Mac 2021

Het Mac-assortiment heeft in de loop der jaren heel wat uitbreidingen en updates gekregen. Welke Mac is perfect voor jou?

Advertentie

Net zoals iOS vs. Android is er de eeuwige strijd tussen Mac en Windows. Het grote voordeel van een Mac is over het algemeen het gebruik van macOS. Het besturingssysteem van Apple werkt – subjectief gezien – gewoon wat fijner en stabieler dan het systeem van Microsoft. Vooral bij creatievelingen (zoals fotografen, videobewerkers en designers) valt macOS goed in de smaak. Uiteraard is er ook een keerzijde, want niet alle software werkt op Mac. Nog steeds richten heel wat ontwikkelaars zich uitsluitend tot Windows. Vooral bij games zie je weinig dat een game zowel voor Windows als voor macOS wordt ontwikkeld. Mac-computers zijn dan ook niet de beste systemen voor gaming. 

Een ander groot voordeel bij een Mac-computer, is dat je in het ecosysteem van Apple blijft. Beschik je ook over andere Apple-apparaten (zoals een iPad en/of iPhone), dan geniet je van een naadloze synchronisatie tussen al deze apparaten. Een telefoongesprek opnemen via je Mac of je computer ontgrendelen via je Apple Watch: it just works. 

Nu: je bent overtuigd en je wil een Mac aanschaffen. Welk model is perfect voor jou? Een MacBook? Of toch maar een vast model zoals een Mac Mini of iMac? We helpen je bij jouw aankoopbeslissing. 

MacBook Air

Een MacBook Air is het klassieke instapmodel tussen de Mac-computers. Het toestel is bijvoorbeeld razend populair onder studenten. Dankzij de uitstekende batterijduur, hoogwaardige bouwkwaliteit en compacte vormfactor is het een ideaal apparaat om met je mee te sleuren. Dat betekent echter ook dat de MacBook Air een klein apparaat is. Met zijn 13-inch is het systeem ideaal voor mensen die vaak onderweg zijn, maar eenmaal thuis aangekomen zal je wellicht op een groter scherm willen werken. In dat geval kan je het systeem aansluiten op een dock en vervolgens een externe monitor aan dat dock koppelen. In de praktijk is dit dan ook een veelgebruikte methodiek. Houd er echter rekening mee dat een dergelijk dock niet goedkoop is en je ook nog over een externe monitor moet beschikken.

Apple biedt twee verschillende varianten aan, maar de verschillen zijn miniem. Beiden bieden ze 8 GB RAM, een Apple M1-chip met 8-core CPU, Retina-display en twee Thunderbolt-/USB 4-poorten. Bij de duurste variant (1399 euro) krijg je dubbel zoveel opslag (512 GB versus 256 GB) en een iets betere grafische kaart (8-core versus 7-core). De goedkoopste MacBook Air koop je voor 1129 euro. Ondanks dat het hier om een instapmodel gaat, zal het apparaat je qua prestaties niet teleurstellen. Zeker met de toevoeging van de M1-chip is het een toestel dat alledaags gebruik prima meester kan. 

Prijs: vanaf 1129 euro 

Eigenschappen: Enkel verkrijgbaar in 13-inch, licht en compact, beschikt over nieuwe M1-chip, uitstekende batterijduur

De MacBook Air is ideaal voor iedereen die veel onderweg is.

MacBook Pro

Ben je een veeleisende gebruiker (zoals een video editor) en wens je een laptop die niet meteen begint te zweten wanneer je Adobe Premiere Pro opent, dan kom je al snel uit bij de MacBook Pro. Anders dan bij de MacBook Air vind je op deze modellen de zogenaamde “Touch Bar”: een speciale strook met touchbediening waarmee je bepaalde functies van je systeem kan bedienen. Ook heb je hier de keuze voor een 16-inch model, naast de 13-inch modellen. Apple heeft recent de 13-inch modellen van een upgrade voorzien. Ze gebruiken nu Apple’s eigen krachtige M1-chip, een chip die een pak beter presteert dan de Intel-CPU’s die je nog steeds vindt in de 16-inch modellen. Ben je op zoek naar een krachtige en grote laptop, dan doe je er goed aan om voorlopig even te wachten tot Apple ook de 16-inch modellen van de MacBook Pro van een M1 chip heeft voorzien. 

Daarom richten we ons voornamelijk op de 13-inch modellen. Een 13-inch MacBook Pro koop je vanaf 1449 euro. Daarvoor krijg je 8 GB RAM, M1-chip met 8-core CPU, 8-core GPU en 256 GB SSD. Het duurdere model van 1679 euro geeft je enkel meer opslag (512 GB in plaats van 256 GB). Beide toestellen beschikken over twee Thunderbolt-/USB 4-poorten.

Prijs: vanaf 1449 euro

Eigenschappen: Verkrijgbaar in 13-inch en 16-inch, Touch Bar, enkel 13-inch modellen hebben nieuwe M1-chip

Je herkent de MacBook Pro aan zijn Touch Bar.

Mac Mini

Na vele jaren radiostilte heeft de Mac Mini in november 2020 eindelijk een upgrade gekregen. De Mac Mini is een ideaal apparaat voor iedereen die aan de slag wil met macOS, maar zijn eigen monitor wil gebruiken. Zo zit je niet vast aan het scherm van een iMac. Dat heeft enkele voordelen. Bij een iMac wordt het hele toestel overbodig wanneer het apparaat te traag wordt. Je gooit achteraf dus je hele toestel weg. Bij een Mac Mini kan je simpelweg een nieuwe Mac Mini kopen en je huidige monitor behouden. Het bespaart je weer een investering. Ondanks zijn enorm kleine vormfactor, heeft het apparaat verrassend veel in petto. Voor alledaags gebruik zal de Mac Mini je niet teleurstellen en zelfs voor de meer veeleisende gebruiker is er een krachtigere variant die prima overweg kan met een tool zoals Adobe Photoshop of Premiere Pro. 

Apple biedt drie verschillende varianten aan. Enkel de eerste twee modellen hebben de M1-chip gekregen. Het gaat dan om het model van 799 euro en 1029 euro. Bij het goedkoopste model krijg je een Apple M1-chip met 8-core CPU, 8-core GPU, 8GB RAM en 256 GB SSD-opslag. De duurdere variant geeft je enkel wat meer opslag (ondertussen heb je vast al door dat Apple flink doorrekent voor hun SSD-opslag). 

Eigenschappen: vanaf 799 euro 

Eigenschappen: Kleinste Mac-computer, verbinden met eigen monitor, beschikt over nieuwe Apple M1-chip, standaard 8 GB RAM

Ondanks zijn kleine omvang moet de Mac Mini niet onderdoen.

iMac

De iMac is – naast de MacBook – ongetwijfeld een van de bekendste Mac-apparaten. Apple biedt een 6-tal verschillende modellen: drie van 21,5-inch en drie van 27-inch. De toestellen maken vooral indruk met hun Retina display, dat voor een ongeziene beeldkwaliteit zorgt. De monitor vormt dan ook een groot deel van de investering, en net daarom is het zonde dat je er niets mee bent wanneer je computer te traag wordt. In de praktijk is het vaak beter om een Mac Mini te kopen in combinatie met een hoogwaardige monitor, of desnoods een MacBook (Pro) die je via een dock verbindt met een externe monitor.

Een iMac staat heel mooi en stijlvol op je bureau, maar economisch én ecologisch is het apparaat moeilijk aan te raden. Wens je toch een iMac te kopen, houd er dan rekening mee dat enkel het 27-inch model een upgrade heeft gekregen in augustus 2020. De prijs voor een 27-inch iMac begint bij 2099 euro. Daarvoor krijg je een 3,1-GHz 6-core Intel Core i5-processor van de tiende generatie, Turbo Boost tot 4,5 GHz, 8 GB RAM-geheugen (uitbreidbaar tot 128 GB), 256 GB SSD-opslag, een Radeon Pro 5300 grafische kaart met 4 GB videogeheugen, twee Thunderbolt 3-poorten en een Retina 4K-display.

Prijs: vanaf 1299 euro

Eigenschappen: All-in-one, RAM is uitbreidbaar, keuze tussen sRGB-display, 4K-display en 5K-display

iMac 2021

De nieuw aangekondigde iMac 2021 kan in bepaalde gevallen een betere keuze zijn voor jou. Niet alleen omdat het design totaal vernieuwd werd, maar ook omdat dit model nu de M1-chip van Apple aan boord heeft. Zoals hierboven al vermeld levert die nieuwe chip heel mooie prestaties in combinatie met macOS Big Sur en binnenkort macOS Monterey.

De nieuwe iMac is alleen beschikbaar met een 24” display. Het model komt in drie uitvoeringen: twee 8-core CPU en 8-core GPU modellen en één (het goedkoopste) model met een 8-core CPU en 7-core GPU. Verder zit het verschil in het feit of je graag 3 USB-C poorten wil, een oplader met Ethernet-poort en een toetsenbord met/zonder Touch ID. Verder moet je natuurlijk nog kiezen tussen de interne opslag van 256GB of 512GB.

Prijs: vanaf 1499 euro 

Mac Pro

De Mac Pro tot slot, is de krachtigste Mac die je kan krijgen. Het gaat om een torenmodel dat je nog zelf moet verbinden met een monitor. Je legt er wel een hallucinant bedrag voor neer, want het goedkoopste model kost je maar liefst 6499 euro. Daarvoor krijg je een 3,5 GHz 8-core Intel Xeon W-processor, Turbo Boost tot 4,0 GHz, 32 GB RAM, een Radeon Pro 580X grafische kaart met 8GB videogeheugen en 256 GB SSD-opslag. Opvallend detail: voor wieltjes onder het apparaat betaal je 500 euro extra. Vanwege de torenhoge prijs zal je de Mac Pro enkel terugvinden bij professionals, zoals filmstudio’s. Op grafisch vlak bestaat er namelijk geen beter Apple-alternatief. Het toestel biedt ruimte voor twee grafische kaarten. Dankzij ‘Afterburner’ werd de Mac Pro bovendien specifiek ontworpen met videobewerking in het achterhoofd. 

Prijs: vanaf 6499 euro 

Eigenschappen: Voornamelijk voor professionele gebruikers zoals filmstudio’s, torenmodel, verbinden met eigen monitor

Voor veeleisende Pro’s.
Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here