Tips

Personaliseer Android: 4 beste alternatieve launchers

Het leuke aan Android is dat je het besturingssysteem helemaal naar je eigen zin kan maken. Een alternatieve launcher is daarbij een onmisbare tool.

Android brengt van nature veel mogelijkheden om delen van het OS aan te passen aan je eigen voorkeur. Van achtergronden, het uitgebreide aantal instellingen, de installatie van apps buiten de Play Store, tot aan het installeren van een andere launcher. Dat is het geheel van homescreen en app drawer, en kan met de juiste app helemaal naar wens worden aangepast.

Als je het woord ‘launcher’ opzoekt in de Google Play Store, krijg je een lijst van apps die niet te overzien is. Ben je op zoek naar een launcher die je huidige launcher kan vervangen? We maken je de keuze wat eenvoudiger met een selectie van onze favoriete vier launchers die er in de Play Store met kop en schouders bovenuit steken.

Nova Launcher

Om maar met de meest gecompliceerde launcher te beginnen – Nova Launcher. Al jaren is het een bekende in de Google Play Store, en met de regelmatige updates is het een launcher geworden propvol functies. Tijdens het gebruik kan dit enorm fijn zijn aangezien je veel dingen aan je eigen smaak kan aanpassen. Het gaat hier dan om kleuren, grootte van icoontjes, het aantal icoontjes op je homescreen en in de app drawer, het uiterlijk van je app drawer, maar ook functies zoals een nachtmodus voor je launcher waardoor alles ‘s avonds donker wordt.

De instellingen zijn per categorie ingedeeld waardoor alles wel wat gemakkelijker terug te vinden is, maar het blijft even zoeken gezien het aantal instellingen. Met andere woorden, als je deze launcher gaat gebruiken is er enorm veel aan te passen, maar je moet er wel de tijd voor nemen. Een functie die ik enorm waardeer en ik graag uitlicht, is ‘Import/export back-up’, hierdoor kan je alle instellingen van je launcher overzetten naar je nieuwe telefoon. Mocht je dus alle moeite gedaan hebben om de launcher in te stellen en een nieuwe telefoon kopen, dan hoef je enkel de back-up over te zetten.

Nova Launcher is gratis beschikbaar in de Google Play Store. Met deze versie mis je wel wat functionaliteit die enkel in de betaalde versie zit, maar de gratis versie staat zeker op zichzelf.

Evie Launcher

Van de meest ‘ingewikkelde’ launcher schakel ik maar even over naar de gemakkelijkste launcher in deze line-up. Plug-en-play is misschien niet de beste manier om de launcher te beschrijven, maar het komt wel in de buurt. Zodra je de launcher voor de eerste keer installeert zal je al zien dat er wordt gevraagd om toestemming voor je locatie en contacten – daar later meer over. Eenmaal je dat gedeelte hebt doorlopen, wordt er gevraagd of je oude launcher als het ware moet worden gekopieerd naar Evie Launcher. Hij zal hiermee alle icoontjes en widgets overnemen van je oude launcher, zodat je hier zelf niet naar om hoeft te kijken.

Als dat is gebeurd, blijft er vrij weinig over. Je kan wat wijzigen aan de grootte van de icoontjes, het aantal rijen icoontjes in de hoogte en breedte, en de manier waarop je app drawer er uitziet. Enorm handig als je niet veel in wilt stellen, maar je wel een uiterlijk wilt zonder al te veel toeters en bellen. Om terug te komen op de permissies voor je locatie en contacten – als je op de zoekbalk bovenaan het scherm klikt, zullen er restaurants en andere locaties in de buurt getoond worden. e meest gebruikte contacten staan ook in deze lijst.

Evie Launcher is gratis beschikbaar in de Google Play Store. Het gaat om een volledig gratis versie, bij deze dus geen uitsluitingen van bepaalde functies.

Lawnchair

Lawnchair is een launcher die eigenlijk pas vrij kort onder deze naam bestaat en daadwerkelijk in de Google Play Store staat. De launcher is bekend geworden van XDA-Developers, een forum waarop veel apps in ontwikkeling te vinden zijn. Vanaf de eerste dag proberen de ontwikkelaars functies van de populaire Pixel Launcher geschikt te maken voor gebruik op elke telefoon, en daar is deze launcher het resultaat van. Zo hebben ze functies zoals de adaptieve icoontjes van Android Oreo en de Pixel Widget uit de oude Pixel Launcher getracht over te brengen naar alle toestellen vanaf Android 4.1+. Verder zijn er veel functies beschikbaar om je homescreen en app drawer naar eigen smaak eruit te laten zien.

Lawnchair is deels vergelijkbaar met Nova Launcher, maar dan met een aantal specifieke functies uit de Pixel Launcher, en een verdeling van de instellingen die iets duidelijker is. Het blijven veel instellingen, maar omdat ze beter gegroepeerd zijn, blijf je niet switchen tussen de verschillende menu’s. Deze launcher beschikt tevens over de mogelijkheid om een back-up te importeren/exporteren.

Lawnchair is gratis beschikbaar in de Google Play Store. Het gaat hierbij om de stabiele variant. Er is ook een bètaversie beschikbaar, al is die momenteel enkel via Github te downloaden. De ontwikkelaar heeft wel aangegeven snel een bètaversie van Lawnchair in de Play Store beschikbaar te maken.

Flick Launcher

Als laatste geef ik Flick Launcher een plekje in deze line-up. Wederom een nieuwkomer die nu al een behoorlijke tijd in samenwerking met gebruikers gebouwd wordt. Flick heeft specifiek voor de ontwikkeling een Telegram-groep aangemaakt om samen met gebruikers te werken aan een goede launcher. Dit is na 313 bètaversies duidelijk terug te zien in het aantal bruikbare functies van de launcher, waaronder een externe app-integratie voor de Google Now-pagina zoals we die vroeger zagen bij de Google Now Launcher. Hiervoor moet wel een APK geïnstalleerd worden die te vinden is op de website van Flick.

Verder zijn er veel aanpassingen te maken aan de app shortcuts, al werkt het niet altijd even goed, aangezien het nog om een experimentele functie gaat. Flick Launcher bevat tevens de functie om icoontjes een andere vorm te geven, zoals bedoeld met adaptieve icoontjes in Android Oreo. Dit werkt evenwel alleen bij apps die zelf de verschillende vormen van de icoontjes geïmplementeerd hebben. Een functie die deze launcher echt onderscheidt van de anderen, zijn de security-functies. Met deze functionaliteiten kan je onder meer apps vergrendelen, zodat je ze enkel kan openen met je vingerafdruk of een wachtwoord. Tevens kan je apps onzichtbaar maken in je launcher als je wilt dat het nog moeilijker is voor kwaadwillenden om erbij te komen.

Ook Flick Launcher is in de Google Play Store beschikbaar, en in de basis is het prima te gebruiken als gratis launcher. Er is ook een betaalde versie om wat extra functionaliteiten te verkrijgen en de ontwikkelaar te steunen.

Androidgooglelaunchermobieltip

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen