Is het de moeite om te betalen voor je antivirussoftware? En welke betaalde antivirus moet je dan kiezen? We zetten er 8 op een rijtje.

Advertentie

Gratis antivirusoplossingen zijn er genoeg. Een perfect exemplaar zit er niet tussen, maar wie gratis beveiliging zoekt, kan kiezen tussen een heel aantal capabele en veilige exemplaren. Toch bestaan er nog een heleboel antivirussuites die wel geld kosten. Hoe rechtvaardigen zij de jaarlijkse abonnementskost?

Essentiële bescherming

Wanneer je puur naar de antivirus- en antimalwarebescherming kijkt, is de meerprijs van een betaalde suite moeilijk te rechtvaardigen. De beschermingskwaliteit van gratis pakketten zoals Avira of Avast kan zich goed meten met die van de duurdere concurrentie. Gemiddeld gezien scoren betaalde suites net iets beter dan gratis edities, maar het verschil is meestal niet significant genoeg om 59 euro per jaar in de plaats van 0 euro per jaar uit te geven.

Wat wel opvalt, is de technische kwaliteit van de betaalde bescherming. De betere betaalde suites zijn bijzonder mild voor je systeem. Op iets slappere of oudere computers zal dat verschil significant zijn, maar ook op een high-end systeem is het leuk te weten dat je antivirusbescherming niet meer van je CPU vergt dan strikt noodzakelijk is.

De echte verkoopargumenten overstijgen de pure antivirusbescherming. “Net iets beter” volstaat niet voor veel mensen om de kredietkaart boven te halen, dus gooien ontwikkelaars van betaalde antivirussuites het over een andere boeg.

Gratis vs betaald

Om te beginnen zijn vrijwel alle betaalde suites een stuk gebruiksvriendelijker dan hun gratis varianten. Nog belangrijker is echter het assortiment aan extra functies dat bij in het pakket zit. Denk aan een firewall die het werk van de ingebouwde versie van Windows overneemt, wachtwoordkluizen, ransomwarebescherming, identiteitsbescherming, gespecialiseerde omgevingen om online bankieren te beveiligen en soms zelfs online back-upoplossingen.

Een goede antivirussuite doet meer dan wat strikt noodzakelijk is. De extra beschermingslagen geven bijkomende gemoedsrust en de bijkomende tools komen vaak van pas voor wie zich een veilige internaut wil noemen. Dat een betalende antivirusoplossing je computer niet gebruikt als reclamebord, is voor veel mensen ook een investering waard.

“Een goed anti-virus pakket doet meer dan de standaard functionaliteiten.”

Overzicht

In de korte reviews die volgen leggen we een extra focus op de bijkomende functies. De kwaliteit van de antivirusbeveiliging blijft echter het voornaamste. Aangezien een groot deel van de abonnementskost toch gaat naar bescherming die je ook gratis kan downloaden, verwachten we nagenoeg perfecte resultaten op alle belangrijke criteria. Van veiligheid over gebruiksvriendelijkheid tot systeembelasting.

Aangezien een groot deel van de abonnementskost toch gaat naar bescherming die je ook gratis kan downloaden, verwachten we nagenoeg perfecte resultaten op alle belangrijke criteria.

We testten iedere suite zelf op gebruiksgemak, maar voor de technische kant van het verhaal vertrouwen we op de resultaten van onafhankelijk testlabo AV-Test. Het onderzoek van AV-Test voldoet aan de vereisten van de Anti-Malware Testing Standards Organization. Die bepaalt objectieve testmethodes, zodat resultaten consistent zijn voor iedereen die ze volgt. Samengevat wil dat zeggen dat de tests eerlijk zijn en al jaren consequent verlopen.

De stukken hieronder zijn niet bedoeld als dieptereview van ieder pakket. Zie ze eerder als een overzichtelijk hulpmiddel bij het maken van een keuze voor je volgende betaalde pakket. Onderaan in dit stuk geven wij ter illustratie onze eigen keuze van de redactie mee.

Voor we beginnen nog een disclaimer: we beseffen ook dat niet alle antivirussuites in dit stuk verwerkt zitten. We maken een selectie van wat wij op dit ogenblik de meest relevante programma’s vinden. Antiviruspakketten die vooral bekend staan om hun gratis varianten, bespreken we in een afzonderlijk stuk. Maar welke premium antivirus is nu jouw geld waard?

Acht betaalde antiviruspakketten

SoftwarePrijs en beschikbaarheid
AVG Internet Security34,99 euro, 1 jaar, 1 toestel
Bitdefender Internet Security30,00 euro, 1 jaar, 3 toestellen
BullGuard Internet Security44,99 euro, 1 jaar, 3 toestellen
McAfee Total Protection29,99 euro, 1 jaar, 1 toestel
Avast Premium Security39,99 euro, 1 jaar, 1 toestel
Kaspersky Internet Security39,96 euro, 1 jaar, 1 toestel
Norton 360 Standard29,99 euro, 1 jaar, 1 toestel
TrendMicro Antivirus + security19,99 euro, 1 jaar, 1 toestel
Prijzen op datum van 1 april 2021.

Antivirus in 2021: onze keuze

Ieder betaald antiviruspakket is op z’n minst goed. Wat je ook kiest, je zal bovengemiddelde bescherming krijgen waar het telt. Dat gezegd zijnde zijn er 4pakketten die zich momenteel onderscheiden. TrendMicro, Kaspersky, Norton en Avast. Zij hebben elk een perfecte score gekregen van AV-Test op het vlak van bescherming, gebruiksvriendelijkheid en impact op je prestaties.

Als we uit die drie een favoriet moeten selecteren, dan valt onze keuze op het antivirus + security pack van TrendMicro vanwege de democratische prijs en het groter aanbod aan functies. De iets geavanceerdere gebruiker zal de (optionele) diepere overzichten van zijn systeem appreciëren net als de beveiligde VPN-verbinding waartoe je standaard toegang krijgt. Moeten we één pc beveiligen met een antivirussuite, dan kiezen we Kaspersky’s software. Wanneer je toestellen van een heel gezin van beveiliging moet voorzien en ook mobiele apparaten meespelen, worden andere ontwikkelaars plots terug interessanter.

Denk bijvoorbeeld aan het duurdere McAfee of Kaspersky, dat je voor een forfaitair bedrag licenties voor het hele gezin geeft. Tot slot verdienen AVG en Avast nog een vermelding omwille van hun fantastische gebruiksvriendelijkeheid en het feit dat het lichte programma’s zijn die toch veel functies te bieden hebben.

Antivirus
TechPulse kiest TrendMicro als antivirus van het jaar 2021.
Advertentie

20 REACTIES

 1. Net als bij voorgaande vergelijkingen mis ik ook nu weer een vergelijking van de kosten van verlenging na een jaar. Eset mag dan bijvoorbeeld duur lijken maar voor ietsje meer als een tientje kun je die na een jaar verlengen! Zelfs voor meerdere gebruikers (familie of meerdere pc’s/laptops). De opmerking “Gemiddeld gezien is Eset niet de lichtste antivirusoplossing, maar nergens is de impact op de snelheid van je computer echt dramatisch” vind ik wel iets te zwaar aangezet. Met een redelijk snelle PC, zelfs die van enkele jaren oud merk je amper dat Eset draait. En in de nieuwe versie 10 wordt je ook nog eens gewaarschuwd voor een onveilig lokaal netwerk of een router die qua firmware achterhaald is. En tenslotte: Eset Internet Security biedt de mogelijkheid om ingaand verkeer van websites naar keuze te blokkeren. Op die manier is het als een betere adblocker te gebruiken.

 2. Elke virusscanner die je alleen maar kan betalen met een credit card, valt voor mij door de mand:
  PCMag.com Daily News 5 dec 2016:
  ‘Guessing Attack’ Bypasses Credit Card Security in 6 Seconds
  There is no magic bullet to fix this problem.

 3. Webroot is de eerste antivirus software waar ik tevreden over blijf , ook na bijna 2 jaar gebruik. Stil, snel, degelijk, weinig belasting voor het geheugen, geen pogingen om me steeds weer ook nog iets nieuws aan te smeren. vreemd dat deze niet getest wordt.

 4. McAfee, Avast en Kapersky heb ik van mijn pc verwijderd, wegens onnauwkeurig en te belastend. Ik heb toen Sophos geprobeerd, dat was pas een echte ramp. Uiteindelijk werd heet G-Data.(na avast 8 virussen verwijderd 🙂 ) Het is Duits en dus was ik heel sceptisch (ik rij niet in een BMW, Audi of Mercedes), omdat ik functioneel ben. Uurlijks bijna een update. Nu de PC-cleaner dagelijks sweept, is de snelheid van mij PC verdubbeld. Ook back-up en herstel is geïntegreerd. Ook een schredder. Firewall exceptions , apparaatcontrole, boot manager,.. Mijn Portable is 7 jaar oud en heeft nooit zo vlot gedraaid MET een virusscanner geïnstalleerd. Onduidelijke interface ? Ik dacht dat mijn Smart TV iets ingewikkelder ineen zit. Dit is idd het enige antiviruspakket waar ik momenteel voor wil betalen. Ik heb nog wel wat andere zaken te doen op mijn PC.

  • Ja, AVG werkt prima hier en heeft ook goede scores. Niet de beste maar die labscores zijn toch overdreven want zo werkt het niet in de echte wereld + de AV’s weten wel hoe ze goede scores daar moeten halen en zo goed scoren ze dan ook weer niet zo goed als we de testen van mrg-effitas erbij halen. Kasper scoort dan wel goed als AV maar is uitermate slecht om zelf AppControl in te stellen en zo ook heeft de firewall een bug. Heb de versie 2016 & 2017 uitgetest en de regels die ik ingeef blijven niet staan in de 2017 en bij allebei de versies valt het internet soms uit hier. Ivm. die AppControl bug heb ik dit doorgegeven aan hun klantendienst en zei zeiden ronduit dat ze het weten maar wordt geen oplossing voor gevonden voor versie 2017. Pas in 2018 zou dit opgelost worden maar dan reikten ze me al de beta versie van 2018 aan met bijhorende opmerking dat die ook nog een bugje heeft. Zo ook op Kasper forum klagen ze over deze bug want die zit er wel degelijk in alle versies 2017 en zo ook nog eentje in 2018. Dus die Russen mogen hunne brol houden en is inderdaad ook te belastend. Heb er laatst +-10 uitgetest en de goede qua prijs/kwaliteit vind ik AVG, ESET en Norton.

 5. Geen Avira? De door vele websites dit jaar als beste betalende oplossing?
  Bitdefender heb ik nu. Persoonlijk niet zo tevreden over de firewall. Die heeft rare trekken. Van tijd tot tijd werkt de windows netwerkdetectie niet met de firewall aan.
  Eens die uit staat is er geen probleem.
  Plots gaat die dan terug wel, een tijd later gaat het weer niet.
  Dus wat voor settings het zouden zijn weet ik niet.
  Na wat googlen merk ik dat ik de enige niet ben, maar een oplossing blijft uit.

  • Inderdaad! Was product van het jaar 2016 bij AV-Comparatives:

   Avira is Product of the Year this year, receiving Advanced+ awards in all 7 tests. It wins joint Gold Awards for the File Detection and Performance Tests, Silver for the Malware Removal Test, and joint Silver for the Real-World Protection Test. The menu panel on the left-hand side of the window provides easy access to all the program’s features.

 6. Ik heb ooit Norton gekocht, het duurste pakket dat ze aanboden. Eén maand voor de vervaldag krijg ik een melding dat er een virus gevonden is ( de naam ontsnapt me even ). Ik krijg van Norton – raar maar waar ! – de melding dat ze het virus wel hebben ontdekt, maar het NIET konden verwijderen ( bij ons zeggen ze dan : allore krakkelare mio klompo ! ). Op internet gezocht : Panda had een gratis tooltje om het virus te verwijderen. En nu komt het : Norton update automatisch, ik dacht dus : laat me eerst eens manueel updaten, misschien is er toch een oplossing… Helaas pindakaas : ik kon ( één maand voor de vervaldag ! ) NIET meer updaten of ik moest mijn abonnement verlengen. Als een firma dàt soort praktijken toepast : never ever again ! Ik heb nu al enkele jaren de volledige Kaspersky-suite, en die software doet gewoon wat ik er van verwacht. Een goede raad : ga, vooraleer je je abonnement verlengt, eerst eens kijken waar ze het goedkoopst zijn : je kan tot bijna de helft besparen als je Kaspersky kan downloaden via Franse/Duitse/Engelse/Amerikaanse sites. De taal mag dan natuurlijk geen probleem zijn, maar zo’n obstakel is dat toch niet voor een gemiddeld verstandig mens. De mijne komt dit jaar uit Engeland, maar ook een Duitse ( officiële ! ) versie kan bijna 50% goedkoper zijn dan wat je hier betaalt. Caveat emptor !

  • Norton heeft in het verre verleden tijdens een update men pc ook eens goed gehad en nadien ook niet meer op de pc gehad maar vond het voor dit geval wel goed. Ze zijn er toen ook even uit geweest ivm. reorganisatie en behoren nu wel weer aan de top. Zelf heb ik er veel uitgeprobeerd en Kasper 2017-2018 heeft een bug die ze er niet uit (willen) krijgen. Als je de 2017 nog hebt probeer maar eens AppControl in te stellen met je eigen regels. Heb daar weken aangezeten om alles in kaart te brengen en goed in te stellen maar is één en al puinzooi en ze weten ervan maar doen er niets aan. Zijn er vele die dit probleem hebben en staat ook duidelijk op het forum van hun te lezen. Vind ik persoonlijk ook niet kunnen van zo’n top product zoals het lijkt uit de lab resultaten en hier had ik problemen met het internet tijdens surfen. Viel gewoon uit en heb eens alles van Kasper uitgezet en nog altijd hetzelfde totdat ik het verwijderde en probleem was opgelost. En volgens de analyses van HowToGeek is het al ene beveiligingslek als je hun extensie, maar ook van andere AV’s, laat installeren in je browser. Zoek maar eens op ‘howtogeek How to Get Rid of Kaspersky’s Notifications, Sounds, and Bundled Software’

  • Al een paar jaar gebruik ik het ene jaar Kaspersky Internet Security en dan eens Bitdefender Internet Security en van beide ben ik zeer tevreden.

   Het hangt van het moment af wanneer ik een nieuwe licentie nodig heb en een van beide een interessante promotie heeft, een schappelijke prijs en meer dan 1 jaar bescherming en meerdere computers beveiligen geeft dan de doorslag.

   In het verleden heb ik een paar keer Norton Antivirus en Norton Internet Security gehad.
   In de tijd dat Norton nog van Peter Norton was vond ik dit een schitterende scanner, maar toen het werd overgenomen door Symantec heb ik daar problemen mee gehad, ongelofelijk.

   Elke keer blokkeerde hij programma’s, downloads of verwijderde wel iets belangrijk.
   Bijna wekelijks was er een crash van Norton en moest ik toen een herstel cd downloaden om het terug te herstellen, met als resultaat dat Norton terug werkte maar dan was er een of andere functie van Windows vernield met weer als resultaat dat ik elke keer een image moest terugzetten.

   Ik was ooit een programma aan het schrijven en ineens was het verdwenen, Norton vond het een virus en het moest verwijderd worden.
   Waar bemoeide Norton zich eigenlijk mee, het was een onschuldig CD menu programma en zeker GEEN virus.

   Ongeveer een drietal maanden heb ik Norton gebruikt en dan heb ik van pure misère een andere scanner moeten installeren, toen waren alle problemen achter de rug.
   En dat was toen nog een gratische scanner, Avast Antivirus Free.
   Nee, ik had geen goesting meer om nog eens geld weg te smijten voor een inferieure scanner.
   Voor mij sindsdien en nu, nooit nog Norton.

 7. Bitdefender total Internet Security is voor mij al jaren de beste keuze.
  ik gebruik dit op totaal 9 apparaten waaronder ook mobiel.
  Fantastisch pakket met ook hulp programma’s. Heel veel mogelijkheden mbt beveiliging.
  ok, wellicht teveel mogelijkheden voor de doorsnee gebruiker echter komt zeker ook internationaal als een van de beste uit de bus. Acceptabel gebruik van resources, safepay en ook VPN mogelijkheden.
  Is zeker een overweging waard.

  • Dag Stef,

   De gratis Windows 10-scanner biedt je zeker een goede basisbescherming en zal voor dagelijks gebruik volstaan. Betalende programma’s gaan gewoon nog een ‘stapje verder’.

 8. Ik gebruik Panda Dome, ik zie hier nergens commentaar van.
  Is dit beter dan de in Windows 10 ingebouwde Windows Defender, of is deze niet goed genoeg?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here