De functies van populaire smartwatches en activity trackers op een rijtje gezet

smartwatch activity tracker sport
© monkeybusinessimages / iStock
Op zoek naar een smartwatch of tracker, maar geen idee dewelke? Wij lijstten de belangrijkste functies op om je te helpen kiezen.

Een smartwatch of activity tracker kan niet alleen een goede manier zijn om je gezondheid in het oog te houden, maar ook om daadwerkelijk gezonder te gaan leven. Er is echter nogal wat keuze op de markt, en het is niet altijd duidelijk waarom je het ene horloge wel in huis haalt en het andere niet.  

Vanop een afstand lijken de smartwatches en activity trackers allemaal hetzelfde te doen, maar wie ze wat aandachtiger bekijkt merkt al snel dat ze allemaal net iets anders bieden. Of je nu op zoek bent naar een slim horloge dat connecteert met je telefoon of een apparaat dat je loopsessies kan tracken: er is meer dan keuze genoeg. Om jou op weg te helpen bespreken we hier een aantal van de meest populaire activity trackers en smartwatches, samen met hun belangrijkste en meest onderscheidende functies.

Benieuwd naar de functies van een specifieke smartwatch? Klik hieronder dan meteen door:

Apple Watch SE (2023)

De slimme horloges van Apple gelden zowat als hét referentiepunt voor de rest van de markt. Dat geldt vooral voor de duurdere Apple Watch Series 9 en de Ultra 2, maar met de Apple Watch SE biedt Apple een interessant instapmodel voor wie nog geen slim horloge heeft.  

  • 40/44 mm 
  • Bluetooth, LTE optioneel 
  • Batterijduur: tot 18 uur 
  • Opslag: 32 GB 
  • Hartslagmetingen 
  • Slaaptracking 
  • Waterbestendig 
  • Ongevaldetectie 
  • Geen always-ondisplay 
  • Geschikt voor: iPhone-gebruikers 

Zoals zoveel horloges spitst de Apple Watch SE zich niet alleen toe op sport, maar op gezondheid in het algemeen. In dit horloge zal je dan ook toepassingen zoals de hartslag-app terugvinden, die gebruikers waarschuwt als hun hart onregelmatig slaat. Het horloge helpt je ook bij het volgen van schema's voor medicatie. Er zit ook valdetectie en ongelukdetectie in het horloge. Met andere woorden: je hoeft echt geen sporter te zijn om de toegevoegde waarde van een slim horloge te ondervinden.

Ben je wel een sporter? Dan kan je met de Apple Watch SE tal van sportactiviteiten tracken: niet alleen lopen, wandelen en fietsen kan, maar ook HIIT-trainingen, zwemmen, pilates of bijvoorbeeld yoga kan je tracken. Het horloge laat je kiezen tussen maar liefst 19 verschillende workouts, maar laat je zelf ook extra workouts toevoegen. Het horloge trackt ook je slaap als je het 's nachts aanhoudt, al is de kans groot dat je het apparaat dan aan de lader hangt: de batterij gaat namelijk slechts een dag mee. 

Op vlak van metingen biedt de Apple Watch SE een optische hartslagsensor, een hoogtemeter, een versnellingsmeter en een gyroscoop. Het horloge integreert bovendien naadloos met je andere Apple-producten. Dat is vooral slecht nieuws voor Android-fans: zij laten dit slimme horloge van Apple beter links liggen.  

De Apple Watch SE is verkrijgbaar vanaf 279 euro voor het model van 40 mm. Wie een wat grotere pols heeft en een groter horloge wilt, telt voor het 44mm-model 309 euro neer. Er is ook de optie om een LTE-model aan te schaffen, maar daar betaal je dus ook iets meer voor: in de standaardversie zit die connectiviteit er namelijk niet in, en heb je enkel GPS.

Samsung Galaxy Watch 6

Wie geen iPhone heeft, maar wel een horloge wil dat knap integreert met een smartphone, komt al gauw uit bij Samsung. Samen met Google is het Zuid-Koreaanse merk marktleider als het gaat om WearOS-horloges die netjes met Android samenwerken. Net zoals Apple wil Samsung de horloges niet enkel aan sporters slijten, en focust het daarom meer op gezondheid in het algemeen, maar ook op slimme functies waardoor je smartphone niet altijd nodig is. 

  • 40/44 mm 
  • Bluetooth, LTE optioneel 
  • Batterijduur: tussen de 30 en 40 uur 
  • Opslag: 16 GB 
  • Hartslagmetingen 
  • Slaaptracking 
  • Waterbestendig 
  • Ongevaldetectie 
  • Always-ondisplay 
  • Geschikt voor: Android-gebruikers 

Daarom zitten er ook in dit horloge functies om hartritmestoornissen in het oog te houden en om je slaapritme bij te houden. Met functies zoals de hartslagzone probeert het apparaat te zorgen dat je trainingen steeds met de juiste intensiteit verlopen. Met slaapcoaching kan het apparaat er dan weer voor zorgen dat je goed uitgerust aan de dag begint, zodat je goed in vorm bent voor die trainingen. Wil je die tracken? Dan heb je keuze uit maar liefst 90 verschillende activiteiten.  

Op vlak van de batterij doet Samsung het bovendien iets beter dan Apple. De Samsung Galaxy Watch 6 zou tussen de 40 en de 30 uur meegaan, afhankelijk van of het always-ondisplay is ingeschakeld of niet. 

Wil je graag een Samsung Galaxy Watch 6 in huis halen? Zorg er dan wel voor dat je geen iPhone in huis hebt: de horloges werken namelijk niet samen met Apple-telefoons. Een Android-telefoon is dus vereist, en een Samsung Galaxy-telefoon is veruit het meest ideale.

De horloges van Samsung zijn beschikbaar vanaf 259 euro. Een bandje dien je wel nog apart aan te schaffen. De prijs daarvan kan variëren naargelang je voorkeur. Je koopt dan het model van 40 mm met enkel bluetooth. Wie wil, kan bijbetalen voor een model van 44 mm en 4G-connectiviteit.

Fitbit Charge 6

Fitbit is al enkele jaren gekend omwille van zijn sporttrackers. Het merk is inmiddels onderdeel van Google geworden, maar is nog steeds een vaste waarde op het sportterrein. Zeker nu de toestellen ook draaien op software van Google, worden ze alleen maar populairder. 

  • 26,41 mm 
  • Enkel bluetooth, geen LTE 
  • Batterijduur: tot 7 dagen, afhankelijk van always-ondisplay en metingen 
  • Opslag: enkel voor gegevens, niet voor apps 
  • Hartslagmetingen 
  • Slaaptracking 
  • Waterbestendig 
  • Always-ondisplay 
  • Geschikt voor: Android én iOS 

Voor het tracken van sportactiviteiten krijg je bij Fitbit meer dan 40 verschillende workouts om uit te kiezen. Vergeet je dat handmatig te doen? Gelukkig dat de tracker het ook automatisch voor je kan regelen, zodat er zeker geen gegevens verloren gaan. Behalve workouts kan je met de Charge 6 echter ook je algemene gezondheid tracken. Hartritmestoornissen kunnen zo opgespoord worden, maar het horloge ziet bijvoorbeeld ook wanneer de temperatuur van je huid of je ademhaling verandert. Je kan met de tracker ook je slaap tracken. 

Het apparaat biedt bovendien een volledige week aan batterijlading, al kan het natuurlijk zijn dat je het tijdens drukke weken wat vroeger moet opladen. De Fitbit positioneert zich iets meer als activity tracker dan als smartwatch, maar is duidelijk een apparaat dat ook tussen workouts aan je pols kan blijven hangen. Dat zie je ook terug bij de slimme functies. Je kan Google Wallet koppelen aan het horloge, maar je kan de Fitbit ook gebruiken om je verloren telefoon terug te zoeken. Ook kan je kaarten bekijken via Google Maps en muziek luisteren met YouTube Premium.

Een Fitbit Charge 6 kost je 159,95 euro. Daarvoor krijg je niet alleen de tracker, maar ook meteen 6 maanden aan Fitbit Premium. Dat abonnement geeft je toegang tot workouts die werden samengesteld door professionals. Het abonnement geeft je ook toegang tot uitgebreide analyses van je slaap- en stressmetingen. Voor die functies, inclusief welzijnsrapporten, betaal je na 6 maanden 8,99 euro per maand.  

De Fitbit Charge 6 werkt bovendien samen met zowel Android als iOS. Connecteren verloopt namelijk via de app, en die is op beide platformen beschikbaar.

Garmin Vivoactive 5

De Garmin Vivoactive 5 is gemaakt voor sporters die hun tracker ook na het sporten willen dragen. Zo geniet je van de voordelen van een sporthorloge, zoals de lange batterijduur van 11 dagen, een set gezondheidssensoren en ingebouwde GPS, zonder de robuuste uitstraling van sommige modellen. 

  • 42,2 mm 
  • Enkel Bluetooth, geen LTE 
  • Batterijduur: 5 tot 11 dagen, afhankelijk van always-ondisplay 
  • Opslag: 4 GB 
  • Hartslagmetingen 
  • Slaaptracking 
  • Waterbestendig 
  • Ongevaldetectie 
  • Always-ondisplay 
  • Geschikt voor: Android én iOS 

Tijdens het sporten kan je gebruikmaken van meer dan 1.600 workouts in de Connect-app van Garmin. Veel van die trainingen zijn gericht op hardlopen, maar dit sporthorloge helpt je ook bij het fietsen, zwemmen en wandelen. De Vivoactive 5 bevat standaard meer dan dertig apps voor verschillende sportactiviteiten. Een deel daarvan werkt ook samen met de GPS-verbinding in de Vivoactive. Wat de sensoren betreft: de Vivoactive 5 kan je hartslag, de zuurstofsaturatie van je bloed (SpO2) en slaapsessies meten.

Al die sportactiviteiten slaat Garmin op in zijn Connect-ecosysteem. Gebruik je andere apps om je sportactiviteiten te tracken? Waarschijnlijk kan je de gegevens dan gemakkelijk synchroniseren. Vrijwel alle (populaire) sportapps werken met Connect, waaronder Strava. Het maakt daarvoor ook niet uit welk OS op je smartphone draait: de Vivoactive 5 is compatibel met Android én iOS. 

Naast de nadruk op sportfuncties, is de Vivoactive 5 ook voorzien van de nodige ‘slimme’ functies. Krijg je een bericht op je telefoon, dan zie je dat ook op je Vivoactive. Met een Android-telefoon kan je het bericht zelfs meteen beantwoorden. Daarnaast beschikt het klokje over Garmin Pay voor contactloze betalingen. Ten slotte kan je via de Connect IQ-winkel allerlei handige apps downloaden, zoals Spotify.

€258,95
299,99
Op voorraad
17 new from €258,95
3 used from €232,85
as of 18 juni 2024 09:55 09:55

Garmin Forerunner 165

In tegenstelling tot de Vivoactive 5, is de Garmin Forerunner 165 een volwaardig sporthorloge met een bijpassend robuust, maar modern uiterlijk. Ook de Forerunner heeft een batterijduur van 11 dagen, ingebouwde GPS, en sensoren voor hartslag en SpO2. Nieuw is de hoogtesensor, die meet hoeveel trappen je hebt gelopen en de hoogtemeters bijhoudt tijdens het fietsen in de bergen. 

  • 43 mm 
  • Enkel Bluetooth, geen LTE 
  • Batterijduur: 5 tot 11 dagen, afhankelijk van always-ondisplay 
  • Opslag: 4 GB 
  • Hartslagmetingen 
  • Slaaptracking 
  • Waterbestendig 
  • Ongevaldetectie 
  • Always-ondisplay 
  • Geschikt voor: Android én iOS 

Zoals de naam al doet vermoeden, richt Garmin zich met dit model op hardlopers die hun sportcarrière willen kickstarten. De Forerunner 165 gebruikt zijn GPS-verbinding om je afstand, tempo en snelheid tijdens het hardlopen bij te houden. Het horloge houdt ook je herstel in de gaten en past je trainingsschema's hierop aan. 

Ben je een beginnende hardloper met als doel om 5 of 10 kilometer te kunnen rennen? Dan is de Coach-functie met gratis op maat gemaakte trainingsplannen een handige tool. De Garmin Coach helpt je zelfs met de voorbereiding op een hardloopwedstrijd. Combineer dit met de gepersonaliseerde workouts (en herstelbeeld) voor een optimale training. 

Alle verzamelde sportgegevens kunnen van de Forerunner 165 naar verschillende platformen zoals Strava worden geüpload. De smartwatch kan sms'jes ontvangen, beschikt over Garmin Pay voor contactloze betalingen en laat zich verbinden met zowel Android en iOS-toestellen. Muziekbediening is ook mogelijk, maar hiervoor heb je wel een smartphone nodig. Muziek opslaan op het horloge is helaas niet mogelijk, tenzij je kiest voor het Music-model.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business