Business

SAS investeert 1 miljard dollar in AI-technologie

AI
SAS, de marktleider in analytics, zal de komende drie jaar één miljard dollar vrijmaken voor de verdere ontwikkeling van geavanceerde analytics-oplossingen gericht op specifieke sectoren zoals de bankwereld, de overheid, gezondheidszorg, retail, energie en meer.

Samen met de snelle time-to-value is de focus op het leveren van oplossingen op maat al decennialang de belangrijkste factor waarmee SAS zich onderscheidt. Alle oplossingen zullen draaien op SAS® Viya®, het cloud-native, schaalbaar parallelle platform voor AI en analytics. “Bedrijven staan voor heel wat uitdagingen, van dreigende economische recessie en druk op de supply chains tot personeelstekort en wijzigende regelgeving”, zegt de CEO van SAS, Jim Goodnight. “Met inzichten van sectorgerichte analytics kunnen veerkrachtige organisaties deze uitdagingen omzetten in kansen.”

“Met deze investering blijft SAS bedrijven ondersteunen die gebruik maken van AI, Machine Learning en advanced analytics om fraude te bestrijden, risico’s te beheren, klanten en burgers beter te dienen, en nog veel meer. We volharden in onze onafgebroken toewijding om te innoveren terwijl we de beste analytics van de markt leveren.”

R&D-innovatie + sectorkennis = analytics voor mensen

De investering van één miljard dollar gaat rechtstreeks naar onderzoek en ontwikkeling, sectorgerichte line-of-business teams en marketingacties. Het budget financiert het innovatieve werk van de data scientists, statistici en softwareontwikkelaars van SAS die samenwerken met consultants, systeemingenieurs en marketeers met specifieke sectorervaring.

Het initiatief maakt deel uit van de missie om data-analyse te democratiseren. Organisaties en de hele samenleving zullen er baat bij hebben dat meer mensen met diverse achtergronden de kracht van geavanceerde analytics kunnen gebruiken. Dat is wat SAS analytics for everyone, everywhere noemt. Terwijl organisaties technologieën zoals AI, machine learning, computer vision, IoT en analytics omarmen om betere inzichten te krijgen, kunnen mensen op elk vaardigheidsniveau hun bijdrage leveren dankzij de low- of no-code opties in de oplossingen op SAS Viya.

Niet alleen data scientists en statistici kunnen dus rekenen op de sectorgerichte oplossingen van SAS, ook de business profiteert van de kracht van AI, machine learning en analytics. Dat kan bedrijfsanalisten helpen om fraude op te sporen en te voorkomen; stadsplanners kunnen ermee aan de slag gaan in het kader van volksgezondheid en veiligheid; medisch personeel kan de patiëntenzorg versterken; en eerstelijnswerkers krijgen de kans om productielijnen te optimaliseren.

Sectorspecifieke toepassingen van SAS

SAS heeft vandaag al een breed aanbod aan sectorspecifieke oplossingen. Deze zullen door de investeringen verder worden verfijnd, maar daarnaast wil SAS ook nieuwe oplossingen bouwen die andere behoeften ondersteunen. Een paar recente voorbeelden die de sectorkennis van SAS aantonen:

  • Om banken en verzekeringsmaatschappijen in dit onzekere economische klimaat te begeleiden, heeft SAS het financiële risicobedrijf Kamakura Corp. overgenomen. De overname helpt SAS bij het ontwikkelen van geïntegreerde risico-oplossingen. Met SAS Asset & Liability Management (ALM) kunnen banken bijvoorbeeld liquiditeits- en balansrisico’s beter voorspellen en beperken.
  • Overheden verliezen elk jaar enorme bedragen door belastingontduiking. Dankzij SAS Tax Compliance kunnen ze non-compliance en fraude automatisch opsporen en belastinginkomsten beter benutten om diensten voor burgers te voorzien.
  • In de gezondheidszorg staat SAS mee in de voorlinie van de ontwikkeling van levensreddende behandelingen en het verbeteren van zowel resultaten als de beleving van de patiënten. SAS Health biedt specifieke AI-oplossingen waarmee organisaties zorg van de hoogste kwaliteit leveren. Daarnaast ondersteunt SAS ook klinisch onderzoek dat leidt tot nieuwe therapieën en behandelingen.
  • Retailers en producenten van consumentengoederen hebben meer dan ooit behoefte aan nauwkeurige planningen. SAS Intelligent Planning Cloud laat bedrijven beter anticiperen op de behoeften van klanten en potentiële verstoringen van leveringen.
  • Bijna een derde van de stroomstoringen bij nutsbedrijven wordt veroorzaakt door defecte apparatuur. Storingen kosten niet alleen veel geld, ze verhogen ook de risico’s voor werknemers die reparaties uitvoeren en zetten fabrieken, scholen en huishoudens zonder elektriciteit. Met SAS Grid Guardian AI kunnen nutsbedrijven storingen beter  begrijpen en voorspellen nog voor ze zich voordoen.
  • Marketeers moeten op een verantwoordelijke en transparante manier omgaan met technologie voor klanteninfo. Ze moeten rekening houden met gewijzigde verwachtingen rond privacy, opkomende technologieën zoals generatieve AI omarmen én de waarde van marketingprogramma’s onmiddellijk kunnen meten. SAS Customer Intelligence 360 biedt krachtige analytics om klantdata op een verantwoorde manier te gebruiken en het vertrouwen van klanten te versterken.

Sleutelrol voor partners

Voor de ontwikkeling en uitrol van sectorspecifieke oplossingen kan SAS rekenen op een uitgebreid partnernetwerk. “Het decennialange leiderschap van SAS in het creëren van krachtige oplossingen voor specifieke sectoren en het gebruik van SAS Viya om deze oplossingen naar de cloud te brengen, zijn de belangrijkste redenen waarom klanten ons partnerschap waarderen”, zegt Alvaro Celis, VP Solution Area ISV Sales voor Microsoft“Door AI en advanced analytics af te stemmen op de specifieke behoeften noden van het bankwezen, de overheid, verzekeringen, gezondheid en andere sectoren, hebben SAS en Microsoft een cruciale differentiator gecreëerd voor onze gezamenlijke klanten.”

Een goed voorbeeld is Azure confidential computing, een nieuwe technologie – geleverd door Microsoft, SAS en chipmaker AMD – die ontworpen is voor de verbeterde bescherming van zeer gevoelige data tijdens gebruik in het geheugen. Dat kan de privacy en databeveiliging sterk verbeteren voor klanten in sterk gereguleerde sectoren zoals financiële dienstverlening, gezondheidszorg en overheid. De nieuwe features zullen op termijn worden toegevoegd aan SAS Viya op Microsoft Azure.


Dit is een ingezonden persbericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business