Wire

Wat TikTok over u weet – en wat u over TikTok moet weten – door ESET

ESET logo
© ESET
Voor het Amerikaanse congres gaf TikTok-CEO, Shou Zi Chew, onlangs uitleg over de beveiligings- en privacy-praktijken van de app en de mogelijke banden met de Chinese overheid, in de hoop een algemeen verbod op TikTok in de VS te voorkomen.

De meest gedownloade video-app van 2022 in de VS en wereldwijd staat in het middelpunt van controverse over privacy- en cyberbeveiligingsproblemen : overmatig verzamelen van gebruikersgegevens en het delen ervan met de Chinese overheid, schadelijke invloed op kinderen en hun geestelijke gezondheid en het lekken van persoonlijke gegevens.

Hoewel dergelijke zorgen niet uniek zijn voor TikTok, trekt geen ander platform zoveel aandacht. Niet omdat TikTok meer gebruikersinformatie zou verzamelen dan het sectorgemiddelde en een krachtiger aanbevelingsalgoritme gebruikt dan andere platforms, maar omdat velen geloven dat de app risico’s vormt voor de nationale veiligheid.

In India werd in 2020 een landelijk verbod op de app ingevoerd, terwijl meer landen TikTok op overheidstoestellen verbieden. De VS overwegen trouwens de app volledig te verbieden.

Welke gegevens verzamelt de TikTok-app?

Volgens het rapport (report) van juli 2022 opgesteld door onderzoekers van Internet 2.0, een Australisch cyberbeveiligingsbedrijf, vraagt TikTok om buitensporige toesteltoestemmingen en verzamelt buitensporige hoeveelheden gegevens – veel meer dan nodig voor de werking van de app. Deze verzamelt ook gegevens over alle apps die op de telefoon staan, gedetailleerde informatie over Android en vraagt ​​toegang tot de contacten op de telefoon.

“Voor de TikTok-app is het grootste deel van de verzameling van toegangs- en toestelgegevens niet vereist “, aldus Internet 2.0. “De app werkt succesvol zonder al deze gegevens. Dit doet ons denken dat de enige reden hiervoor het verzamelen van gegevens is.”

Bovendien kunnen veel van de ingezamelde gegevens niet uitgeschakeld worden en TikTok stelt in zijn privacy-beleid (Privacy Policy) dat het uw berichten kan lezen en zegt dat dit toegangsniveau nodig is om gebruikers te beschermen tegen spam. Volgens het rapport van Internet 2.0 ontvangt TikTok uw locatie, bij benadering, uit de GPS-gegevens van uw toestel zelfs als locatiediensten uitgeschakeld zijn. Volgens het Internet 2.0-rapport verzamelt het ook uw transactie- en aankoopgeschiedenis.

Chew antwoordde dat de huidige versies van de app geen nauwkeurige of geschatte GPS-informatie van Amerikaanse gebruikers verzamelen. Hij ontkende het delen van gegevens met de Chinese overheid.

Hoe beschermt u (een deel van) uw privacy bij het gebruik van TikTok?

Wenst u inhoud op TikTok te bekijken en zo min mogelijk gegevens vrij te geven, gebruikt dan de officiële TikTok-site in een webbrowser. Weet dat TikTok nog steeds informatie kan verzamelen met behulp van browsercookies en andere tracers.

Maar zonder account kan men geen video’s plaatsen, reacties invoegen of video’s liken. Wilt u een actieve gebruiker zijn met een account, dan kunt u het delen van bepaalde gegevens beperken via de parameters.

In het privacybeleid van TikTok staat expliciet dat het onze gegevens mag verzamelen vanaf apps van derden, zelfs zonder onze toestemming. Wanneer men zich voor het eerst op TikTok registreert, moet men dan een telefoon of een e-mailadres gebruiken dat nergens anders gebruikt wordt, in plaats van een account gekoppeld aan een ander sociaal netwerkplatform.

Voor extra bescherming, sta niet toe dat TikTok uw telefooncontacten of Facebook-vrienden synchroniseert. Beperk het personaliseren van advertenties. Men kan een versnelling hoger schakelen door een goedkope mobiele telefoon tijdelijk te gebruiken en die daarna weg te gooien, samen met proxy-diensten om het IP-adres te verbergen en een VPN om de locatie te verbergen (VPN to hide also your location).

In zijn onderzoek uit 2022 onthulde ‘Consumer Reports’, een non-profit consumentenorganisatie (VS), dat TikTok zelfs gegevens verzamelt van mensen die de app nooit hadden of de website van het platform nooit bezochten. TikTok ontvangt gegevens van partners die informatie verzamelen over mensen die hun websites bezoeken. Andere platformen zoals Google of Meta (Facebook) gebruiken dezelfde strategie voor advertentiedoeleinden. “Net als bij andere platformen worden de gegevens die we van adverteerders ontvangen, gebruikt om de efficiëntie van onze advertentiediensten te verbeteren”, reageerde TikTok-woordvoerdster Melanie Bosselait op de bevindingen van Consumer Reports.

Lekken, spionage, enz.

Hoewel zorgen over privacy van gegevens niet uniek zijn voor TikTok, had de video-app te maken met verschillende schandalen die de onafhankelijkheid ervan in twijfel trekken. In december 2022, volgens een interne e-mail verkregen en geciteerd door Forbes, bevestigde het bedrijf dat het journalisten bespioneerde om hun bronnen op te sporen.

In juni 2022 evalueerde BuzzFeed audio lekken van meer dan 80 interne TikTok-vergaderingen. In 14 verklaringen, van negen werknemers, stond dat ingenieurs in China toegang hadden tot Amerikaanse gegevens. “Alles is te zien in China”, zei een lid van TikTok’s afdeling Trust and Safety tijdens een bijeenkomst in september 2021. Aldus BuzzFeed. In een andere bijeenkomst sprak een andere medewerker over een in Peking gevestigde ingenieur die werd beschreven als “Master Admin” die “toegang had tot alles”.

Chew legde uit dat alle Amerikaanse gegevens in de VS opgeslagen en gehost worden door een bedrijf met hoofdkantoor in de VS. ByteDance stichtte TikTok US Data Security Inc. (USDS)‘, een gespecialiseerde dochteronderneming die alle toegang tot systemen met gegevens van Amerikaanse gebruikers beheert.

In 2019 publiceerde The Washington Post een artikel over het ontbreken van TikTok-berichten over de septemberprotesten in Hong Kong. Facebook-CEO Mark Zuckerberg beweerde dat de app pro-Hong Kong-inhoud van Amerikaanse gebruikers blokkeerde. ByteDance ontkende die beweringen en een daaropvolgende test, uitgevoerd door BuzzFeed News, vond geen censuur. “De beschuldigingen over censuur leken geen rekening te houden met het feit dat Amerikaanse tieners geen pro-Hongkongse virale content lijken te creëren op platformen als Facebook of Instagram”, schreef BuzzFeed.

Kinderen op TikTok beschermen…

Net als andere sociale-mediasites, heeft TikTok het moeilijk om kinderen te beschermen tegen blootstelling aan schadelijke inhoud zoals pesten, zelfpijniging, eetstoornissen of andere online risico’s.

Uit een Italiaans onderzoek bij 78 patiënten met een eetstoornis, bleek dat bij 59% van hen het bekijken van TikTok-inhoud het gevoel van eigenwaarde verminderde. 27% meldde significante veranderingen in hun dagelijks leven, gerelateerd aan TikTok. Voor bijna 63% was TikTok het belangrijkste social media platform.

Daarnaast meldde de Financial Times in april 2022 dat het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid een onderzoek is gestart naar beschuldigingen dat TikTok niet genoeg doet om materiaal aan te pakken dat tot seksueel misbruik van kinderen kan leiden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business