Tips

7 handige Slack-tips voor power users

Het zakelijke chatplatform Slack bevat een heleboel handige snufjes om efficiënter met je collega's te communiceren. We sommen er zeven op.

 
Slack is een veelzijdige communicatietool die op amper een jaar tijd enorm populair is geworden bij bedrijven. In se is het een soort van groepschat, maar dan eentje die integreert met een hele hoop andere tools en zo je communicatie binnen al die andere softwarepakketten (Dropbox, Google Drive, IFTTT, Trello, Twitter…) stroomlijnt en centraliseert.
 
Interne communicatie verloopt een pak soepeler op de werkvloer sinds de intrede van Slack, maar de meeste gebruikers halen niet het volledige potentieel uit de tool. We sommen hieronder een zevental tips op om de chatclient efficiënter te gebruiken.
[related_article id=”168853″]

1. Integreer apps

Hetgeen Slack zo aantrekkelijk maakt voor bedrijven, is dat je allerlei apps kan toevoegen om zo bepaalde functionaliteiten uit andere diensten te integreren. Handig, want zo heb je een centrale hub waar je allerlei diensten kan checken. Met Astrobot kan je bijvoorbeeld van Slack een mailclient maken. Of je kan bepaalde acties met If This Then That (IFTTT) automatiseren: als een document op Google Drive geüpdatet wordt, kan IFTTT automatisch een selectie mensen een melding sturen.

2. Snelle navigatie

De linkernavigatiekolom maakt het relatief eenvoudig om een kanaal op te sporen, maar eens je op vele kanalen bent geabonneerd kan het snel een warboeltje worden. In plaats van telkens te verdwalen en nodeloos tijd te verliezen, kan je met de sneltoets Ctrl+K overschakelen naar een kanaal naar keuze.
 
Ook kan je de naam van een persoon intikken om een privégesprek te starten, of je gebruikt de sneltoets Ctrl+Shift+K om een overzichtje van al je privéberichten te openen

3. Slim zoeken

Wil je een berichtje terugvinden, dan is het handig om specifieke parameters te handhaven bij het zoeken. Klik rechtsboven op het zoekvenstertje en gebruik prefixen zoals in: (kanaal) of during: (tijdsduur) om een berichtje eenvoudig op te sporen. Hier vind je een overzicht van alle mogelijke parameters.

4. Prik berichten vast

Als je berichten niet wilt kwijtspelen (zoals een belangrijk document of contactgegevens), kan je ze bewaren op Slack door op het sterretje naast een bericht te drukken. Niet alleen berichten, maar ook kanalen en bestanden kan je op deze manier vastpinnen. Nadien kan je rechtsboven op het sterretje drukken om je bewaarde gegevens te raadplegen.

5. Stel herinnering in

Soms heb je gewoon geen tijd om te antwoorden op een bericht of wil je even nadenken over hoe je een berichtje formuleert. Helaas loop je dan het risico dat je vergeet te antwoorden. Gelukkig voorziet Slack daarvoor een oplossing: je kan immers instellen dat je op een later tijdstip herinnerd wordt aan het berichtje. Klik op de drie puntjes naast een bericht om een snelmenu te openen, veeg met je muis over ‘Remind me about this’ en selecteer een tijdstip naar keuze.
 

6. Minimalistische interface

Slack ziet er afgelikt uit; alles steekt in een gestroomlijnd jasje. Wil je een nog strakkere interface, dan kan je Slacks compacte thema gebruiken. Die voorziet minder witruimte tussen verschillende berichten en elimineert alle profielfoto’s. Open linksboven ‘Preferences’, selecteer links het tabblad ‘Messages & Media’ en vink ‘Compact’ aan onder ‘Message Theme’.

7. Do not disturb

Bevind je je in een belangrijke meeting of heb je een dag vrij en wil je niet gestoord worden? Dan kan je je meldingen snoozen. De instellingen vind je linksboven terug onder het alarmbelletje. Je kan tijdstippen bepalen waarop je meldingen gedempt worden. Daarnaast kan je ook specifieke kanalen dempen: open het kanaal, druk rechtsboven op het tandwiel en druk op ‘Mute’.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat vind jij van de Belgische telecommarkt?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business