Onze wekelijkse poll werd deze week massaal ingevuld. Jullie verkozen Waze met afstand tot de beste navigatie-app.

Als we ergens naartoe moeten maar we weten de weg niet, dan is het handig om iemand te hebben die je de weg wijst. Instructies vragen aan voorbijgangers die je dan de meest onduidelijke wegbeschrijving geven, dat is gelukkig al lang verleden tijd. Tegenwoordig bestaan er heel wat navigatie-applicaties die je gewoon kan downloaden en je de kortste weg van punt A naar punt B wijzen. Geschikt voor verplaatsingen te voet, met de fiets, de wagen of om tijdschema’s van het openbaar vervoer op te zoeken.

Maar welke applicatie toont ons nu de weg? Die vraag was het onderwerp van onze TechPoll voor deze week. Dat onze lezers veelvuldig gebruik maken navigatie-apps werd ons al snel duidelijk. Meer dan duizend lezers vulden de poll, een voorlopig record voor TechPoll! Maar welke app kwam nu als winnaar uit de strijd?

Files vermijden met Waze

Al meteen draaide het uit op een tweestrijd tussen Waze en Google Maps. Hoewel Google Maps ongetwijfeld de grotere naam heeft, was het toch Waze dat die strijd met afstand won. 48% van de respondenten gaf aan Waze te verkiezen, tegenover 33% die liever Google Maps verkiest. Waze doet ook veel meer dan alleen de juiste weg tonen, het toont ons ook altijd de snelste weg. De kaarten beschikken over de meest up-to-date informatie, waarvoor de app ook sterk steunt op haar eigen gebruikersbestand. File onderweg? Dan toont Waze je hoe je die kan voorkomen. Dat Waze Google Maps aftroeft, daar zal Google nog wel mee kunnen leven. Google kocht de app in 2013 voor een flinke 1,1 miljard dollar, en beide applicaties zijn sindsdien sterk geïntegreerd geraakt. Waze kan als enige andere navigatie-app buiten Google Maps in Android Auto gebruikt worden. Ongeveer een kwart miljoen Belgen zou de applicatie gebruiken.

De categorie ‘Andere’ werd met 13% al op een flinke achterstand gezet. Enkele apps die je hierin kan plaatsen zijn Sygic, HERE We Go en de mobiele app van GPS-ontwikkelaar TomTom. Flitsmeister haalde 5% van de stemmen binnen, maar daar mag de app van Nederlandse makelij zich nog wel voor op de borst kloppen. Het handige aan Flitsmeister is dat de app ons verwittigt voor flitspalen. Boetes voor te snel rijden zijn verleden tijd met deze app. Apple komt niet echt goed uit deze poll. Hun navigatie-app Apple Maps wordt door slechts 1% van de respondenten geprefereerd. Het mag dan wel de standaard navigatie-app in iOS zijn, iPhone-bezitters downloaden liever Waze in de App Store.

Een visuele voorstelling van de resultaten.

2 REACTIES

  1. Lachwekkend artikel. Heeeeel toevallig worden de gratis apps het meest gebruikt en dus is men daar ook massaal reuze tevreden mee. Ik zit beroepsmatig op de weg, rijd zo’n 48.000 km per jaar en ik maak gebruik van de beste navigatie die er is: Tomtom en dan de app van TomTom: TomTom Go. De verkeersinformatie van TomTom is de beste en dat weet iedereen stiekem ook wel. Maar ja, je moet betalen he? En daar houden mensen niet zo van. Een tijdje geleden deed Nu.nl nog een praktijktest tussen Google Maps, Waze en TomTom. De overduidelijke winnaar? TomTom. De verliezer: Waze. Wat ik hiermee bedoel te zeggen: men gebruikt massaal de gratis apps en dan is men snel tevreden. Want ja, gratis. Zeer subjectief. Ik betaal ontzettend graag voor het allerbeste product en dat is dus TomTom.

    • Dag Sander,

      Dit artikel beschrijft niet meer dan de resultaten van een lezerspoll, waaruit voortkwam dat Waze de populairste/meest gebruikte navigatie-applicatie was onder de lezers die de poll invulden. Of dat Waze ook de beste applicatie maakt of niet, dat is een subjectieve vraag waarover we geen standpunt innemen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here