Tips

TechTip: zo gebruik je speciale tekens in macOS

macOS speciale tekens
Speciale tekens op je toetsenbord zijn voor velen een pest. Waar zitten ze nu precies? Bespaar je de moeite, macOS heeft een handige tool.

Voor de Nederlandse en Franse taal hebben we vaak speciale tekens nodig. Een ë of é zijn allang geen geheim meer voor ons. Wie veel tussen twee talen moet switchen zal hier al vlot mee aan de slag kunnen. Gelukkig heeft macOS een verborgen functie aan boord waarmee je heel vlot die speciale tekens kan oproepen zonder minutenlang naar dat toestenbord te staren waar en hoe je dat teken kan bovenhalen. In deze TechTip leggen we kort en bondig uit hoe het werkt en hoe je beter kan doen. Alles voor vlot thuiswerk, toch?

macOS speciale tekens

De snelste manier om in e-mails, brieven, presentaties of socials je beste Nederlands en Frans boven te halen is door de letter in kwestie lang ingedrukt te houden. Heb je bijvoorbeeld een ‘é’ nodig? Duw dan lang op de e-toets en er zal automatisch een menu verschijnen waarbij je keuze hebt tussen de verschillende speciale tekens. Dit geldt voor alle letters die speciale tekens dragen.

Kies het teken met je muis of tik het cijfer in dat bij het speciale teken hoort.

Virtueel toetsenbord

Wil je weten waar alle speciale karakters op je toetsenbord zitten? Dan kan je gebruikmaken van het virtuele toetsenbord in macOS. Ga daarvoor naar systeemvoorkeuren > toetsenbord > invoerbronnen mocht het vlaggetje bovenaan in de werkbalk niet zichtbaar zijn. Klik nu onderaan op toon invoermenu in menubalk. Het vlaggetje komt nu tevoorschijn waarmee je snel aan het virtuele toetsenbord kan.

Als je wil weten waar de speciale tekens zitten open je het virtuele toetsenbord en druk je de option knop in.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business