Weg met de simkaart: wat is een eSIM?

Na de aankoop van een telefoon volgt de vraag: “Heb ik een nano-, micro- of toch een standaardsimkaart nodig?” Als de telecomindustrie op de kar van de eSIM springt, is het geknoei met die vervelende simkaarten voorgoed verleden tijd.

Al meer dan twintig jaar bezorgen simkaarten eigenaren van mobiele telefoons een hoop ellende en frustratie. De steeds kleiner wordende plastic kaartjes zijn wellicht een van de oudste restanten uit het tijdperk van de allereerste baksteentelefoons. In de beginjaren moest je deze lastpakken onder de batterij wegwerken, bij meer recente smartphones verdwijnen deze kaartjes in een verborgen gleuf in een verborgen schuifje in de zijkant van het toestel.

Hoe vervelend een simkaart soms ook kan zijn, je hebt het kaartje nodig om gebruik te maken van de diensten van een telecomprovider. Alle informatie die je toestel nodig heeft om verbinding te maken op het mobiele netwerk staat op de simkaart. Als je overstapt naar een andere provider moet je ook wisselen van simkaart om te beschikken over de juiste informatie. Binnenkort is dat hopelijk verleden tijd door de komst van een virtuele simkaart, de eSIM.

Virtuele simkaart

Een eSIM kan je beschouwen als een digitale simkaart die ‘embedded’ in je toestel zit ingebouwd als een hardwarecomponent, vandaar de afkorting eSIM. Het is een chip die de plastic simkaarten vervangt die mobiele netwerkoperatoren vandaag de dag gebruiken. De simkaarten zijn in de loop der tijd geëvolueerd van een standaardformaat naar het micro- en zelfs nanoformaat, maar de basistechnologie is nagenoeg onveranderd gebleven.

De traditionele simkaarten leiden regelmatig tot signaalverlies door de achterhaalde technologie. Een eSIM biedt een betere klantervaring, mede door het eenvoudiger veranderen van telecomprovider. Je download de informatie die nodig is om je toestel te verbinden met het mobiele netwerk op de geïntegreerde chip. Geen simkaartenwissel meer nodig. Alles wordt gedigitaliseerd, zo ook de plastic simkaart.

Met een simkaartadapters overbrug je de formaatwijzigingen die de evolutie van de vervelende plastic kaartjes kenmerkt.

Een eSIM is een digitale simkaart die als hardwarecomponent in je toestel zit ingebouwd.

Meer ruimte

Als hardwarefabrikanten besluiten om de eSIM te ondersteunen, moet je geen traditionele simkaart meer in je toestel plaatsen. Door dit onderdeel uit toekomstige toestellen te verwijderen, komt meer ruimte vrij om andere componenten toe te voegen of verder te verbeteren. De eSIM is aanzienlijk kleiner in vergelijking met de huidige simkaarten en zit geïntegreerd in het toestel op hardware niveau.

Om een idee te geven van de afmetingen van een eSIM moet je deze vergelijken met een nano-, micro- of standaardsimkaart. De eSIM is de kleinste van de hoop met een lengte van 6 en een breedte van 5 millimeter en een nanosimkaart is bijna dubbel zo groot met afmetingen van 12,3 bij 8,8 millimeter. Een micro en een standaardsimkaart zijn met afmetingen van 15 bij 12 en 25 bij 15 millimeter in verhouding met de eSIM reusachtig.

Meerdere simkaarten

Sommige telefoontoestellen bieden de mogelijkheid om twee simkaarten in je apparaat te plaatsen en laten je kiezen welke simkaart je wenst te gebruiken. Ook de eSIM biedt deze mogelijkheid en kan ook informatie bevatten van meerdere simkaarten. Handig als je gebruikmaakt van meerder telecomabonnementen. Met een eSIM is het nog eenvoudiger om een privé- en werkabonnement op eenzelfde toestel te gebruiken en kan je snel kiezen tussen de twee of meer abonnementen.

Een eSIM is ook handig voor wie veel in het buitenland verblijft. Heel wat reizigers kopen een tijdelijke simkaart bij een buitenlandse telecomprovider om toch gebruik te maken van mobiele communicatie buiten de Europese grenzen op een goedkope manier. Het nadeel is dat de gemiddelde consumententelefoon niet beschikt over twee simkaarthouders en reizigers niet bereikbaar zijn op hun eigen telefoonnummer. Met een eSIm voeg je zonder problemen een tweede, derde of vierde simkaart toe aan je verzameling.

Toekomstmuziek

eSIM is op het moment van schrijven nog niet ondersteund door de Belgische telecomoperatoren, maar ze plannen wel om de technologie in de toekomst te ondersteunen. Enkele buitenlandse operatoren bieden de eSIM-diensten aan in België, maar die komen in de meeste gevallen duurder uit dan de simkaarten van je eigen provider. De losse simkaarten zullen in de toekomst verdwijnen, maar voorlopig zitten we nog even met de lastpakken opgescheept.

Ook de telefoonfabrikanten ondersteunen de technologie nog niet. Alhoewel de eSIM enkele jaren geleden werd geïntroduceerd, beschikken weinig telefoontoestellen over een geïntegreerde simkaart. De Google Pixel 2 is de enige smartphone met eSIM-ondersteuning, maar die telefoon is niet verkrijgbaar in België. Het uitrollen van ondersteuning voor de technologie is voorlopig nog geen prioriteit voor providers.

De Google Pixel 2 is voorlopig de enige smartphone met een eSIM, maar in België is dit toestel niet verkrijgbaar.

Als meer toestellen met eSIM-chips de weg naar de consument vinden, zullen ook telecomoperatoren de technologie ondersteunen op hun netwerken.

Ondersteuning

De eSIM bevindt zich in een vicieuze cirkel. Telefoonfabrikanten ondersteunen de technologie niet, want consumenten kunnen geen gebruikmaken van de chip doordat telecomoperatoren geen virtuele simkaarten ondersteunen op hun mobiele netwerken. Telecomoperatoren voelen de druk niet om de eSIM te omarmen en schuiven de integratie van de technologie op de lange baan.

De concurrerende telefoonontwerpers kiezen bovendien ook voor een verschillende aanpak. Apple introduceert een eigen interpretatie van de eSIM-technologie in specifieke iPad-modellen uit de Pro-reeks. Met de geïntegreerde Apple SIM kan je rechtstreeks een mobiele data-abonnementen aankopen en onbeperkt op het internet browsen via het mobiele netwerk.

Apple maakt gebruik van een eigen Apple SIM in specifieke Apple iPad Pro-modellen, een eigen interpretatie van de eSIM-technologie

Blauwdruk

Nog problematischer dan het tekort aan ondersteuning voor de eSIM is het laattijdig introduceren van een eSIM-standaard in de telecomindustrie. Tot voor kort bestonden nog geen vast ontwerp en richtlijnen voor de eSIM, maar daar heeft de overkoepelende sectororganisatie Generation of Connected Consumer Devices (GSMA), die de belangen van telecombedrijven wereldwijd vertegenwoordigt, verandering in gebracht. De organisatie stelde een blauwdruk op waar enerzijds de telecomoperatoren en anderzijds de chipfabrikanten zich aan moeten houden.

Telecombedrijven zijn door de opgelegde richtlijnen van GSMA verplicht om meerdere operatorprofielen tegelijkertijd op de eSIM-chip te ondersteunen zodat consumenten meerdere abonnementen kunnen gebruiken op eenzelfde toestel. Fabrikanten en beheerders van telecomdiensten stellen consumenten in staat om een abonnement bij een operator naar keuze aan te vragen en vervolgens via een eSIM-applicatie van die operator op je apparaat de benodigde digitale simkaartgegevens te downloaden.

In de loop van dit jaar wordt verwacht dat nog meer vlagschiptoestel ondersteuning voor de eSIM-technologie zullen aanbieden. De eerste producten met eSIM-chips zijn al verkrijgbaar, maar de ondersteuning is te beperkt om consumenten aan te trekken.

De eSIM-standaard is vastgelegd door GSMA en telecomoperatoren en telefoonfabrikanten moeten deze richtlijnen volgen.

Niet enkel telefoons

Het compacte formaat van de eSIM biedt ook de mogelijkheid om de mobiele connectiviteit uit te breiden naar nog compacte apparaten zoals onder meer tablets, slimme horloges, fitnessbanden, draagbare gezondheidssystemen en diverse andere huishoudapparaten die te klein zijn voor de ondersteuning van traditionele simkaarten. Alles kan met de eSIM-technologie eenvoudig met het internet verbonden worden met elkaar via het mobiele netwerk.

De eSIM maakt het connecteren van slimme huishoudtoestellen met het internet nog eenvoudiger.

Afwachten

Als meer toestellen met geïntegreerde eSIM-chips de weg naar de consument vinden, zullen ook telecomoperatoren de technologie ondersteunen op hun netwerken. Vermoedelijk zullen we de komende jaren nog traditionele simkaarten op de markt terugvinden, maar het leven van het plastic kaartje loopt geleidelijk aan ten einde. De eSIM is klaar voor de toekomst en zal uiteindelijk de taak van de simkaart overnemen.

eSIMmobielsimkaart

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen