Na de crash: waarom cryptomunten nog niet dood zijn

Populaire cryptomunten zoals Bitcoin en Ethereum krijgen rake klappen. Wat is er aan de hand en kruipt de cryptomarkt weer uit het dal?

26.895,87 euro. Zoveel was één Bitcoin gisteren waard. Dat klinkt voor een leek als een hoog bedrag, maar wie investeert in de cryptomunt zou ervan in tranen kunnen uitbarsten, want het gaat zachtst gezegd niet goed met cryptomunten. Op amper een week tijd verloor Bitcoin een derde van zijn waarde en als we de vergelijking zouden maken met november 2021, dan is de waarde zelfs gehalveerd. Bitcoin heeft zo zijn laagste peil in anderhalf jaar tijd bereikt. De bekendste en meest waardevolle cryptomunt is daar niet alleen in: ook Ethereum deelt zwaar mee in de klappen.

Nu zijn hevige koersschommelingen wel eigen aan de cryptomarkt, de koers van Bitcoin bereikt even vaak recordhoogtes als -laagtes, maar nu lijkt de dalende trend zich aan te houden. En dan wordt de zeepbel al snel gebarsten verklaard. Maar is dat wel zo?

Stablecoins blijken niet stabiel te zijn

Eerst moeten we kijken waarom Bitcoin en andere cryptomunten zo fel aan het dalen zijn. Opvallend genoeg ligt de meest waarschijnlijke oorzaak bij een cryptomunt met een waarde van slechts 1 dollar: TerraUSD. Hoe kan een ‘kleine’ cryptomarkt een hele markt doen instorten? TerraUSD is een zogenaamde stablecoin: dit type cryptomunten is anders opgebouwd dan cryptomunten zoals Bitcoin. Hun koers wordt gekoppeld aan de Amerikaanse dollar om de waarde stabiel te houden; voor TerraUSD bedraagt die 1 dollar. Stablecoins fungeren vaak als een tussenschakel bij het omzetten van cryptomunten naar fysiek geld.

Het verbreken van die stabiele koers kan dus grote gevolgen hebben, zien we nu gebeuren. Zaterdag zakte de koers van TerraUSD plots onder die magische grens van één dollar. Dat zette een dramatische kettingreactie in gang. TerraUSD is gelinkt aan de cryptomunt Terra, die in het kielzog van de stablecoin volledig kelderde. Omdat de Luna Foundation, die de blockchain achter Terra beheert, zijn eigen Bitcoin in de markt zette om de schade te beperken, werd die dus ook mee de dieperik in gesleurd tot uiteindelijk de hele markt moest delen in de klappen. De handel in terraUSD werd deze week al enkele keren volledig stopgezet in de hoop dat de stablecoin weer de juiste koers zou vinden. Op moment van schrijven staat de munt op 10 dollarcent; we zijn dus nog ver van huis.

Bloed loopt door de straten

De schade is dramatisch en zou kunnen oplopen tot in de miljarden dollars. Miljoenen mensen hebben hun crypto-investeringen in rook zien opgaan. En volgens vele experts moet het ergste nog komen. Het systeem van stablecoins is er in feite gekomen om het vertrouwen van investeerders in cryptomunten te verhogen. Nu gebleken is dat een stablecoin eigenlijk gebakken lucht is, voelen investeerders zich bedrogen. Er gaan ook bepaalde geruchten rond dat de crash van Terra zou georkestreerd zijn door enkele grote investeringsmaatschappijen, maar dat zijn op dit moment niet meer dan wilde speculaties.

Mogelijk zijn we nu in de fase aanbeland waar het ‘bloed door de straten loopt’, zoals men dat in poëtische beurstermen omschrijft. Dat voorspellen ook de crypto-analisten van De Morgen. Dat betekent dat de koers van cryptomunten nu zal blijven dalen tot de spreekwoordelijke bodem is bereikt. Hoe laag die bodem is en wanneer die bereikt wordt, is bij cryptomunten onmogelijk te voorspellen. Dat kan gisteren gebeurd zijn, dat kan morgen gebeuren maar evengoed pas over enkele maanden. Het zal in ieder geval even pijn doen voor wie zijn investering nog niet wil opgeven.

bitcoin en ethereum
Cryptomunten hebben al vaker een crisis overleefd. Image: iStock

Buy the dip

De huidige situatie zal tegenstanders van cryptomunten doen hopen dat het einde van cryptomunten in aantocht is. Maar het is te vroeg om nu al conclusies te trekken. In zijn jonge bestaan heeft Bitcoin woeligere waters doorzwommen; ook in 2014 en 2019 dreigde de markt in elkaar te stuiken. Uiteindelijk kwamen cryptomunten sterker uit die crisis en dat kan nu ook gebeuren. ‘Buy the dip’ is een populaire investeringstacktiek waarbij men bewust zoekt naar assets die op een laag pitje staat. Veel investeerders zullen nu misschien juist een buitenkansje zien om te investeren in cryptomunten en dat kan de markt snel weer uit de dip sleuren.

Er is zelfs al reden tot licht optimisme, want vandaag is de koers van Bitcoin alweer met 6% gestegen richting een prijspeil van 30.000 euro. Is de bodem al bereikt en rechten cryptomunten de rug? De situatie kan er maandag alweer helemaal anders uitzien.

bitcoinblockchainbusinesscryptoslidertrending

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken