Business

Gefnuikt verzet bij Nokia tegen deal met Microsoft

Een groep anonieme Nokiawerknemers eist in een open brief aan de aandeelhouders en investeerders het ontslag van topman Stephen Elop. Maar hun actie is al vroegtijdig gestrand.

De negen oprichters van de website Nokia Plan B, die allen aandeelhouder zijn en in het verleden voor Nokia hebben gewerkt, zetten zich af tegen de deal die hun voormalige werkgever vorige week met Microsoft sloot rond het gebruik van Windows Phone 7.

Banale producten
De tegenstanders wilden op 3 mei, tijdens de jaarlijkse algemene vergadering van Nokia, de strategie van Nokia aan de kaak stellen. De aandeelhouders willen naar eigen zeggen vermijden dat Nokia "een slecht gedifferentieerde OEM-producent" wordt met "banale producten en een gebrek aan innovatie".

Als de aandeelhouders en investeerders hen tot de raad van bestuur bij Nokia zouden stemmen, beloofden de tegenstanders Stephen Elop te ontslaan en de deal met Microsoft te heroverwegen. Maar anderhalve dag na de lancering van de website geven de tegenstanders hun strijd al op omdat de investeerders, in tegenstelling tot talrijke aandeelhouders, zich niet achter het plan scharen.

Inzetten op MeeGo
De schrijvers van het manifest wilden ook dat de levensduur van het mobiele besturingssysteem Symbian met vijf jaar verlengd zou worden en dat MeeGo het besturingssysteem bij uitstek zou zijn voor de smartphones van Nokia. Daarnaast wilden ze de directie herschikken, de procedures voor onderzoek en ontwikkeling opnieuw bekijken en meer investeren in jong talent.

Sinds Stephen Elop en Microsofttopman Steve Ballmer vorige week hun samenwerkingsplannen bekendmaakten, is het aandeel van Nokia volgens nieuwsdienst Bloomberg met 18 procent in waarde gezakt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat vind jij van de Belgische telecommarkt?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business