De creators update voor Windows 10 is nog niet uit of we kunnen al uitkijken naar een volgende grote Windows 10-upgrade.

Heeft Google Assistant onbedoeld een conversatie opgevangen die het niet moest horen? Dan vraag je het simpelweg om de opname te verwijderen.

Advertentie

Ben jij iemand wiens huis ondertussen al vol staat met slimme toestellen? Dat deze uitgerust zijn met heel wat handige functionaliteiten die ons dagelijkse leven een stuk eenvoudiger maken, dat staat niet langer meer ter discussie. Maar realiseer je wel dat iedere smartspeaker of apparaat dat bediend wordt via Google Assistant een extra paar luisterende oren zijn in de woonkamer.

En wellicht wil je ook niet altijd dat er naar je wordt geluisterd wanneer je privégesprek hebt met een huisgenoot, aan het bellen bent of even tegen jezelf aan het praten was. We vergeten wel eens dat deze apparaten aan staan waardoor ze onbedoeld geluidsopnames maken wanneer we dat willen, of antwoorden op een vraag die we hen niet gesteld hebben. Neem daarbij het gegeven dat in juli uitlekte dat Google-medewerkers zonder onze toestemming opnames van Google Assistant beluisterden.

Opnames verwijderen

Maar dat kan je eigenlijk vrij eenvoudig voorkomen. Google Assistant reageert namelijk ook op enkele stemcommando’s waarmee je opnames kan laten verwijderen. Je zegt bijvoorbeeld ‘Hey Google, dit was niet voor jou bestemd’. Controleren of je laatste opname effectief verwijderd is, kan je via je persoonlijke ‘Mijn activiteit’-pagina.

Op de helppagina van Google lazen we dat je ook opnames voor een langere periode kan verwijderen. Het stemcommando hierboven uitgelegd zal namelijk enkel je laatste vraag verwijderen. Wil je activiteit voor een dag, week of maand doen wissen, dan vraag je dat op een gelijkaardige manier aan Google. Zeg dan gewoon ‘Hey Google, verwijder al mijn activiteit van vandaag/deze week/deze maand”. Wil je alle opnames verwijderen, dan kan dat zeker ook. Op je activiteitsoverzicht kan je bij de instellingen Google ook opdragen om automatisch alle opnames te verwijderen na 3 of 18 maanden.

Geluidssignaal

Een extra tip die we er gratis bijgooien, is dat je kan instellen dat Google Assistant je aan de hand van een geluidssignaal verwittigt wanneer het start met opnemen. Dat doe je via het instellingenmenu van de Google Home-app. Ga door naar ‘Toegang’. Hier kan je instellen om een begin- en of een eindgeluid te horen wanneer de recorder actief is. Dan zal je telkens een korte beep horen wanneer je ‘Ok, Google’ zegt.

Advertentie