White paper

Het essentiële businessnieuws van 2014

Welke nieuwsfeiten en technologische ontwikkelingen van 2014 hebben de grootste impact op het bedrijfsleven? Een kleine maar gewichtige selectie.

Welke nieuwsfeiten en technologische ontwikkelingen van 2014 hebben de grootste impact op het bedrijfsleven? Een kleine maar gewichtige selectie vol gevaren en kansen.

1. Oorlog tussen natie en onderneming

Gelooft iemand nog in online veiligheid en privacy na alle duizelingwekkende security-ongevallen van 2014, waarin een blote actrice de hoofdrol speelde? Welk platform je ook kiest, een gesloten verdediging tegen cyberonheil bestaat niet. Dat is de harde boodschap van 2014 voor 2015.

[related_article id=”158256″]

Als klap op de vuurpijl wordt aan het eind van het jaar een enorm bedrijf als Sony gehackt en gechanteerd voor iets triviaals als een speelfilm – die vervolgens angstvallig wordt opgeborgen en uiteindelijk onder druk van een overheid alsnog wordt uitgebracht.

Anno 2014 kan niet alleen één handige boef maar blijkbaar een hele schurkenstaat ervoor zorgen dat je bedrijf lam ligt en je product niet wordt gelanceerd.

2. Apple trouwt met IBM

Ook al loopt de verkoop van de iPad al een tijdje minder vlot, Apple was dit jaar zo slim om een samenwerking aan te gaan met IBM. Waar Apple met zijn aangekondigde Watch misschien door gaat slaan naar een trendy modemerk, kan het gortdroge IBM wel een wat sexyer imago gebruiken. Dat klinkt dus als een perfect huwelijk tussen die twee.

Het lijkt erop dat Apple plots een serieus "bedrijfsplan" heeft. iOS zal dankzij deze interessante flirt een belangrijke voet tussen de kantoordeuren krijgen.

3. De koersverandering van Microsoft

Na het vertrek van Steve Ballmer werkt Satya Nadella hard aan een nieuw Microsoft. Bij het bedrijf draait het niet meer om de devices and services van Ballmer, die zich overigens keihard is gaan bezighouden met basketbal.

Volgens Nadella is het mobile first, cloud first. Mobile first bracht ons Office for iPad, en binnenkort waarschijnlijk ook Office for Android. Dat is toch een duidelijke breuk met het Microsoft-verleden. Cloud first houdt in dat Azure en Office 365 kernproducten worden naast Windows. Nadella lijkt te begrijpen dat de pc niet langer de standaardkeus is, en dat Microsoft een goede uitdager moet zijn als het niet langer kan domineren zoals het gewend is.

Dat zal moeilijk blijven, zeker nu we wel kunnen stellen dat de Surface-tablet en Windows Phone geen succes zullen worden. Veel zal voor Microsoft afhangen van Windows 10, dat we in de nazomer verwachten.

4. De opmars van de hybride cloud

De hybride cloud, een combinatie van een private en publieke cloud, is de norm geworden in de wereld van datacenters, en zal dat in de nabije toekomst blijven. Ook al verwachten insiders dat de interne balans wel uitvalt in het voordeel van de cloud ten opzichte van de traditionele hardware. Ben je hierin geïnteresseerd, lees er dan alles over in deze gratis te downloaden gids. De echte doorbraak van de hybride cloud in België zal overigens nog even op zich laten wachten.

5. 3D-printen neemt een vlucht

Volgens onderzoeksbureau Gartner is 3D-printen al mainstream geworden in het bedrijfsleven, en zal het volgend jaar van strategisch belang worden voor ondernemingen. Je kunt er immers zelf een prototype van je nieuwe product mee bouwen. Over dat ‘mainstream’ twijfelen we wel een beetje, maar de basis is dit jaar gelegd, dat staat vast. Onder meer HP gaat er het komende jaar zwaar op inzetten. Gartner voorspelt een marktwaarde van 13,5 miljard in 2018.

6. Het internet der dingen gaat ons rijker maken

We hebben veel over wearables geschreven afgelopen jaar. Ook al wil de consument er nog niet aan en leggen de vroege volgers de gadgets na een paar maanden weg, we verwachten toch een doorbraak in 2015, zeker zodra Apple zijn genoemde Watch lanceert.

Wearables passen binnen een grotere ontwikkeling, die van het internet der dingen. Als consument ben je er al mee verbonden zodra je thuis een slimme thermostaat ophangt. Maar voor bedrijven wordt het echt big business en het kan onze economie nog meer veranderen dan internet, voorspellen wetenschappers. Ook al bestaat de kans dat onze netwerken in 2018 erdoor overspoeld raken.

Meer over deze belangrijke wapenfeiten van 2014 vind je in onderstaande nieuwsartikelen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Zie jij heil in de toekomst van VR?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Clickx 417

Clickx 417

Bestel nu!

Business