Op weg naar een groener datacenter

IT wordt steeds belangrijker bij het leveren van producten en diensten aan een toenemend aantal mensen over de hele wereld en datavolumes blijven groeien. Ook in deze economisch moeilijke tijden streven veel bedrijven naar vermindering van de ecologische voetafdruk van deze stijgende datavolumes en uiteraard verhoging van de efficiëntie – de laatste jaren wordt dit zelfs belangrijker dan ooit. Datacenters worden hierbij in het algemeen echter vaak gezien als plekken waar veel energie verbruikt wordt en worden niet direct in verband gebracht met energiezuinigheid.

Toch bestaan er veel misverstanden op dit gebied. Ook binnen de datacenterwereld is duurzaamheid namelijk een belangrijk onderwerp waar niet alleen veel over wordt gesproken, maar waar al vele stappen voor gezet zijn. Zo zijn er diverse internationale organisaties die zich met duurzaamheid binnen data centers bezighouden.

Denk aan de Green Grid, een organisatie die zich richt op het verbeteren van energieverbruik en -bronnen in datacenters, en het Uptime Institute, de onafhankelijke autoriteit op het gebied van data centers die sterk focust op duurzaamheid.

Zo heeft dit instituut ook de Green IT Awards in Amerika in het leven geroepen. Om verwarring te voorkomen, overigens bestaan er ook in Europa Green IT Awards, ondersteund door Green IT Magazine en het Britse Ministerie van van Energie en Klimaatverandering. Interxion heeft recent de Europese award voor IT Operator of the Year gewonnen voor het tweede jaar op rij.
  
Belangrijke initiatieven op het gebied van duurzaamheid in datacenters zijn bijvoorbeeld het gebruik van duurzame bronnen voor de energievoorziening. Te denken valt dan aan stroomvoorziening geheel afkomstig uit zonne-, wind-, geothermische, getijde- of hydro-energiebronnen. Sinds 2010 is ons datacenter in België voorzien van 100% duurzame energie, wat helpt om de CO2-uitstoot te verminderen.

Andere manieren binnen onze branche voor energie-efficiëntie, uitstoot- en afvalreductie zijn een modulaire architectuur voor de bouw van data centers via een mix van ontwerp-, inkoop- en operationele maatregelen.

Hiertoe behoren het standaard gebruik van CFD (Computational Fluid Dynamics) en de inzet van vrije luchtkoeling (met buitenlucht), evenals het gebruik van het gescheiden koude/warme gang principe (cold/hot aisle containment) voor efficiëntere ondersteuning van hoge stroomdichtheid.

Niet alleen afnemers binnen de IT vinden duurzaamheid dus belangrijk en zijn bezig met maatschappelijk verantwoord ondernemen. Ook data centers leveren hier wel degelijk een belangrijke bijdrage aan. Duurzaamheid – en niet pure energie efficiëntie – is ons lange-termijn doel. Bovenstaande initiatieven zijn allemaal bijdragen om deze doelstelling te bereiken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business