Google Pixel

"Google Pixel and Pixel XL smartphones" by Maurizio Pesce is licensed under CC BY 2.0

De Google Play Store heeft er een nieuwe launcher bij, Google’s Pixel Launcher voor alle niet-Pixel toestellen, zo gaf de Nederlandse ontwikkelaar AmirZ vandaag aan via Reddit.

Net als met de oudere Nexus toestellen hebben de Google Pixel toestellen een eigen launcher. Deze lijkt grotendeels op de huidige Launcher 3 in AOSP, maar dan wel met een aantal belangrijke toevoegingen. Helaas heeft Google besloten de launcher niet voor eenieder beschikbaar te maken, maar deze te limiteren tot de Google Pixel toestellen. Ontwikkelaar AmirZ, een Nederlandse student, ontwikkelde hier al een speciale variant voor.

Het nadeel van deze speciale variant was dat deze niet via de Google Play Store te verkrijgen was. In plaats daarvan bestond enkel de mogelijkheid om de launcher via APKMirror en Github te downloaden. Ook gingen andere ontwikkelaars er druk mee aan de slag, zo bracht Lawnchair het project van AmirZ naar de Play Store met extra functionaliteiten. Dit is mogelijk gezien het project van AmirZ open source is, het gebruikt immers open source componenten van Google.

Klein nadeel

Gezien de launcher nu voor eenieder te downloaden valt via de Google Play Store heeft AmirZ ervoor moeten kiezen functies weg te laten die vooralsnog niet werken zonder roottoegang. Mocht je nu een Google Pixel telefoon hebben, dan zal zijn opgevallen dat er in Android 9.0 een nieuwe werking is van de manier waarvan je naar recente apps naar je app drawer toe kan. Helaas ondersteunt deze launcher toestellen met Android 9.0 nog niet, dit zou volgens AmirZ met de huidige API’s niet mogelijk zijn zonder roottoegang.

Ook is het belangrijk om te vermelden dat het Google Now-feed links van het homescreen niet direct aanwezig is bij de launcher. Om deze functie te verkrijgen had AmirZ de naam van de launcher verandert naar deze van de Google Pixel Launcher. Natuurlijk kan Google om die reden de launcher niet toelaten, en is deze functie standaard afwezig. Wel is het mogelijk om naderhand een APK te installeren met de Rootless Pixel Bridge, binnen de app bevindt zich er een link naar de applicatie die gedownload kan worden.