Business

Acer krijgt klappen in Europa

Het aantal verkochte pc"s in Europa daalde in het derde kwartaal van 2011 met liefst 11,4 procent. Dat heeft marktonderzoeksbureau Gartner berekend.

In totaal werden er in het derde kwartaal 14,8 miljoen stuks verkocht in Europa. Die daling is deels te verklaren door een terugval in het aantal verkochte netbooks. Ook valt op dat Acer een grote terugval kent.

Dat minilaptops minder populair zijn heeft deels zijn verklaring in het succes van andere mediatoestellen. Volgens Gartner kiezen consumenten vaker voor tablets en smartphones, wat zijn gevolgen heeft voor de pc-markt.

HP de grootste
Traditioneel is het derde kwartaal een sterk kwartaal, deels door de start van het nieuwe schooljaar. Maar dit jaar is dat niet het geval.

HP is momenteel de grootste computerverkoper in Europa. Het bedrijf verscheepte 3,4 miljoen pc’s, goed voor een marktaandeel van 22,7 procent. In aantal zakt het bedrijf 7,5 procent ten opzichte van vorig jaar, maar het vergroot zijn marktaandeel met 0,9 procent.

De top vijf wordt aangevuld door Acer, Asus, Dell en Apple. Asus en Apple verscheepten elk respectievelijk 20,3 en 19,6 procent meer toestellen. Acer deed het 45,1 procent slechter en ook Dell verhandelde in het derde kwartaal van dit jaar tien procent minder pc’s dan in het derde kwartaal van 2011.

Zakelijke markt groeit wel
Op de zakelijke markt is de vraag naar pc’s wel gestegen. Dat heeft volgens Gartner te maken met vrijgekomen budgetten om over te stappen naar pc’s met Windows 7.

Vooral HP heeft daarmee een bovengemiddelde groei gerealiseerd. Wat opmerkelijk is gezien de recente geschiedenis van het bedrijf. HP besloot afgelopen zomer dat het zijn pc-afdeling zou gaan verkopen, maar kwam daar eind vorige maand op terug.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat vind jij van de Belgische telecommarkt?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business