Tips

Bespaar opslagruimte: comprimeer geïnstalleerde programma’s

Staat je SSD of harde schijf zo goed als vol? Door je programma's, mappen en bestanden te comprimeren kan je kostbare opslagruimte recupereren. Met CompactGUI doe je dat in een handomdraai.

Met de overstap van harde schijven naar SSD’s, is de gemiddelde opslagcapaciteit van onze computers gedaald ten voordele van snelheid, terwijl bestanden en software alleen maar in formaat zijn toegenomen. Opslag is dus een kostbaar goed dat je nooit genoeg kan hebben. Je kan je opslagcapaciteit natuurlijk telkens uitbreiden, maar dat wordt snel een kostelijke zaak. Er bestaan gelukkig ook verschillende manieren om je beschikbare opslag te optimaliseren en zo wat ruimte terug te winnen.

[download_file]

Een methode waar je misschien nog niet aan gedacht hebt, is het verkleinen van je geïnstalleerde programma’s via compressie. Sinds Windows 8.1 biedt Microsoft daar nochtans een ingebakken tool voor aan: compact.exe. Compact.exe comprimeert bestanden en mappen met behulp van NTFS-compressie op het niveau van het bestandssysteem. Er hoeven dus geen aparte zip- of rar-bestanden te worden gegenereerd, en je programma’s blijven gewoon werken terwijl ze toch minder plaats innemen.

CompactGUI

Compact.exe laat zich aansturen via de Opdrachtprompt of de geavanceerde instellingen in de eigenschappen van een map of bestand. Om de optie toegankelijker te maken, kan je ook beroep doen op CompactGUI. De gratis tool is beschikbaar via Github en geeft je niet alleen een visuele interface om de compressie op je bestanden en mappen te activeren, maar laat je ook zelf het compressiealgoritme bepalen.

Selecteer de map die je wil comprimeren – dit kan eender welke map op je pc zijn – en kies vervolgens het gewenste algoritme:

  • XPRESS4K: Het snelste, maar met het minste compressie.
  • XPRESS8K: Een mooi evenwicht tussen snelheid en compressie.
  • XPRESS16K: Meer compressie, maar trager.
  • LZX: Het meeste compressie, maar ook het traagste. Gebruik dit alleen op een systeem met voldoende rekenkracht.

Standaard gebruikt CompactGUI het XPRESS8K-algoritme en dit is ook het meest aangeraden. De tool biedt verder onder meer nog de optie om onderliggende en verborgen mappen al dan niet mee te comprimeren. Je kan ook kiezen om je computer af te sluiten, te herstarten of in slaapstand te laten gaan wanneer de compressie is afgelopen. Na afloop krijg je ook een rapportje te zien van de opslagwinst die het comprimeren heeft opgeleverd. Via de knop ‘Uncompress Folder’ kan je er eventueel voor kiezen om de compressie weer ongedaan te maken.

Je kan CompactGUI via de link hieronder downloaden vanaf Github.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business