De HP Envy x2 is één van de eerste ARM-Windows-laptops.

2018 wordt het jaar van de ARM-laptop. Telefoonprocessors maken een tweede poging om relevant te worden in Windows-land. Zijn de dingen veelbelovend in een zakelijke context?


 
Wie zich Windows RT herinnert, krijgt koude rillingen wanneer hij of zij ‘Windows’ en ‘ARM’ in één zin hoort. Een korte opfrisser voor wie dat debacle als trauma verdrongen heeft: Microsoft probeerde ten tijde van Windows 8 een eerste keer om ultramobiele laptops op de markt te brengen met daarin zuinige ARM-chips. ARM is een processorarchitectuur die vooral populair is voor smartphones en tablets, met Qualcomm als bekendste fabrikant van compatibele chips. ARM verschilt echter fundamenteel van x86: de architectuur waar Windows op draait en Intel en AMD hun processors op bouwen. Omdat de hardware zo verschilt, kan je niet zomaar x86-programma’s draaien op ARM-processors (of omgekeerd).
 

Erbarmelijke oplossing

Windows RT was de ‘oplossing’ van Microsoft voor dat probleem. Het OS zag er net uit als Windows 8, maar was wél compatibel met ARM. Dat betekende dat Windows RT niet overweg kon met standaard Windows-programma’s, ook al zag het besturingssysteem er uit als een echte Windows. De enige compatibele toepassingen kwamen uit de appwinkel van Microsoft, die toen zo mogelijk nog leger was dan vandaag. Het resultaat: teleurgestelde kopers die opgezadeld werden met een heel beperkt besturingssysteem dat alleen uiterlijk aan Windows deed denken. Als zakelijk toestel waren RT-hybrides zoals de Surface RT compleet waardeloos: belangrijke bedrijfssoftware zou niet draaien op de toestellen. Windows RT stierf tot niemands verbazing een snelle en verdiende dood.
 
[related_article id=”173277″]
 
Dit jaar maakt ARM op de Windows-laptop een comeback. Onder andere HP, Asus en Lenovo kondigden al laptops aan met Qualcomm Snapdragon 835-cpu’s onder de motorkap. De Snapdragon 835 is het hart van de meest high end telefoons van het moment zoals de HTC U11 (+), de Sony Xperia XZ Premium, de Google Pixel 2 en de Amerikaanse versie van de Samsung Galaxy S8 en Note 8. De toestellen zullen recht uit de doos Windows 10 S draaien, wat ons opnieuw flashbacks naar Windows RT geeft, maar kunnen optioneel geüpgraded worden naar Windows 10 Pro. Dat laatste doet ons vermoeden dat Microsoft de zakelijke wereld deze keer niet uit het oog verliest.
 

Uithoudingsvermogen

De ARM-laptops zullen niet de snelste Windows-toestellen uit het winkelrek zijn, maar dat is ook niet de bedoeling. De Windows 10 – ARM-tandem heeft als ambitie om laptops met een ongeziene autonomie mogelijk te maken. Qualcomm spreekt zelf van toestellen met een uithoudingsvermogen van meer dan twintig uur. Een ARM-laptop moet een lichte productiviteitslaptop zijn die blijft gaan, bijvoorbeeld op een vlucht van Brussel naar New York (en terug).
 
[related_article id=”172994″]
 
Microsoft ontwikkelde een x86-emulator voor de ARM-hardware. Dat wil zeggen dat de softwarebouwer er met een slimme softwaretruc voor zorgt dat klassieke Windows-software plots toch kan draaien om ARM-laptops. Daarmee lost de Windows-bouwer meteen het grootste probleem van Windows RT op. Koop je een laptop met Qualcomm-hardware en upgrade je die naar Windows 10 Pro, dan krijg je de volledige Pro-ervaring.
 


ARM onderweg

In dat opzicht kunnen de toestellen wel eens fantastisch zijn voor de professional die veel op de baan is, of die geregeld op zakenreis gaat. De ARM-laptops zullen zowel op het vlak van vorm als op het vlak van software op hetzelfde niveau staan als hun x86-compatriotten. Prestaties blijven een vraagstuk, maar we kunnen ervan uitgaan dat een Qualcomm-laptop krachtig genoeg is om vlot licht kantoorwerk te ondersteunen. Wie mails wil beantwoorden, wil typen, lezen of in spreadsheets wil duiken onderweg, vindt hier vermoedelijk de perfecte metgezel.
 
[related_article id=”173243″]
 
Als bijkomend voordeel hoef je niet te vrezen voor een gebrek aan ondersteuning voor je Windows 10 Pro-versie van een ARM-laptop. Omdat de toestellen gewoon Windows draaien zal de laptop z’n ding blijven doen, ook wanneer de toestellen niet blijken aan te slaan bij het grote publiek en ARM-laptops opnieuw floppen.
 

Windows light

Een flop blijft immers op de loer liggen. Microsofts keuze om de eerste toestellen met Windows 10 S te verschepen, blijft immers twijfelachtig. Windows 10 S is de Windows-versie die het meest lijkt op Windows RT van destijds. De variant van het besturingssysteem is helemaal afgesloten en draait uitsluitend software via de Windows Store, naar analogie met RT vroeger. Microsoft denkt dat 10 S vooral interessant is in schoolomgevingen, omdat het afgeschermde karakter onder andere extra bescherming biedt tegen malware zoals cryptolockers. Echt zakelijk kan je Windows 10 S niet noemen, al kreeg Microsoft al verschillende interessante partners aan boord. Denk bijvoorbeeld aan Citrix, dat met een compatibele Windows 10 app de laptop omtovert tot thin client. In een dergelijk scenario kan een Qualcomm-laptop een budgetvriendelijk alternatief bieden voor een werknemer die toch vooral in gevirtualiseerde omgevingen moet werken.
 
[related_article id=”172610″]
 
In de praktijk zetten Microsoft en Qualcomm in eerste instantie in op de consument met hun nieuwe laptops. Die consument zal te kampen krijgen met dezelfde teleurstelling als drie jaar geleden: de Windows 10 S-laptop ziet eruit als een volwaardige Windows-laptop maar kan niet hetzelfde. Bijbetalen voor de Windows  10 Pro-upgrade biedt soelaas, maar is niet meteen klantvriendelijk. Het gevaar bestaat dat consumenten Windows 10 S en ARM in de laptop met elkaar zullen associëren, waardoor een laptop met ‘Qualcomm inside’ al snel een slechtere naam zal krijgen dan eentje met ‘Intel Inside’.
 

Het overwegen waard

Op het eerste zicht is de (her)introductie van ARM in de Windows-laptop desalniettemin goed nieuws, en dat voor tal van niches. Je workstation zullen de nieuwe toestellen niet snel vervangen, maar de extra mobiliteit die ze beloven te voorzien, heeft in tal van scenario’s grote voordelen. Zeker in tijden van veranderende werkomstandigheden, waar werknemers steeds mobieler en flexibeler achter hun scherm kruipen, is een verdubbeling van de autonomie tegenover klassieke Intel-laptops een mooi pluspunt. Of jij moet uitkijken naar de eerste zakelijke ARM-laptops voor jouw bedrijf, hangt natuurlijk af van het doel waarvoor je ze wil inzetten.
 
https://www.smartbiz.be/nieuws/172994/windows-10-laptops-met-arm-chip-gaan-dagen-mee/