Koopgidsen

De beste Mac: alle Apple-desktops en -laptops vergeleken (2022)

Mac 2021
Het Mac-assortiment van Apple heeft in de loop der jaren heel wat uitbreidingen en updates gekregen. Welke Mac is perfect voor jou?

Het is alweer tientallen jaren geleden dat Steve Jobs Apple oprichtte. Wat ooit begon als een zolderkamerproject, is uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende bedrijven in de wereld. Vandaag de dag zijn het de iPhones die de meeste aandacht krijgen van pers en publiek, maar het begon toch allemaal echt met de Mac-PC’s. Dat wil echter niet zeggen dat Mac-apparaten zijn ondergesneeuwd. Integendeel: er is nog altijd veel vraag naar computers en laptops van de fabrikant uit Cupertino. Grafische ontwerpers zweren nog altijd bij de apparatuur van Apple, en het is niet lastig om te achterhalen waarom dat zo is.

Waarom voor een Mac kiezen?

Allereerst is het design van de producten van het hoogste niveau. Het is stijlvol, elegant en je kan het zien als het bewijs van ‘less is more’. Verder mag natuurlijk niet de software vergeten worden waar Apple zijn apparatuur mee uitrust. Het strakke macOS is een genot om in te werken, en dankzij macOS 12 Monterey werkt alles net dat beetje beter dan voorheen. Daarnaast geniet je vaak van jarenlange ondersteuning door Apple, zodat je tot in lengte van dagen vooruit kunt met jouw Mac. Sowieso houden Mac-apparaten het doorgaans veel langer vol dan hun Windows-concurrenten, en daarom betalen veel mensen graag de meerprijs.

Uiteraard is de hardware ook een belangrijk aspect in een Mac. Je geniet doorgaans van krachtige Intel-chipsets, maar sinds vorig jaar is daar een omslag in gekomen: Apple is begonnen met het produceren van eigen chipsets. Deze vind je al terug in het merendeel van de geselecteerde producten hieronder. De M1-chip, zoals de eerste eigen chip heet, is razendsnel en zuinig, en laat gebruikers ook genieten van iOS-apps op een Mac. In 2021 bracht Apple al een krachtige opvolger voor de nieuwe MacBook Pro: M1 Pro en M1 Max. Zonder verder oponthoud: hieronder vind je de beste Mac-apparaten van dit moment!

Wat is het Apple ecosysteem?

Een ander groot voordeel bij een Mac-computer, is dat je in het ecosysteem van Apple blijft. Beschik je ook over andere Apple-apparaten (zoals een iPad en/of iPhone), dan geniet je van een naadloze synchronisatie tussen al deze apparaten. Een telefoongesprek opnemen via je Mac of je computer ontgrendelen via je Apple Watch: it just works. 

Nu: je bent overtuigd en je wil een Mac aanschaffen. Welk model is perfect voor jou? Een MacBook? Of toch maar een vast model zoals een Mac Mini of iMac? We helpen je bij jouw aankoopbeslissing. 

De beste Mac in 2022

  1. MacBook Air (M1, 2020)
  2. MacBook Pro 13 inch (M1, 2020)
  3. MacBook Pro 14/16 inch (2021)
  4. Mac Mini (M1, 2020)
  5. iMac 24 inch (2021)
  6. Mac Pro (2020)

1. MacBook Air (2020)

  • CPU: M1 Chipset
  • GPU: Apple M1
  • Display: 13,3 inch Retina display (2560 x 1600)
  • Opslag: Van 256 GB tot 2TB
  • RAM: 8 of 16 GB
  • Extra’s: Geen ventilatoren

Een MacBook Air is het klassieke instapmodel tussen de Mac-computers. Het toestel is bijvoorbeeld razend populair onder studenten. Dankzij de uitstekende batterijduur, hoogwaardige bouwkwaliteit en compacte vormfactor is het een ideaal apparaat om met je mee te sleuren. Dat betekent echter ook dat de MacBook Air een klein apparaat is. Met zijn 13-inch is het systeem ideaal voor mensen die vaak onderweg zijn, maar eenmaal thuis aangekomen zal je wellicht op een groter scherm willen werken. In dat geval kan je het systeem aansluiten op een dock en vervolgens een externe monitor aan dat dock koppelen. In de praktijk is dit dan ook een veelgebruikte methodiek. Houd er echter rekening mee dat een dergelijk dock niet goedkoop is en je ook nog over een externe monitor moet beschikken.

Mac
MacBook Air 2021
Apple
Macbook
De MacBook Air is ideaal voor iedereen die veel onderweg is.

Apple biedt twee verschillende varianten aan, maar de verschillen zijn miniem. Beiden bieden ze 8 GB RAM, een Apple M1-chip met 8-core CPU, Retina-display en twee Thunderbolt-/USB 4-poorten. Bij de duurste variant (1399 euro) krijg je dubbel zoveel opslag (512 GB versus 256 GB) en een iets betere grafische kaart (8-core versus 7-core). De goedkoopste MacBook Air koop je voor 1129 euro. Ondanks dat het hier om een instapmodel gaat, zal het apparaat je qua prestaties niet teleurstellen. Zeker met de toevoeging van de M1-chip is het een toestel dat alledaags gebruik prima meester kan. 

2. MacBook Pro 2020

  • CPU: M1 Chipset
  • GPU: Apple M1
  • Display: 13,3 inch Retina display (2560 x 1600)
  • Opslag: Van 256 GB tot 2TB
  • RAM: 8 of 16 GB
  • Extra’s: Touch bar

Ben je een veeleisende gebruiker (zoals een video editor) en wens je een laptop die niet meteen begint te zweten wanneer je Adobe Premiere Pro opent, dan kom je al snel uit bij de MacBook Pro. Anders dan bij de MacBook Air vind je op deze modellen de zogenaamde “Touch Bar”: een speciale strook met touchbediening waarmee je bepaalde functies van je systeem kan bedienen. Ook heb je hier de keuze voor een 16-inch model, naast de 13-inch modellen.

Mac
Apple MacBook Pro
Macbook
Macbook met touchbar

Apple heeft recent de 13-inch modellen van een upgrade voorzien. Ze gebruiken nu Apple’s eigen krachtige M1-chip, een chip die een pak beter presteert dan de Intel-CPU’s die je nog steeds vindt in de 16-inch modellen. Ben je op zoek naar een krachtige en grote laptop, dan doe je er goed aan om voorlopig even te wachten tot Apple ook de 16-inch modellen van de MacBook Pro van een M1 chip heeft voorzien. 

Daarom richten we ons voornamelijk op de 13-inch modellen. Een 13-inch MacBook Pro koop je vanaf 1449 euro. Daarvoor krijg je 8 GB RAM, M1-chip met 8-core CPU, 8-core GPU en 256 GB SSD. Het duurdere model van 1679 euro geeft je enkel meer opslag (512 GB in plaats van 256 GB). Beide toestellen beschikken over twee Thunderbolt-/USB 4-poorten.

3. MacBook Pro 2021

  • CPU: M1 Pro of M1 Max chipset
  • GPU: Apple M1 Pro of M1 Max
  • Display: 14 inch (3024 x 1964) of 16 inch (3456 x 2234) Liquid XDR
  • Opslag: Van 512GB tot 8TB
  • RAM: 16 of 64 GB
  • Extra’s: Thunderbolt 4, MagSafe, ProMotion
Mac

4. Mac Mini

  • CPU: M1 Chipset
  • GPU: Apple M1
  • Display: Geen
  • Opslag: Van 256 GB tot 1TB
  • RAM: 8 of 16 GB
  • Extra’s: Kies zelf je monitor

Na vele jaren radiostilte heeft de Mac Mini in november 2020 eindelijk een upgrade gekregen. De Mac Mini is een ideaal apparaat voor iedereen die aan de slag wil met macOS, maar zijn eigen monitor wil gebruiken. Zo zit je niet vast aan het scherm van een iMac. Dat heeft enkele voordelen. Bij een iMac wordt het hele toestel overbodig wanneer het apparaat te traag wordt. Je gooit achteraf dus je hele toestel weg. Bij een Mac Mini kan je simpelweg je huidige monitor behouden. Het bespaart je weer een investering. Ondanks zijn enorm kleine vormfactor, heeft het apparaat verrassend veel in petto. Voor alledaags gebruik zal de Mac Mini je niet teleurstellen en zelfs voor de meer veeleisende gebruiker is er een krachtigere variant die prima overweg kan met een tool zoals Adobe Photoshop of Premiere Pro. 

Apple biedt drie verschillende varianten aan. Enkel de eerste twee modellen hebben de M1-chip gekregen. Het gaat dan om het model van 799 euro en 1029 euro. Bij het goedkoopste model krijg je een Apple M1-chip met 8-core CPU, 8-core GPU, 8GB RAM en 256 GB SSD-opslag. De duurdere variant geeft je enkel wat meer opslag (ondertussen heb je vast al door dat Apple flink doorrekent voor hun SSD-opslag). 

Mac
Apple Mac Mini
Mac mini

5. iMac (2021)

  • CPU: M1 Chipset
  • GPU: Apple M1
  • Display: 21,5 of 27 inch Retina display
  • Opslag: 256 GB of 512 GB
  • RAM: 8 GB of 16 GB
  • Extra’s: All-in-one, RAM uitbreidbaar

De iMac is – naast de MacBook – ongetwijfeld een van de bekendste Mac-apparaten. Apple biedt een 6-tal verschillende modellen: drie van 21,5-inch en drie van 27-inch. De toestellen maken vooral indruk met hun Retina display, dat voor een ongeziene beeldkwaliteit zorgt. De monitor vormt dan ook een groot deel van de investering, en net daarom is het zonde dat je er niets mee bent wanneer je computer te traag wordt. In de praktijk is het vaak beter om een Mac Mini te kopen in combinatie met een hoogwaardige monitor, of desnoods een MacBook (Pro) die je via een dock verbindt met een externe monitor. Een iMac staat heel mooi en stijlvol op je bureau, maar economisch én ecologisch is het apparaat moeilijk aan te raden.

Mac
Apple Imac 2021
Imac

Net als de 2020-MacBooks is de nieuwe iMac voorzien van Apple’s eigen M1-chipset. Dat maakt deze PC in één klap krachtiger dan elke uitvoering van zijn 21,5 inch-voorganger. Door de afgeslankte randen is het 24 inch-model overigens niet veel groter dan het oude model. Het prachtige 4,5K Retina-scherm kijkt bovendien heerlijk weg, zeker in combinatie met de sterke ingebouwde luidsprekers en scherpe webcam. Big Sur draait op de nieuwe iMac als een zonnetje. Houd er wel rekening mee dat M1-apparaten van Apple niet zo configureerbaar zijn als Intel-alternatieven. De grafische kaart is bijvoorbeeld niet te vervangen, en het RAM-geheugen is beperkt tot 16GB. Dat gezegd hebbende: je krijgt ontzettend veel waar voor je geld bij deze PC.

6. Mac Pro

  • CPU: Intel Xeon W
  • GPU: AMD Radeon Pro W6800X Duo
  • Display: Geen
  • Opslag: 256 GB tot 8 TB
  • RAM: 32 GB tot 1,5 TB
  • Extra’s: Doet ook dienst als kaasrasp

De Mac Pro tot slot, is de krachtigste Mac die je kan krijgen. Het gaat om een torenmodel dat je nog zelf moet verbinden met een monitor. Je legt er wel een hallucinant bedrag voor neer, want het goedkoopste model kost je maar liefst 6.499 euro. Daarvoor krijg je een 3,5 GHz 8-core Intel Xeon W-processor, Turbo Boost tot 4,0 GHz, 32 GB RAM, een Radeon Pro 580X grafische kaart met 8GB videogeheugen en 256 GB SSD-opslag.

Mac
Apple Mac Pro 2021
Mac Pro

Opvallend detail: voor wieltjes onder het apparaat betaal je 500 euro extra. Vanwege de torenhoge prijs zal je de Mac Pro enkel terugvinden bij professionals, zoals filmstudio’s. Op grafisch vlak bestaat er namelijk geen beter Apple-alternatief. Het toestel biedt ruimte voor twee grafische kaarten. Dankzij ‘Afterburner’ werd de Mac Pro bovendien specifiek ontworpen met videobewerking in het achterhoofd. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business