Tips

4 tips om cloudkosten te verlagen

Michiel van Egmond, Direct Sales Manager bij Crayon Benelux, noemt hieronder vier tips voor bedrijven waarmee jij je cloudkosten binnen de perken kan houden.

Door de hoge mate van digitalisering, kiezen steeds meer bedrijven voor software-applicaties uit de cloud. Hierdoor zijn de wereldwijde uitgaven voor cloudinfrastructuren gestegen tot ruim 61 miljard dollar, 21 procent hoger dan een jaar eerder. Voordelen van de cloud zijn dat er geen kosten worden gemaakt voor dure servers en dat er makkelijk kan worden op- of afgeschaald. Maar uit onderzoek blijkt dat bedrijven die hun cloudkosten niet goed beheren of de cloud niet optimaal benutten, tot 40% te veel uitgeven in de cloud. Dit zijn 4 tips om cloudkosten te verlagen.

1. Naar gebruik betalen

Meestal kopen bedrijven meer licenties of softwarepakketten dan ze nodig hebben of gebruiken. Het is natuurlijk altijd belangrijk om een back-up plan te hebben, maar als applicaties of workloads de extra resources niet nodig hebben, is het zinloos om deze aan te schaffen.

Bedrijven kunnen resourcemanagement toepassen zodat ze daadwerkelijk gebruiken waarvoor ze betalen. Op die manier blijft de functionaliteit behouden en worden de kosten idealiter na verloop van tijd teruggebracht. Dit kan worden vergeleken met koken. Als vanaf het begin te veel zout wordt toegevoegd aan het gerecht, dan zal het eten niet lekker smaken. De meer ervaren koks voegen echter beetje bij beetje zout toe, om de smaak van het gerecht te optimaliseren.

2. Het gebruik van ‘resourcetags’

Wat zijn resourcetags? Resourcetags zijn simpelweg labels met metadata die aan resources worden toegekend. Als ze correct worden gebruikt, kunnen bedrijven met deze tags de kosten van resources toewijzen aan specifieke bedrijfsonderdelen, zelfs wanneer de resources niet in gebruik zijn.

Elke tag is een reeks tekens die alleen logisch is voor de persoon die de tags heeft aangemaakt. Daarom is het aan te raden een naamgevingsconventie op te stellen, zodat het voor de hele organisatie duidelijk is wat de tags betekenen.

Voordat bedrijven tags aanmaken, moeten ze nadenken over wat ze met de tags willen bereiken. Worden ze bijvoorbeeld gebruikt om te achterhalen wat de kosten verhoogt of juist verlaagt? Als concrete doelen zijn gedefinieerd, helpen tags om de focus te houden op waar dat nodig is.

3. De cloudomgeving monitoren

Met behulp van cloudmonitoring kunnen bedrijven de status van hun resources in de cloud identificeren, beheren en verbeteren. Met het oog op de kosten is het gebruik van monitoringtools een manier om extra data te verzamelen en zo overbodige kosten in kaart te brengen.

In eerste instantie zullen de clouduitgaven toenemen omdat er extra diensten worden afgenomen. Na verloop van tijd worden echter de exacte oorzaken van overtollige kosten opgespoord en kunnen stappen worden ondernomen om deze te verlagen of weg te nemen. Het langetermijnvoordeel van monitoringtools hangt af van wat er met de verstrekte informatie wordt gedaan.

4. Samenwerken met een partner

De cloud is complex en vereist een team dat alle onderdelen ervan begrijpt. Veel organisaties hebben echter niet de bandbreedte of de mankracht om elk aspect van hun cloudomgeving effectief te beheren, vooral in een multi-cloudomgeving.

Tenzij een bedrijf wel over genoeg middelen beschikt, kan samenwerken met een partner het verschil zijn tussen goed en geweldig. Veel partners beschikken over specifieke kennis en middelen voor elke cloudprovider, waardoor zij de juiste technische architecten kunnen inschakelen voor een bepaald probleem. Ze hebben hun bedrijf opgebouwd op basis van hun kennis van de cloud.

Hoewel er niet één specifieke manier is om cloudkosten laag te houden, is een proactieve aanpak het best. Bedrijven moeten zichzelf het volgende afvragen: wat kunnen we in de komende 10 minuten voor elkaar krijgen? En wat in de komende 2-3 weken? Zij moeten zich richten op voordelen op de korte termijn en zich tegelijkertijd klaarmaken voor succes op de lange termijn. Dit is het verschil tussen werkelijke kostenbesparingen of slechts een tijdelijke oplossing.


Dit is een ingezonden persbericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business