Business

Werken op afstand tijdens de zomer: 5 stappen om je te beschermen tegen cyberaanvallen

thuiswerken
©iStock
Voor de pandemie was cyberbeveiliging een fundamenteel onderdeel van een bedrijf. Pas na de invoering van telewerken en de cyberaanvallen die bedrijven troffen door de blootstelling van hun apparaten, richtten IT-teams zich meer op het bewustmaken van werknemers. Het doel is duidelijk: elk toegangspunt tot het bedrijfsnetwerk afschermen en bewaken om actieve bedreigingen te voorkomen, waardoor werken op afstand een veilige en flexibele optie wordt.

Met de komst van de zomer wordt telewerken voor veel werknemers prioritair, maar is het belangrijk rekening te houden met de risico’s en bedreigingen van het verplaatsen van de werkplek naar een nieuwe locatie.

“Hoewel de gezondheidscrisis bedrijven dwong om maatregelen te nemen voor thuiswerken, is telewerken in veel gevallen blijven bestaan, zelfs nadat de crisis voorbij was en bedrijven weer normaal gingen werken. In eerste instantie zijn het de bedrijven die maatregelen nemen om hun niveau van cyberbescherming te verhogen. Daarnaast kunnen gebruikers ook maatregelen nemen om hen te begeleiden en hen in staat te stellen om te telewerken vanaf elke gewenste locatie met behoud van bescherming”, zegt Chester Wisniewski, Field Sophos CTO.

Flexibiliteit en gezinshereniging behoren tot de voordelen van telewerken, wat verklaart waarom veel werknemers het als optie kiezen tijdens de zomer. Hoewel het veranderen van werkplek operationeel gezien eenvoudig lijkt, is het belangrijk om een protocol van voorafgaande acties te hanteren. Cybersecurity-experts van Sophos, een wereldwijde leider in cyberbeveiliging, bieden vijf stappen om risico’s en zorgen te vermijden tijdens wat een gelukkige en aangename tijd zou moeten zijn.

Stap 1: Voorbereiding

Bereid je apparaten intern voor op de verhuizing van je kantoor naar een nieuwe locatie. Zorg ervoor dat de juiste beveiligingssoftware is geïnstalleerd en dat ze voldoen aan het compliance-beleid en de beveiligingsvereisten van je organisatie. Zorg ervoor dat alle software-oplossingen gepatcht en beveiligd zijn.

Stap 2: Opleiding

Werknemers zijn vaak de zwakste schakel in de beveiligingsketen. Daarom moeten ze basisvaardigheden aanleren om te herkennen of ze worden aangevallen en hoe ze hiermee omgaan. Dit helpt om kwetsbaarheden te verminderen en te voorkomen dat aanvallers toegang krijgen tot bedrijfsapparaten.

Stap 3: Dubbelcheck

Als je een verdacht bericht ontvangt van een collega of bedrijf, reageer dan niet meteen. Neem in plaats daarvan contact op via een andere communicatiemethode, zoals telefoon of sms, om te bevestigen dat het bericht legitiem is.

Stap 4: Updates

Zorg ervoor dat je regelmatig updates installeert voor al je apparaten, inclusief internetrouters en smart home-apparaten. Controleer ten minste een keer per kwartaal op beschikbare updates.

Stap 5: Basisbeveiliging

Vergeet niet om essentiële basisbeveiligingsmaatregelen te treffen. Gebruik unieke wachtwoorden voor al je accounts en een wachtwoordmanager om ze veilig te bewaren. Hanteer waar mogelijk multi-factor of stapsgewijze authenticatie voor extra bescherming.

“Tegenwoordig worden de meeste apparaten gebruikt wanneer ze verbonden zijn met internet. Je moet dus altijd voorzichtig zijn, ongeacht waar je bent. Het idee dat kantoren veilig zijn en de buitenwereld onveilig is, klopt niet meer. Aanvallen komen van overal. Het is belangrijk om waakzaam te zijn, vooral wanneer we met onze werkplekken verhuizen, omdat we mogelijk niet alle benodigde tools meenemen.” Chester Wisniewski


Dit is een ingezonden persbericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business