Wire

Hoe een foto te vergroten zonder kwaliteitsverlies

Foto's vergroten Deposit photo's
Is een foto niet scherp genoeg om direct af te drukken? Via onder meer Depositphotos kun je het formaat gemakkelijk aanpassen.

Digitale camera’s zijn geweldig om herinneringen vast te leggen, maar de beelden die ze produceren zijn vaak niet ideaal om af te drukken, online te delen of in een album te plaatsen. Als u een foto wilt afdrukken of delen, moet u deze vergroten zonder al te veel detail te verliezen. Sommige digitale camera’s worden geleverd met software die uw foto’s automatisch kan vergroten; dit is echter niet altijd ideaal. Immers, als u van plan bent uw foto te bewerken en het formaat ervan opnieuw aan te passen, wilt u dit proces niet telkens opnieuw moeten doen wanneer u een kopie van de foto wilt delen of afdrukken. In plaats daarvan is het beter om te leren hoe u het formaat van een foto in Photoshop of op https://nl.depositphotos.com/upscaler.html kunt verkleinen zonder kwaliteitsverlies, omdat u dan meer controle hebt over het eindproduct!

Een foto vergroten in Photoshop

Er zijn verschillende manieren om een foto te vergroten in Photoshop, maar de meest nauwkeurige manier om dit te doen is door de Bicubic Smoother methode te gebruiken. Selecteer de afbeelding die je wilt vergroten en klik vervolgens op de knop Bewerken om de afbeelding in Photoshop te openen. Selecteer vervolgens het menu Afbeelding en klik op Afbeelding schalen. Selecteer Bicubic Smoother in het menu Presets en zorg ervoor dat het selectievakje Resample Image niet is aangevinkt. Klik op OK en schakel het selectievakje Breedte vergroten/verkleinen in. Voer de gewenste breedte in het tekstvak Breedte in en klik op OK.

Foto’s verkleinen in Photoshop

Als je een foto wilt verkleinen tot een bepaald formaat, kun je dat doen door de afbeelding te selecteren en op Afbeelding te klikken en vervolgens Grootte aanpassen te kiezen. Selecteer in het menu de optie Grootte aanpassen en schakel vervolgens het selectievakje Afbeelding opnieuw bemonsteren in. Selecteer in het vervolgkeuzemenu Bicubisch of Bicubisch scherper. Voer de gewenste grootte in het tekstvak B of H in en klik op OK. U kunt het formaat van een foto ook aanpassen door de canvasgrootte ervan te wijzigen. Hiervoor selecteert u de afbeelding en klikt u op Afbeelding en vervolgens op Canvasgrootte. Selecteer in het vervolgkeuzemenu de knop Relatief als u de canvasgrootte wilt berekenen op basis van de huidige grootte van de afbeelding, of selecteer de knop Absoluut als u een specifieke grootte wilt invoeren. Selecteer in het vervolgkeuzemenu Bicubisch.

De resolutie van een foto wijzigen in Photoshop

Als je de resolutie van een foto wilt wijzigen zonder de grootte aan te passen, kun je dat doen door de afbeelding te selecteren en op Afbeelding te klikken en vervolgens Grootte aanpassen te kiezen. Selecteer in het menu de optie Grootte aanpassen en schakel vervolgens het selectievakje Afbeelding opnieuw samplen in. Selecteer de optie Aangepast in het vervolgkeuzemenu en voer de resolutie in het tekstvak B of H in. Door de resolutie te wijzigen, kunt u de kwaliteit van de foto behouden en deze toch gebruiken voor verschillende doeleinden, zoals het afdrukken in een tijdschrift.

Helderheid en contrast

Als u alleen de helderheid en het contrast van een foto wilt aanpassen, kunt u dat doen door de afbeelding te selecteren, op het menu Afbeelding te klikken en Automatische aanpassing te selecteren. U kunt ook de schuifregelaars Helderheid en Contrast gebruiken. De schuifregelaar Helderheid past de zwart-witniveaus aan, terwijl de schuifregelaar Contrast het contrast tussen zwart en wit aanpast.

Kleurcorrectie

Kleuren kloppen vaak niet in foto’s, en hoewel je ze kunt aanpassen om ze er beter uit te laten zien, moet je ze niet te veel proberen te corrigeren. Een persoon die een foto bekijkt, mag de kleurcorrectie namelijk niet opmerken. De correcties moeten juist in elkaar overlopen. U kunt de kleur van een foto op twee manieren corrigeren. De eerste is de foto selecteren, op het menu Afbeelding klikken en Automatisch corrigeren selecteren. U kunt ook de schuifregelaars Tint en Verzadiging gebruiken om het gewenste effect te bereiken. De schuifregelaar Tint past de kleur aan, terwijl de schuifregelaar Verzadiging de helderheid van de kleur aanpast.

Een foto draaien

Als u een foto in liggend formaat neemt en u wilt deze roteren naar staand, kunt u dat doen door de foto te selecteren, op het menu Afbeelding te klikken en 90° rechtsom draaien te selecteren. U kunt ook een specifiek aantal graden invoeren in het tekstvak Roteren. Als u de foto 90° in de andere richting wilt draaien, selecteert u 90° Linksom draaien.

Conclusie

Zoals je ziet is het vergroten van een foto zonder kwaliteitsverlies eenvoudig te doen in Photoshop. Als je kleine aanpassingen wilt doen, zoals het aanpassen van de helderheid en het contrast, kun je dat doen met de schuifregelaars. Als je meer significante wijzigingen wilt aanbrengen, kun je de functie Automatisch aanpassen of Automatisch corrigeren gebruiken, of je kunt de optie Aangepast selecteren in het vervolgkeuzemenu en handmatig de gewenste waarden invoeren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business