Zit je graag met je laptop buiten op je terras? Aan de hand van deze 5 tips kan je de hinder van het zonlicht beperken. Geniet ervan!

Advertentie

De komende periode zullen we eindelijk mogen genieten van een heerlijk lentezonnetje. Het zou zonde zijn om ook tijdens je werkuren heel de tijd binnen te moeten zitten. Mis niets van het goede weer en ga met je laptop buiten werken.

Er is echter één groot probleem als je buiten zit met je laptop: het zonlicht. De reflectie van het licht verstoort de zichtbaarheid op je scherm. Maar via enkele simpele trucs kan je de hinder daarvan verminderen.

Hoe werk je buiten met je laptop?

Zet je helderheid hoger

Je kan een paar instellingen aanpassen aan je laptop om buitenwerk vlotter te doen verlopen. Een eerste puntje waar je naar moet kijken is de helderheid van je scherm. Die zet je best zo hoog mogelijk om je eigen reflectie zo min mogelijk te zien. De meeste pc’s en laptops hebben hiervoor een aparte knop op de bovenste rij van het toetsenbord, meestal vergezeld van een min- of plusteken. Voor Macbooks verhoog je de helderheid via F2 en verlaag je ze weer via F1.

Er is wel één minpunt verbonden aan je laptop gebruiken met een hoge beeldhelderheid: de batterij gaat sneller leeg. Hou je oplader en eventueel een verlengstekker daarom zeker bij de hand.

Laptop buiten
De meeste laptops hebben een toets om de beeldhelderheid aan te passen.

Schakel hoog contrast in

Net als de beeldhelderheid verhoog je best ook het contrast, om de verschillen tussen donker en licht te versterken. Voor Windows doe je dit door in de Windows zoekbalk naar je Instellingen te zoeken en dan je beeldweergave aan te passen. Veel eenvoudiger is de sneltoetscombinatie ALT + SHIFT + PRINTSCREEN. Via dezelfde combinatie schakel je het hoge contrast ook weer uit.

Ook nu is de werkwijze voor Mac lichtjes anders. Je klikt eerst op het Apple menu, om vervolgens door te gaan naar Systeemvoorkeuren en Toegankelijkheid. In het tabblad Zien moet je Beeldscherm wijzigen van zwart-op-wit naar wit-op-zwart. Via een schuifbalk kan je het contrast nog eens verhogen. De sneltoetscombinatie voor dit alles is CONTROL + OPTION + COMMAND + 8.

Schakel hoog contrast in.

Koop of maak een laptopkap

Naast het aanpassen van je PC-instellingen zijn er ook enkele gadgets die buiten werken aangenamer kunnen maken. Een laptopkap is een soort zonnescherm waar je je laptop kan inschuiven. Je kan een laptopkap kopen, maar dit is eigenlijk heel eenvoudig om zelf te maken. Zelfs met een kartonnen doos waar je laptop inpast kan je al ver komen.

Laptop buiten
De oplossing hoeft niet altijd moeilijk te zijn.

Pas je omgeving aan

Ook als je buiten werkt, is het belangrijk een werkomgeving te creëren waar je optimaal rendement haalt. Werk zoveel mogelijk in de schaduw. Heb je geen natuurlijke schaduw in je tuin of op je balkon, zet dan een parasol. Onder een laken kruipen kan als noodoplossing ook nog voldoen. Positioneer jezelf zodat je tegen de zon inkijkt om je scherm niet bloot te stellen aan het licht. Dat kan natuurlijk wel hinderlijk zijn voor je eigen ogen, dus zet indien nodig dan een zonnebril op.

Geloof het of niet, maar zelfs met je kledijkeuze kan je de reflectie verminderen. Donkere kledij houdt zonnestralen meer vast dan lichte kledij. Een zwarte T-shirt is dus een beter keuze dan een witte T-shirt.

Koop een laptop die geschikt is voor buitengebruik

De ene laptop is al wat geschikter voor buitengebruik dan de andere. Dit is eventueel een factor die je in gedachten kan houden wanneer je een nieuwe laptop aankoopt. Het belangrijkste verschil is vooral dat tussen een mat scherm of een glossy scherm. Laptops met een glossy scherm zijn veel resistenter tegen lichtreflecties. Tegenwoordig geldt het glossy scherm wel als de standaardnorm, en worden er nog nauwelijks laptops met een mat scherm gemaakt. Bekijk hier een selectie aan laptops met anti-glare coating.

Kom je echt heel vaak buiten met je laptop, dan kan opteren voor een ‘rugged’ laptop misschien wel interessant zijn. Dit type laptops heeft een stevigere buitenkant, waardoor ze wel tegen een stootje kunnen. Sommigen zijn zelfs waterdicht.

Laptop buiten
De Dell 5420 ziet er misschien niet zo mooi uit, maar kan wel tegen een stootje. Afbeelding: Amazon.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here