Applicatieontwikkeling is één van de taken die bedrijven het meest outsourcen. Het specificeren van wat je nodig hebt, kan je echter niet uitbesteden.

Het is nog onbekend wanneer Dark Mode voor WhatsApp officieel gelanceerd wordt, maar via dit trucje kan je het toch (met het nodige geluk) al bekomen.

Sinds kort is Dark Mode de te volgen trend in de smartphone-industrie. Sinds de laatste softwareupdates van iOS en Android behoort het zowat standaard tot de basisfunctionaliteiten van elke nieuw smartphonemodel. Bijgevolg maken ook veel populaire applicaties zoals Facebook, Instagram en Twitter er al vol gebruik van.

Het is niet enkel omwille van de hippe en trendy look dat je zou moeten overwegen om je smartphone op Dark Mode in te stellen. Dark Mode heeft wel degelijk enkele voordelen voor jou en je toestel. Veel smartphonebezitters vinden het een stuk aangenamer aan de ogen. Vooral in een slecht belichte ruimte zijn de lichtschitteringen die van het scherm komen een stuk minder fel. Daarnaast is ook al aangetoond dat je batterij kan besparen door applicaties in Dark Mode te gebruiken. Een YouTuber genaamd PhoneBuff deed de test en de resultaten waren echt wel opmerkelijk.

Des te opvallender is het eigenlijk dat WhatsApp tot op heden nog geen donkere modus heeft. Die zal er wel aankomen, maar hoe en wanneer, daar hebben we nog maar enkel het gokken naar. Volgens geruchten zouden de ontwikkelaars werken aan twee verschillende versies, één met donkerblauw/groene achtergrond en één met zwarte achtergrond. Iconen zullen aan deze achtergrond aangepast worden.

Hoe Dark Mode activeren?

Maar nu blijkt er toch een trucje te bestaan om Dark Mode nu al te bekomen. Daarvoor moet je een smartphone hebben die draait op Android 10 die Dark Mode ondersteunt. Schakel deze functie in en download dan vervolgens de nieuwste bèta van Whatsapp. Van zodra je deze hebt, zal je sowieso bij de eerste zijn die Dark Mode geïnstalleerd krijgt wanneer het eindelijk uitkomt.

Daarna ga je naar YouTube en kopieer je de URL van een video om deze te delen. Plak deze in een (groeps)chat in de Bèta die je net hebt gedownload. Hou het toetsenbord open en klik op de thumbnail om de video te openen. De laatste stap is een kaarsje branden want of de app dan switch naar dark mode hangt af van puur geluk. Is het geluk aan je zijde, dan heb je al een voorsmaakje van hoe Dark Mode er zou kunnen uitzien op WhatsApp!

Dit zouden de twee nieuwe tinten van de Dark Mode van Whatsapp kunnen worden. Afbeelding: Whatsapp Inc.

Andere tips om batterij te besparen

Maar ook als het lot je minder gunstig gezind is, zijn er genoeg manieren om je batterijverbruik door de app te minderen. Je kan door in het instellingenmenu naar ‘Chats’ te gaan de achtergrond van je conversaties aanpassen. Druk nu op ‘Achtergrond’ en druk dan door naar ‘Effen kleur’. Hier kan je zelf je eigen Dark Mode aanmaken. De achtergrond aanpassen naar een donkerdere tint dan de standaard bleke achtergrond. Dit kan al een klein effect hebben op de batterijduur.

Daarnaast kan je ook de instellingen rond het downloaden van bestanden aanpassen in instellingen. Hiervoor ga je in het instellingenmenu naar ‘Data- en opslaggebruik’. Als je de standaardinstellingen laat staan, zal WhatsApp alle foto’s, video’s en GIF’s die met je gedeeld worden automatisch downloaden. Daardoor verbruikt de app veel energie op de achtergrond. Dat kan je voorkomen door het automatisch downloaden van alle mediabestanden uit te schakelen. Dan doet de app dit enkel nog maar wanneer je hier de toestemming toegeeft door op het bestand te tikken.