Tips

Workshop Snapseed: Achtergrond vervagen

Snapseed fotografie
Portretten die met de laatste nieuwe iPhone genomen worden zien er vaak geweldig uit door de beperkte scherptediepte, wat voor een wazige achtergrond zorgt. Zo boots je dit effect na op elke smartphone.

We bezitten niet allemaal de laatste nieuwe smartphone van meer dan 1000 euro met 5 camera’s, maar we willen uiteraard wel kunnen genieten van de technische snufjes die erop te vinden zijn. De portretmodus bijvoorbeeld, die de focus uit de achtergrond haalt. Hierdoor vervaagt de scherpte en komt de aandacht op de persoon of het voorwerp in de voorgrond komt te liggen. Met Snapseed kan je dat nu ook op een smartphone van 200 euro.   

Stap 1 / Installatie en fotoselectie 

Als je Snapseed nog niet op je smartphone hebt staan na de workshops in Clickx 375 en 380, kan je de app downloaden en installeren via de Play Store of de Apple App Store. Open de app en tik in het midden van je scherm op het plusteken. Selecteer vervolgens de foto waarmee je aan de slag wil gaan. 

Een leuke selfie genomen? Laad hem in Snapseed.

Stap 2 / De focuseffect tool gebruiken 

Voor deze workshop maken we gebruik van de focuseffect tool die je kan vinden door onderaan Snapseed op Tools te tikken. Activeer de tool en je ziet meteen een cirkel verschijnen. Door je duim en wijsvinger te gebruiken kan je deze in een bepaalde vorm kneden. Deze tool heeft drie instellingen: Vervagingssterkte, Overgang en Mate van vignettering. Je kan wisselen van instelling door buiten je foto naar boven en beneden te swipen. Het effect van elke tool pas je aan door naar links of rechts te swipen. Bovenaan je scherm zie je dan een cijfer bewegen tussen 0 en 100. Vervagingsscherpte bepaalt hoe wazig alles buiten de tweede cirkel wordt. Overgang bepaalt dan weer de grootte van de tweede cirkel. Vignettering zorgt tot slot voor een schaduweffect in de randen van je afbeelding.  

De verschillende delen van de focustool spreken voor zich.

Stap 3 / Extra mogelijkheden 

De basis van deze tool heb je nu onder de knie. Er zijn nog enkele extra instellingen die je kan gebruiken. Rechts boven vind je bijvoorbeeld een vierkant met een streep door. Tik hierop om je originele afbeelding weer te geven. De cirkel met een punt onderaan laat je toe om de focuscirkel te vervangen door lijnen, zodat je bijvoorbeeld de lucht kan vervagen of alles links en rechts van je onderwerp.  

Een echte creatieveling? Probeer iets anders.

Stap 4 / Exporteren 

Via het vinkje kan je je wijzigingen opslaan, waarna je nog andere tools kan toepassen. We raden je zeker aan om wat te experimenteren met de vele mogelijkheden, waaronder dubbele belichting, selectief en egaliseren. Druk in het hoofdmenu zeker ook even op Looks om toegang te krijgen tot een verzameling filters die voor wat extra afwerking kunnen zorgen. Ben je tevreden, dan kan je op exporteren drukken om je foto op te slaan op je smartphone of hem te delen via sociale media.  

Tijd om te delen!
fotografiesnapseedtipsworkshop

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals