Wire

Professionele videocamera’s voor een solo filmmaker

© Unsplash/TheRegisti
Voor freelance-fotografen die net hun debuut maken is het allicht nog zoeken naar de ideale camera. Dit zijn alvast 2 opties om zeker te bekijken.

In verschillende branches groeit het aantal freelancers hard de laatste jaren. Het geldt onder meer voor het aantal foto- en videografen. De gunstige omstandigheden op de arbeidsmarkt maken het heel aantrekkelijk om voor jezelf aan de slag te gaan, of bijvoorbeeld een carrièreswitch te overwegen. Het aantal beschikbare opdrachten is groot, wat maakt dat je niet snel zonder inkomsten zal komen te zitten. Werk je lange dagen op kantoor, maar vind je het veel leuker om buiten op pad te gaan met een camera? Overweeg zelf ook eens om de overstap te maken naar een baan als freelancer in de foto- en videografie.

Om te kunnen starten als foto- of videograaf heb je een kwalitatief goed basisproduct nodig; de Sony FX3 is er een voorbeeld van. Liefhebbers van tech kennen deze optie, welke al enige tijd tot de populairste modellen videocamera’s van Sony behoort. De camera is zeer geschikt voor het maken van handheld video’s door een solo filmmaker; ideaal voor een freelancer.

Dit maakt de Sony FX3 tot een interessante videocamera

De Sony FX3 beschikt over de benodigde technologie om je een optimale flexibiliteit te bieden bij het maken van handheld video’s, zonder dat dit de stabiliteit van het beeld of de kwaliteit van het eindproduct sterk negatief beïnvloedt. Met de Sony FX3 kun je langdurig op 4K60p filmen, mede door de krachtige interne koeling van dit model. Dankzij de S-LOG3 en S-Cinetone technologie ben je met de Sony FX3 in staat om filmische expressie vast te leggen.

Dankzij een uitbreidbare ISO tot 409.800 hoef je niet bang te zijn dat de kwaliteit van het eindproduct zwak is in situaties met weinig licht. De Sony FX3 zal ook bij weinig licht fraaie beelden vastleggen. Combineer je de Sony FX3 met een XLR-handgreep, accu en geheugenkaart, dan weegt deze niet meer dan 1.015 gram. Het voorkomt dat je handen of armen al snel verkrampen bij een langdurig gebruik van de videocamera.

Sony FX30 als goedkoper alternatief voor de FX3

De FX-serie met videocamera’s van Sony bevat veel meer modellen, dan slechts de FX3. Zo zou je ook de Sony FX30 kunnen overwegen; de Sony FX30 online bestellen doe je voor ongeveer de helft van de prijs als de Sony FX3. Zeker voor een startende videograaf kan dit de FX30 tot de beste koop maken. Niet alleen is het model aanzienlijk goedkoper dan de Sony FX3, ook profiteer je van een lager gewicht: slechts 562 gram. Het maakt het gebruik van de FX30 eenvoudig en comfortabel.

De camera beschikt over een back-illuminated fullframe APS-C 4K-sensor voor het opnemen van haarscherpe beelden. Daarbij heb je met een ISO-bereik van 100 tot 32.000 (uitbreidbaar tot 50-102.400) niet snel last van te weinig licht; ook binnen maak je met deze Sony FX30 kwalitatief goede videobeelden.

Met de zoomhendel op de Sony FX30 zorg je voor een eenvoudige bediening van compatibele gemotoriseerde zoomlenzen. In het geval van ongemotoriseerde zoom- en prime lenzen kun je voor het gebruik van Clear Image Zoom kiezen om verzekerd te zijn van een goede beeldkwaliteit. Die goede beeldkwaliteit wordt daarnaast gewaarborgd door de 5-assige beeldstabilisatie waarover de Sony FX30 beschikt. Ideaal, wanneer je de videocamera bewegend gebruikt.

Verdiep je niet alleen in een geschikte videocamera

Wie aan de slag wil gaan met videografie doet er verstandig aan zich niet uitsluitend te focussen op een geschikte videocamera. Hoewel een kwalitatief goede camera onmisbaar is om haarscherpe beelden vast te kunnen leggen, is het minstens zo belangrijk dat je deze beelden nadien kunt bewerken. Er zijn verschillende programma’s beschikbaar voor de bewerking van videobeelden; uiteenlopend van hele simpele, gratis software tot de meer gecompliceerde betaalde varianten. Een goed voorbeeld van een betaald programma met een breed scala aan bewerkingsmogelijkheden is Adobe Première Pro. Het programma valt qua functionaliteit enigszins te vergelijken met Adobe Photoshop voor de bewerking van foto’s.

Naast Adobe Première Pro is ook een programma als Corel VideoStudio het overwegen waard, evenals Wondershare Filmora. Houd er rekening mee, dat die laatste twee programma’s doorgaans minder functionaliteit bieden dan Première Pro van Adobe. Daarbij is Adobe Première Pro zowel op een Windows-machine als Macbook (Pro) te gebruiken; iets wat niet voor iedere andere tool geldt.

Rechten op video’s en muziek

Een derde aspect om rekening mee te houden wanneer je wilt starten als freelancer in videografie; de rechten op bestaand beeldmateriaal en muziek. Bij het bewerken van video’s zal je dergelijke elementen wellicht toe willen voegen. Houd er rekening mee, dat je voor het gebruik van muziek een licentie dient aan te schaffen. Datzelfde geldt voor het gebruik van bestaand beeldmateriaal. Er zijn platforms waarop je royalty free muziek en beeldmateriaal kunt downloaden. Kijk bijvoorbeeld eens naar Pixabay, Bensound en Soundstripe. In de voorwaarden lees je meer over de mogelijkheid tot het gebruik van beeldmateriaal en muziek van dergelijke platforms.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business