Business

Een mensgerichte aanpak bij bedrijfstransformatie

© Unsplash/Copernico
De manier waarop bedrijven hun cultuur ontwikkelen en onderhouden verandert. Vroeger was de bedrijfscultuur eerder gecentreerd rond het kantoor. In de huidige ‘doe-alles van-overal’ economie is deze aanpak niet langer geschikt voor het beoogde doel.

Uit recente cijfers blijkt dat een aanzienlijk deel van de werknemers nog steeds de voorkeur geeft aan telewerken of hybride werken. Dit is nog versterkt door de invoering van nieuwe maatregelen om personeel het recht te geven om ‘werk op afstand’ aan te vragen in de moderne ‘Work Life Balance’.

Het is dan ook duidelijk dat een cultuur vandaag de dag minder te maken heeft met locatie, maar eerder met een heroriëntatie op een reeks gedeelde waarden en normen die mensen en prestaties centraal stellen. Zakelijk succes hangt er zelfs van af.

Deze op waarden gebaseerde, mensgerichte aanpak moet op alle gebieden van het bedrijf van toepassing zijn – van empathische leiders die het goede voorbeeld geven tot het ontwerpen van responsieve en betrouwbare technologieën die de ervaring van de werknemer vooropstellen.

Dus hoe creëer je een consistente, soepele en veilige ervaring, ongeacht waar je werknemers werken? En nog belangrijker, hoe draagt dit bij aan het opbouwen, behouden en ontwikkelen van bedrijfswaarden en cultuur?

Het opbouwen van een empathische cultuur gesteund door intelligentie

Het antwoord ligt in het ontwikkelen van een intelligente en zorgzame werkomgeving die medewerkers in staat stelt om slimmer te werken en zowel professioneel als persoonlijk te groeien. Bedrijfsleiders moeten zich bewust zijn van de psychologische verschuiving die heeft plaatsgevonden voor medewerkers, terwijl ze tussen thuiswerken en werken op kantoor bewegen op een manier die het beste past bij hun individuele behoeften.

Natuurlijk speelt technologie een cruciale rol door het mogelijk maken van een intelligente werkomgeving die meer consistentie en personalisatie biedt, ongeacht de locatie. Bedrijven kunnen werken aan oplossingen om dit tot leven te brengen, zoals een betere hybride vergaderervaring die zich richt op het creëren van intuïtievere menselijke interacties of de efficiëntie verhoogt bij eenvoudige taken zoals het maken van aantekeningen.

Een individuele aanpak kan ook zorgen voor een meer gelijkwaardig en divers personeelsbestand. Het stelt bestaand talent in staat om te werken op een locatie en in een omgeving die het beste bij hen past. En het biedt ook kansen voor bedrijven om nieuw en divers talent aan te trekken en een cultuur te creëren die nieuwe perspectieven en vaardigheden brengt – dankzij de flexibiliteit om talent te zoeken zonder strikte criteria zoals een specifieke permanente locatie.

Een cultuur gedreven door digitale transformatie

Voor veel bedrijven is deze verschuiving naar een op mensen gerichte cultuur verbonden met transformatieprojecten die zij de afgelopen jaren hebben uitgevoerd, waarbij aanpassing essentieel was om te overleven. Deze periode van transformatie heeft het cruciale belang van betrokken medewerkers bij het realiseren van succesvolle veranderingen benadrukt. Onderzoek toont aan dat 3 op de 4 bedrijfsleiders hun mensen als hun belangrijkste bezit beschouwen. Maar nog meer medewerkers voelen zich onderschat in hun rol bij het uitvoeren van transformatieprojecten door hun bedrijven.

Deze kloof moet worden overbrugd, want een positieve bedrijfscultuur berust erop dat mensen zich deel voelen uitmaken van een gemeenschap die wordt gehoord en gewaardeerd. Als je dit goed doet, creëer je een omgeving die niet alleen de productiviteit verbetert, maar ook creativiteit bevordert en helpt bij het aantrekken en behouden van talent.

We weten dat het creëren van een succesvolle werkomgeving op afstand meer vereist dan alleen de juiste technologie. Opnieuw gaat het om investeren in mensen.

Het kantoor speelt nog steeds een belangrijke rol bij het opbouwen van een bedrijfscultuur; er zullen altijd momenten zijn waarop samenwerking in persoon de beste optie is. Je kunt de waarde die we allemaal halen uit menselijk contact niet vervangen, maar toekomstige culturen zullen worden opgebouwd in een hybride wereld waarin technologie en innovatie een cruciale rol zullen spelen.

Wat altijd waar is geweest, blijft waar: een succesvolle cultuur is gebouwd op een collectieve set van waarden en gedragingen. Het verschil in de wereld van vandaag is dat technologie iedereen een gelijke kans geeft om te participeren en hun volledige potentieel te bereiken – een win-win situatie voor individuen en hun werkgevers. De uitdaging voor bedrijfsleiders is ervoor te zorgen dat technologie de cultuur faciliteert maar niet bepaalt – dat ligt nog steeds in handen van mensen.


Dit artikel is geschreven door Arnoud Bacros van Dell Technologies België-Luxemburg. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business