De voordelen van een solid state drive hebben we al vaker uit de doeken gedaan. De prijs blijkt echter nog te vaak een spelbreker. Daar komt gelukkig verandering in. Transcend en vooral Kingston pakken uit met SSD’s die betaalbaarder zijn dan ooit. De lage prijs heeft wel gevolgen. De Kingston SSDNow mag dan al minder dan […]

Advertentie

De voordelen van een solid state drive hebben we al vaker uit de doeken gedaan. De prijs blijkt echter nog te vaak een spelbreker. Daar komt gelukkig verandering in. Transcend en vooral Kingston pakken uit met SSD’s die betaalbaarder zijn dan ooit.

De lage prijs heeft wel gevolgen. De Kingston SSDNow mag dan al minder dan 100 euro kosten, je krijgt ook maar een opslagcapaciteit van 40 GB. En de 120 GB van de Transcend maakt je toch nog altijd 471 euro lichter. Per gigabyte blijft een SSD dus behoorlijk prijzig. Anderzijds is het niet meteen de bedoeling dat een SSD een harde schijf vervangt.

Vooral Kingston positioneert zijn product als een compacte maar supersnelle boot-schijf waar je Windows en applicaties op zet. Alle andere bestanden kunnen dan op een gewone harde schijf staan.

Snelheden
De SSD van Kingston blijkt een Multi-Level Cell (MLC) SSD met een Intel-controller. Wel even opletten, want de andere SSD’s uit dezelfde V Series hebben een JMicron-controller. Dat verschil zien we ook in de opgegeven snelheden: 100 MB/s lezen en 70 MB/s schrijven voor de modellen met JMicron-controller, en 170 MB/s en 40 MB/s voor de hier geteste 40 GB-variant met Intel-controller.

De schrijfsnelheid van deze laatste ligt schrikbarend laag (lager nog dan een harde schijf), maar gezien het beoogde gebruik mag dat niet echt een probleem vormen. De applicatiebenchmarks van PCMark Vantage lijden er alvast nauwelijks onder. Sterker nog: de Intel X25-M wordt flink het vuur aan de schenen gelegd.

De Intel is wel duurder, maar biedt 160 of 80 GB en heeft dus bijna dezelfde prijs per gigabyte als deze Kingston.

Upgradekit
De deal bij Kingston wordt vooral interessant als je gaat voor de upgradekit voor de desktop. Die kost amper 5 euro meer, en omvat naast de drive nog montagebrackets van 3,5 inch, een SATA data- en voedingskabel én imaging-software van Acronis op een boot-cd om de overgang vlekkeloos te laten verlopen. Als totaalpakket kan dat tellen, zeker voor die prijs.

Ook Transcend bezorgde ons een SSD. Net zoals de Kingston is dit een MLC SSD, maar dan eentje van de ‘hogere’ klasse: hij moet volgens opgave op 230 MB/s lezen, en op 180 MB/s schrijven. Van deze SSD bestaat overigens ook een versie met 60 GB capaciteit (238 euro) die respectievelijk 210 MB/s en 150 MB/s haalt.

De hoge sequentiële lees- en schrijfsnelheden worden bevestigd door onze benchmarks, en ook de meeste willekeurige schijfoperaties verlopen flitsend snel, soms sneller dan de Intel X25-M. Jammer genoeg vertaalt dat alles zich niet in een topscore op PCMark Vantage.

Kingston SSDNow V Series 40 GB
Prijs: 94 euro (januari 2010)

PRO: ideale bootschijf; lage instapprijs; uitstekende prestaties.
CONTRA: ondersteunt (nog) geen TRIM-commando.

Transcend 2.5" Ultra Series SSD 120 GB
Prijs: 463 euro (januari 2010)

PRO: hoge sequentiële lees- en schrijfsnelheid.
CONTRA: slechts twee jaar garantie; tegenvallend in PCMark Vantage.

Advertentie