Binnenin de processor: zo ontstaan computerchips

chiptekort
Zowat overal zit vandaag een processor in maar heb jij enig idee wat zo'n ding nu precies is en hoe het gemaakt wordt? We doorlopen het fabricageproces van een microprocessor van de zandbak tot in je computer.

Stap 2: Eerste laagje

Het maken van een nanotransistor is een abstract proces. Het gekleurde schema Op de vorige pagina toont een afgewerkte transistor en kan helpen bij het visualiseren. Doorheen de tekst bouwen we het schema stap voor stap op.

Alles begint met het deponeren van een materiaal op de wafer. Dat materiaal wordt uniform over de hele wafer verspreid. Het eerste materiaal dat gedeponeerd wordt bovenop het silicium, is een oxide (lichtblauw). Dat oxide bedekt nu het silicium van de wafer (grijs). Om de transistors te maken, moeten er echter delen van de wafer vrij zijn van oxide, zodat het silicium weer komt piepen.

stap 2 eerste laagje

Dat gebeurt door delen van het materiaal weg te etsen. Dat etsen is een chemisch proces: een zuur of een gas wordt losgelaten op de wafer, waarna het oxide verdwijnt. Het is niet mogelijk om slechts bepaalde delen van de wafer aan te tasten en andere te vrijwaren. De oplossing: delen van het oxide beschermen tegen het zuur of het gas, zodat ze niet worden weggevreten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business