Wire

Wat zijn memecoins?

Geen fundamentele waarde of utility, geen complexe tokenomics en vaak geen ervaren team. Maar honden die de wereld van crypto gaan overnemen. Een lucratieve investering of een schande voor de cryptomarkt? Waar de één in no time rijk wordt, verliest de ander in een oogwenk een godsvermogen. Zijn memecoins allemaal een uit de hand gelopen grap, of is er meer aan de hand?  

Geen fundamentele waarde of utility, geen complexe tokenomics en vaak geen ervaren team. Maar honden die de wereld van crypto gaan overnemen. Een lucratieve investering of een schande voor de cryptomarkt? Waar de één in no time rijk wordt, verliest de ander in een oogwenk een godsvermogen. Zijn memecoins allemaal een uit de hand gelopen grap, of is er meer aan de hand?  

Hoe zijn memecoins ontstaan? 

In de decentrale wereld van crypto kan iedereen een cryptomunt maken. Van ingewikkelde protocollen tot iets minder serieuze projecten. Memecoins ontstaan op basis van een bepaalde meme; een afbeelding of video. En de oudste memecoin? Die zag het levenslicht al in 2013: Dogecoin

Dogecoin ontstond als satire op de populariteit van crypto in 2013. Tegen alle verwachtingen in kreeg Dogecoin de nodige aandacht online. Niet alleen steeg de koers, maar ook de community groeide in ongezien tempo. En in de wereld van crypto mogen en kunnen we de kracht van een ijzersterke community niet onderschatten. Memecoins ontstonden en veroverden hun plaats. Dogecoin staat steevast in de top 10 van grootste projecten.  

Hoe werken memecoins? 

Hoe werken memecoins? Niet onbelangrijk om te weten voordat je investeert in één van deze projecten. Investeerders hebben maar één doel voor ogen: winst behalen. Doe je dit door te investeren in solide projecten zoals Bitcoin of Ethereum, of toch maar je kans wagen met memecoins? Maar hoe werken deze memecoins eigenlijk? 

Community 

Geen toekomst zonder een community. Een project mag nog zo sterk zijn, zonder investeerders en community is er weinig perspectief. Hoe groter de community, des te meer investeerders een project krijgt. Het belang van een goede community ontgaat ook bekende personen niet. Eind 2019 tweette Elon Musk over Dogecoin, waarna de prijs omhoog schoot. Als een multimiljardair zoals Musk openlijk een memecoin steunt, wat kan er dan misgaan?  

Marketing 

Niet voor niets investeren memecoins een aanzienlijk deel van hun budget in marketing. Niet alleen op sociale media zijn deze memecoins hét gespreksonderwerp, maar ook bussen en trams zijn niet veilig voor hun advertenties. Herinner je je nog de overvloed aan reclame van Floki Inu in de Amsterdamse binnenstad in 2021? Waarbij andere teams berusten op de kwaliteiten van hun protocol, kennen de teams achter deze memecoins het belang van goede marketing en maken hier dan ook gretig gebruik van.  

Hoe wordt de waarde bepaald van memecoins? 

De prijs van elke cryptomunt wordt bepaald door vraag en aanbod. Is er veel vraag naar een bepaalde munt, maar is er een beperkt aanbod? Dan stijgt de prijs. Maar wat betekent dit voor memecoins? In tegenstelling tot andere projecten, hebben memecoins vaak een enorm groot aanbod. Shiba Inu heeft een totale voorraad in omloop van meer dan 500 biljoen. De totale voorraad in omloop van Bitcoin? ‘Slechts’ 19 miljoen. Dit betekent niet dat je niet veel geld kan verdienen met memecoins. Hoe? Door onder andere in te spelen op de hype. 

Geld verdienen met memecoins 

Waar de één een kapitaal verloor aan memecoins, werden anderen met een minimale investering in één klap miljonair. Geld verdienen met memecoins; een vloek of een zegen? De meningen zijn verdeeld, maar één ding is zeker: je kunt slordig veel geld verdienen met memecoins.  

De koers van deze memecoins is afhankelijk van een hype. Plaatsen invloedrijke mensen zoals Elon Musk weer een tweet over bijvoorbeeld Dogecoin? Dan weet je dat dit invloed zal hebben op de koers. Heb je hier een garantie? Nooit. En ben je te laat met je risicovolle investering? Dan zul je achterblijven met grote verliezen. Voor een ieder die ook wilt investeren in Dogecoin: je kan tegenwoordig bij alle grote brokers en exchanges Dogecoin kopen

Risico 

Fundamentele projecten hebben toekomstvisie. Investeerders zijn dan ook overtuigd dat de prijs van bijvoorbeeld Bitcoin zal stijgen in de toekomst. Maar hoe zit dat met memecoins? De koers is vele malen volatieler, wat de investering ook risicovoller maakt. Door het gebrek aan fundamentele analyse, berusten memecoins op hun community en de marketing, maar wat als dit wegvalt? Wat blijft er dan nog over? 

Bekendste memecoins 

De meningen zijn verdeeld, maar zowel vriend als vijand moet bekennen dat memecoins toch echt hun plaats hebben veroverd. Niet alleen Dogecoin schittert al enige tijd in de top 10, maar ook Shiba Inu staat in de top 20. Dit boven sterke protocollen zoals Chainlink, Algorand en Quant. Wanneer we kijken buiten de top 20, vinden we nog veel meer memecoins, waaronder:  

  • Floki Inu 
  • Baby Doge Coin 
  • Dogelon Mars 
  • Tamadoge 
  • CateCoin 
  • … 

Conclusie 

In een open en decentrale omgeving kan iedereen een cryptomunt ontwikkelen. Van fundamentele projecten met een duidelijke toekomstvisie, tot memecoins zonder fundamentele waarde. Ze verrassen vriend en vijand. Blijven memecoins hun sterke positie behouden of moeten ze plaats maken voor de echte utility coins? 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Welke antivirussoftware gebruik jij?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business