Wat heeft 5G ons te bieden?
Begin februari vorig jaar raakte bekend dat de 5G-veiling in België geblokkeerd werd door de overheid en mogelijk een of twee jaar vertraging zou oplopen. De bevolking reageerde onder andere dat we hierdoor een technologische achterstand zouden krijgen ten opzichte van de rest van Europa. Tegelijk waren er ook reacties dat die 5G-technologie zo ver mogelijk van ons vandaan moet blijven, omdat het zogezegd gevaarlijk zou zijn. De meningen over 5G zijn dus enorm verdeeld. Een vraag die gesteld kan worden is of de technologische vooruitgang opweegt tegen de mogelijke gevaren. Maar daarvoor moeten we wel eerst weten wat we nu precies kunnen doen met het mysterieuze 5G.
5G in een notendop
Voor we aan deze uitstap naar het land van 5G beginnen, is het misschien handig om te weten wat 5G precies is. De meesten onder ons zijn intussen wel bekend met het 4G-icoontje op onze smartphone, maar eens die 4 in een 5 verandert, wordt het hek van de dam geblazen. Eenvoudig gezegd is het 5G-netwerk, net zoals het 4G-netwerk, een manier op draadloze data te verwerken. Het grote verschil zit hier in de snelheid waarmee dit gebeurt. Met 5G zou het mogelijk zijn om data over te brengen met een maximale snelheid van 10 gigabyte per seconde (Gbps), wat honderd keer sneller is dat de topsnelheid die 4G ons momenteel kan bieden. Niet alleen dat, maar het 5G-netwerk is ook betrouwbaarder dan het 4G-netwerk, waardoor we quasi overal een stabiele verbinding kunnen krijgen. We gaan hier niet verder in op hoe dit allemaal mogelijk wordt, maar waar het hier wel over gaat, zijn de praktische toepassingen van 5G en dan in het bijzonder de praktische toepassingen ervan in België.
Snel, sneller, snelst
Het eerste waar 5G dus voor gaat zorgen is sneller en betrouwbaarder internet. Dit vormt dan ook de basis van de praktische toepassingen en mogelijke gevolgen van de technologie. We hoeven trouwens niet in het wilde weg te gokken naar toepassingen, want in september 2018 hebben Nokia en Orange Belgium in Luik een aantal mogelijkheden laten zien. Tijdens die presentatie werd een gemiddelde snelheid van 6 Gbps gemeten, wat al aardig in de buurt komt van de 10 Gbps.
Zo werd het mogelijk om live een holografisch concert te bekijken en live beelden van een 360°-camera in 8K te streamen door virtual-realitybrillen. Daarnaast simuleerden drie robots een hypermoderne fabriek door onderling te communiceren en een esports-team verbond ook drie spelcomputers met elkaar om o.a. FIFA en League of Legends te spelen. Tot slot maakten autonome wagens ook een verschijning en werd er aangetoond hoe snel zij met elkaar konden communiceren met behulp van 5G in vergelijking met 4G. Hier lag duidelijk de focus op entertainment, want daarvoor zullen consumenten 5G voornamelijk gebruiken.
De entertainmentindustrie
Bij dit hele entertainmentverhaal moet er in feite al meteen een kanttekening gemaakt worden. Je mag dan wel video’s sneller en in een hogere resolutie kunnen afspelen, maar daarvoor zijn er al een paar andere vereisten nodig. Zo moet die video ten eerste al in 8K opgenomen zijn en moet je een scherm hebben dat die kwaliteit kan afspelen. 8K is natuurlijk pas 8K als je het afspeelt op een 8K-televisie, dus die Full HD-tv uit 2010 zal je niet echt kunnen helpen daarbij.
Dat holografische concert zal zich op die manier ook niet in je woonkamer bevinden, aangezien je daarvoor hardware nodig hebt om de hologrammen te kunnen maken. Wat daarentegen wel mogelijk is, zijn locaties waar muziekfans heen kunnen gaan om een holografisch concert te kunnen bekijken. Op die manier kan de showbusiness enorm groeien, aangezien een artiest op die manier maar één concert hoeft te geven terwijl er overal ter wereld mensen naar een hologram staan te kijken en toch het gevoel hebben dat de artiest voor hen staat. Hetzelfde geldt voor sportwedstrijden waar toeschouwers met behulp van VR-brillen of hologrammen live een wedstrijd kunnen bewonderen die zich eender waar ter wereld afspeelt. Anderzijds kunnen er bij concerten augmented reality-toepassingen geïmplementeerd worden. Het publiek kan dan een AR-bril dragen, waarmee er visuele effecten worden toegevoegd aan het optreden. Eens deze technologie op punt staat, zal deze vermoedelijk relatief snel in België aankomen. Als we bijvoorbeeld kijken naar de groei die de VR-gamehallen hebben meegemaakt en de budgetten die zich hier bevinden, dan is de kans groot dat 5G ook redelijk snel opgepikt zal worden door de entertainmentsector.
IoT-toepassingen
Bij de introductie van 4G verscheen er al een heel spectrum aan Internet of Things-toepassingen. Het smart home stak plots de kop op, evenals de smart cities. 5G maakt het mogelijk voor technologie om sneller onderling te communiceren via het internet. De markt van de smarthomeproducten zal hier dan ook voordelen van ondervinden. Ook hier is een kleine kanttekening nodig, aangezien smart homes nog geen ingeburgerd gegeven zijn. De eerste reden is dat de Google Assistant, die de basis vormt van vele smart homes, nog geen Vlaams begrijpt. Nederlands kan hij op het moment van schrijven wel, maar hij werkt momenteel nog steeds het beste in het Engels, waardoor de stap naar het smart home voor velen nog te groot blijft. Een smart home werkt ook pas optimaal als alle apparaten verbonden zijn, maar daarvoor moeten we al die apparaten wel eerst aankopen. En hier weegt de prijs van de hele smarthome-installatie dan weer niet op tegen het gebruiksgemak en de voordelen. In Amerika komen smart homes vaker voor, dus daar kan die markt een duwtje in de rug krijgen door 5G, maar in België is 5G alleen niet voldoende om die achterstand ten opzichte van de VS goed te maken.
De IoT-toepassingen in ons Belgische smart home gaan er dan wel niet enorm op vooruit door 5G, maar voor bedrijven gaat die uitspraak niet op. Bedrijven maken namelijk gebruik van eigen software om hun processen te automatiseren. Zij kunnen dus wel 5G benutten om technologie sneller en beter met elkaar te laten communiceren, zoals Orange en Nokia lieten zien tijdens hun voorstelling. Hier steekt een andere vraag dan weer de kop op: wat gaat er gebeuren met de jobs? We gaan alvast nooit technologie zelf haar gang laten gaan, er is steeds enige vorm van menselijke controle nodig. 5G zal het wel mogelijk maken om ook vanop afstand robots te kunnen besturen, niet alleen in fabrieken, maar ook in de medische sector. Daar zullen dokters bijvoorbeeld operaties vanop afstand kunnen uitvoeren door een robot te bedienen. Hoe snel dit laatste in de praktijk zal kunnen gebeuren, blijft momenteel gokken, aangezien dit iets is dat überhaupt niet mogelijk is met 4G, aangezien dit soort medische ingrepen een enorm grote precisie vereisen.
Kort gezegd, tenzij je een smart home hebt, ga je niet veel baat hebben bij de nieuwe mogelijkheden voor IoT-toepassingen die 5G beschikbaar maakt.
Autonome wagens
Het wonder van de zelfrijdende of autonome wagen staat mogelijk het meest te wachten op 5G. Die technologie zou wel eens het missende stukje in de puzzel kunnen zijn om autonome wagens te perfectioneren. Overal te wereld worden reeds testen uitgevoerd die al dan niet succesvol zijn. Vooral in Amerika worden autonome wagens volop getest door verschillende bedrijven, zoals Waymo en Google, terwijl we in Europa vooral nieuws krijgen van het Britse FiveAI dat werkt aan een autonome taxiservice. 5G is hiervoor essentieel omdat elke autonome wagen verbonden moet zijn met een platform in de cloud. Hier haalt het namelijk de gegevens om veilig te kunnen rijden en snel te reageren op het verkeer en dat is nu net waar 5G de doorslag kan geven. Als we dit breder bekijken in het kader van een smart city, dan kan een autonome wagen door middel van 5G ook communiceren met de verkeersinfrastructuur. Het grote probleem in België is dat wij nu eenmaal nog niet klaar zijn voor zelfrijdende auto’s noch slimme verkeersinfrastructuur – vaak is verkeersinfrastructuur op zich al een probleem. Hier zitten we dus met hetzelfde verhaal als bij de smart home toepassingen: autonome wagens als geheel zullen baat hebben bij 5G, maar 5G zal vermoedelijk niet de doorslaggevende factor zijn om autonome wagens tot in België te krijgen.
Hebben we het écht nodig?
Wat heeft 5G nu te bieden voor de technologiewereld? Zoals je kan lezen, heel wat. De entertainmentindustrie zal ontploffen (in de positieve zin), bedrijven kunnen verder inzetten op automatisering, IoT-toepassingen zullen beter en sneller communiceren en autonome wagens worden nog meer realiteit dan dat ze al zijn. Wat heeft 5G te bieden voor België? Wel, een pak minder dan dat. 5G zal vooral bestaande technologieën een hand(je) kunnen toesteken, maar het probleem is dat veel van die technologieën, zoals autonome wagens en het smart home, nu eenmaal niet ingeburgerd zijn (of nog niet bestaan) in België. Je kan het zien als een sterkere wind die een vlieger hoger de lucht in blaast. Het is fijn voor je dat je vlieger hoger in de lucht zweeft, maar als er geen vlieger is, dan ben je niets met die sterkere wind. Zullen we een technologische achterstand krijgen t.o.v. de rest als we niet op tijd opstappen op de 5G-trein? Jazeker, maar tegelijk zijn er nu al een hele hoop vlakken waarop we nog kunnen verbeteren zonder 5G-technologie nodig te hebben en 5G zal dan ook niet de oplossing zijn om onze huidige achterstand in te halen. Dus laten we niet op zaken vooruitlopen en daar eerst werk van maken. En nog een laatste boodschap voor de internetpiraten die 5G willen om binnen enkele seconden i.p.v. enkele minuten een volledige film in Full HD te downloaden: geduld is een schone zaak.