Business

6 trends en vooruitzichten voor AI & analytics in 2024

AI trends 2024
© Just_Super op iStock
In 2024 verkennen we de opmars van synthetische data, de verfijning van codeloze AI-oplossingen en de cruciale rol van beveiliging in het AI- landschap

Waarom blijft het bouwen van betrouwbare AI-systemen een topprioriteit en hoe biedt generatieve AI verrassende kansen voor traditionele analyses? Laten we ons voorbereiden op een inspirerende reis door de innovatieve frontlinie van AI, waar de nieuwste trends en vooruitzichten ons meenemen naar ongekende mogelijkheden in 2024!

Dit artikel werd geschreven door Véronique Van Vlasselaer – Analytics & AI Lead bij SAS Institute, SAS.

1. AI wordt niet menselijk

Voor zover we vandaag weten, heeft AI geen emoties, noch empathisch vermogen of bewustzijn. AI zal de egocentrische toer niet opgaan, en wellicht maar goed ook. Hoezo? AI werkt immers op basis van datagestuurde denkpatronen, terwijl mensen in hun besluitvorming vaak voortgaan op intuïtie.

2. Synthetische data overwinnen barrières

Synthetische data zullen veel terrein winnen nu organisaties strengere voorschriften voor de voeten geworpen krijgen en het lastiger wordt om gevoelige data grensoverschrijdend te delen. Synthetische data kunnen de statistische eigenschappen van de oorspronkelijke gegevensbron erg nauwkeurig vastleggen om reglementaire barrières te overwinnen en innovatie voor organisaties te ontsluiten.

3. Codeloze AI-oplossingen worden gesofisticeerder

Stilaan komt er een einde aan de tijd waarin alles wat gekunsteld moet zijn en slechts enkelingen weten hoe iets werkt om als krachtige en geavanceerde oplossing te worden beschouwd. Codeloze AI-oplossingen zullen bewijzen dat echt raffinement voortkomt uit eenvoud en voor organisaties tastbare waarde oplevert.

4. AI-beveiliging staat centraal

Er wordt veel gepraat over het transformatieve potentieel van AI, maar minder over de achterliggende beveiliging. Aangezien datalekken nog een belangrijk punt vormen in IT, moeten we er des te meer voor zorgen dat voor AI gebruikte data niet worden gestolen en gerepliceerd op de markt. Beveiliging en AI zullen in 2024 een belangrijk thema zijn.

5. Betrouwbare AI bouwen (blijft) topprioriteit

De weg naar de ontwikkeling van betrouwbare AI-systemen evolueert en krijgt vorm. Met de opkomst van generatieve AI en de bekende misvattingen, beseffen bedrijven meer dan ooit dat de sleutel voor toekomstig succes ligt in verantwoorde ontwikkeling en innovatie. Er worden toezichtscommissies opgericht, risicobeheersystemen ingevoerd, uitgekiende procedures ingebed in processen en er wordt bewustwording voor verantwoorde AI-innovatie tot stand gebracht.

6. Generatieve AI biedt nieuwe kansen voor traditionele analyses

Generatieve AI heeft een revolutie teweeggebracht in het gebruik van AI in bedrijven. Hoewel veel projecten worden toegeschreven aan generatieve AI en zijn meest geavanceerde capaciteiten, vereisen de meeste nieuwe AI-projecten traditionele analysetechnieken, zoals tekstanalyse, voorspellende modellering en simulatieanalyse.


Dit artikel is een ingezonden persbericht, geschreven door Véronique Van Vlasselaer en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Véronique Van Vlasselaer

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business