Een nieuwsapp zoals het hoort. Concentra heeft zeker en vast geleerd van de eerdere apps op iOS.

Via deze handige en eenvoudige tips kan je er voor zorgen dat Whatsapp minder snel de batterij van je smartphone verbruikt.

Veelvuldig gebruik van de chatapplicatie zal zich na verloop van tijd doorwegen op je batterij. Dat geldt voor quasi elke app die op je smartphone geïnstalleerd staat. Gelukkig zijn alle smartphonebatterijen vandaag de dag wel voldoende sterk om moeiteloos een dag te overleven, maar je kan er zelf voor zorgen dat apps minder (snel) je batterij verbruiken. Hier leggen we enkele tips uit voor WhatsApp.

Stap 1 / Open WhatsApp en ga naar ‘Instellingen’

De eerste stap spreekt voor zichzelf. Je opent WhatsApp. De place to be vanaf hier is het Instellingenmenu. We overlopen in de volgende stappen welke menu’s handig kunnen zijn.

Stap 2 / Achtergrond aanpassen

De nieuwste versies van Android en iOS bevatten een Dark Mode thema. Onderzoekers hebben kunnen aantonen dat het instellen van een donker thema een positief effect heeft op de batterijduur. Jammer genoeg loopt Facebook nog een beetje achter met het ondersteunen van Dark Mode, waardoor WhatsApp dit nog niet heeft.

Je kan dit effect wel nabootsen door je actieve chats een donkere achtergrond te geven. Nu je Instellingen open hebt staan, ga je verder naar ‘Chats’. Binnen dit submenu zal je ‘Achtergrond’ zien staan. Hier krijg je verschillende opties om achtergronden aan je chats toe te wijzen. Uiteraard mag je hier creatief zijn, maar als je het batterijverbruik wil verminderen raden we aan een effen achtergrond te kiezen. Neem hier de optie zwart en je hebt je eigen versie van Dark Mode gecreëerd.

In ‘Achtergrond’ pas je de achtergrond van je gesprekken aan.

 

Zal de ‘echte’ Dark Mode van WhatsApp er ook zo uitzien?

Stap 3 / Downloaden van bestanden

De look van WhatsApp is nu aangepast, maar dit zal slechts een beperkt effect geven. Het beste dat je eigenlijk kan doen, is het downloaden van bestanden beheren. Hiervoor ga je even terug naar Instellingen en open je ‘Data- en opslaggebruik’. WhatsApp staat standaard ingesteld zodat media (afbeeldingen, video’s, GIFs) automatisch worden gedownload het moment dat ze naar jou verstuurd worden, ook als is WhatsApp niet actief. Daardoor verbruikt WhatsApp veel batterij op de achtergrond.

Je kan instellen dat WhatsApp niet meer die media downloadt. Dit kan je specifiek instellen voor verbinding via wifi, mobiele netwerken of roaming (zet de laatste zeker uit als je buiten Europa bent!). Doe je dit voor alle drie, dan zal media enkel nog maar gedownload worden wanneer je dit handmatig doet door er in een chat op te klikken. Bespaart niet enkel batterij, maar ook geheugen!

Je datagebruik op deze manier instellen voorkomt dat WhatsApp media downloadt ook wanneer het niet actief is