Nieuws

Zo koop je een televisie

De eerste en meest logische vraag bij de aanschaf van een televisie is: hoe groot moet je tv zijn? De belangrijkste maatstaf is je kijkafstand: hoever zit je van je tv verwijderd?

Deel die afstand door drie en je hebt het grootste formaat dat je kan plaatsen zonder vermoeid te geraken van het tv-kijken. Deel diezelfde afstand door vijf en je hebt het kleinste formaat dat je nodig hebt om nog echt van een film te genieten.

Voorbeeldje? Staat je sofa op vier meter van je tv, dan zit je goed met tv’s tussen de 80 en 133 cm, wat overeenkomt met maten tussen 32 tot 52 inch. Het spreekt voor zich dat de grotere 52 inch-tv je een intensere filmsensatie zal bezorgen dan het 32 inch-exemplaar. Die kleinere maat zal echter meer dan volstaan als je bijvoorbeeld enkel nieuwsuitzendingen, een talkshow en een familieserie meepikt.

Denk er wel aan dat een grotere tv-maat best een Full HD-resolutie heeft (1.080 horizontale lijnen), zeker als je relatief dicht tegen het scherm gaat zitten. Bij kleinere tv’s valt een lagere HD Ready-resolutie (720 horizontale lijnen) minder op.

Wat aansluitingen betreft, mik je best op drie HDMI-aansluitingen of meer. Het aantal woonkamers met een settopbox voor digitale tv, een dvd- of Blu-rayspeler en een spelconsole met HDMI-aansluiting is immers al aanzienlijk.

Plasma, lcd of led?
En dan komt ook weer de vraag rond plasma, lcd of led naar boven.

De laatste in dat rijtje is de nieuwste, zuinigste technologie, maar ook de duurste. Vooral de schermen met lokale dimtechnieken leveren de beste beelden op, maar ze zijn op dit moment nog duur. Plasma levert nog altijd erg goede beeldkwaliteit en is in een woonkamer waar vanuit een grote kijkhoek wordt gekeken, nog altijd een verantwoorde keuze.

De klassieke lcd-schermen zijn dan weer de goedkoopste, én je hebt er ook de ruimste keuze in.

Met internet
Nieuw zijn de mogelijkheden om met je tv op internet te surfen. Die opties krijg je echter enkel bij de nieuwere, duurdere toestellen. Buiten wat YouTube-filmpjes kijken, door foto’s bladeren op Flickr of het weerbericht opvragen zit er vandaag nog niet echt veel functionaliteit in. Dat kan in de toekomst echter snel veranderen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business