Tegenwoordig zitten smartphones bomvol hoogstaande camera’s. Aan de hand van deze 8 tips leer je die ten volste benutten en de beste foto's maken.

Advertentie

Fotografie is de laatste jaren enorm veranderd. De doorwinterde amateurfotograaf zal nog wel steeds kiezen voor het betere werk van Nikon, Canon, en andere hoog aangeschreven camerafabrikanten, maar door de introductie van de smartphone kan iedereen voor fotograaf spelen. De cameratechnologie in smartphones wordt ook steeds uitgebreider en beter. Smartphonefabrikanten zijn zich ervan bewust dat de camera’s een kenmerk zijn waar ze mee kunnen uitpakken. Je hoeft daarom zelfs geen dure smartphone meer te bezitten om ruime camera-opties te hebben en kwalitatieve foto’s te kunnen nemen.

Maar die verbeterde technologie kan het ook complexer maken om foto’s te nemen. Want welke camera kies je nu het best, en welke effecten moet je inschakelen? Naar aanleiding van World Photography Day geeft smartphonefabrikant Motorola deze 8 tips om alles uit je camera’s te halen:

Werk je focus en witbalans bij

Dit gaat bij de meeste smartphones vanzelf door één simpele tik op je scherm. Je zal zien dat de kleuren van je foto er al meteen een stuk levendiger uitzien. Als je tikt op de plaats waar hij moet scherpstellen, zul je zien dat je foto op dat punt scherpstelt. Liever de old-school manier? In de meeste nieuwe smartphones kan je tegenwoordig ook een handmatige modus terugvinden waar je zelf alles kan instellen qua witbalans, ISO-waarde, … .

Gebruik natuurlijk licht

Tenzij je thuis een professionele fotostudio hebt, is een flits in bijna alle gevallen een no-go. Kleuren worden harder, mensen hebben plots rode ogen, je krijgt er een vlak beeld van. Probeer zoveel mogelijk in natuurlijk daglicht je foto’s te nemen. Toch extra licht nodig? Kies dan voor een aparte lichtbron die je zelf in de juiste richting kan plaatsen. Ben je ’s avonds op stap? Dan opteer je best voor een nachtvisiemodus. Die zal je beeld er meteen een stuk lichter en frisser laten uitzien zonder de kwaliteit van je foto aan te tasten.

Denk aan de Gulden Snede

Je hebt vast al wel eens gehoord van de Gulden Snede of de regel van derden. Die komt er op neer dat je best je foto in drie opdeelt, zowel horizontaal als verticaal, en op één van de kruisingen je onderwerp zet. De Gulden Snede zorgt voor een betere compositie en brengt balans in je beeld. Daarnaast zorgt het ervoor dat je onbewust meer focus op dat punt legt.

De juiste modus voor de juiste foto

Afhankelijk van je hobby’s en levensstijl varieert het type modus dat je nodig hebt. Neem je veel close-ups? Dan is het gebruiken van de macro-modus een must voor je. Maak je graag foto’s van een perfect bereidde maaltijd? Selecteer de modus voor ‘food’-fotografie. Post je vaak foto’s van landschappen of zijn groepsfoto’s meer jouw ding? Klik dan eenvoudig op het beeldscherm om je groothoeklens te activeren. En probeer tot slot de mogelijkheid van portretfotografie met een vervaagde achtergrond, een foto met een Bokeh-effect.

Keep it steady

Of je nu filmt of een foto neemt, je wil natuurlijk wel scherpe beelden. Probeer daarom je smartphone zo stil mogelijk te houden tijdens het fotograferen. De meeste smartphones hebben ondertussen wel beeldstabilisatoren, toch kan het geen kwaad om eventueel een klein statief te kopen. Geen budget daarvoor? Probeer dan eens je foto te nemen terwijl je uitademt. Volgens professionele fotografen is dat dé manier om een zo stabiel mogelijke foto te nemen.

Gebruik de HDR-modus

De HDR-modus zit tegenwoordig al in veel smartphonecamera’s ingebouwd.  Bij HDR neem je dezelfde foto in verschillende belichtingen, waarna je die foto’s allemaal over elkaar legt. Hoewel je het zelf kan doen in een fotobewerkingsprogramma, voorzien de meeste smartphones vandaag de dag dit gelukkig al voor jou. Dankzij HDR krijg je foto’s met meer verzadigde kleuren en een beter contrast. Het laat je foto er ook minder vlak uitzien.

JPG of RAW

Van een JPG-file gaan de meeste mensen wel gehoord hebben. Dat is zo wat de meest standaard optie om een foto als bestand op te slaan. Maar je kan ook foto’s in RAW maken. Die hebben een veel hogere kwaliteit en zijn uitermate geschikt om nadien nog te bewerken. Wil je je foto’s achteraf nog kunnen bewerken? Stel dan zeker de RAW-modus in op je smartphone.

Kies voor kleur

Steek eens wat extra kleur in je foto’s. Die brengen je beelden echt tot leven. Smartphones van Motorola hebben automatisch een spotcolor-functie ingebouwd. Hiermee kan je makkelijk één kleur in je foto selecteren, terwijl de rest in zwart-wit wordt opgeslagen. Iets waar je heel wat meer werk aan zou hebben in een fotobewerkingsprogramma. Een ideale keuze dus als je snel resultaat wil zien.

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here