Meer herstelpunten in Vista

Ik kan in Vista blijkbaar geen herstelpunten aanstippen die ouder zijn dan twee weken. Ik vermoed dat dit te maken heeft met een ingebouwde beperking op de maximale ruimte die het systeemherstel in Vista mag innemen. Is dat zo, en kun je dat op een of andere manier manipuleren?

Het klopt dat de ruimte die Vista voor de ingebouwde systeemherstelfunctie inpalmt, niet zonder meer door de gebruiker kan worden aangepast. In XP kon dat wel, via het eigenschappenvenster van DEZE COMPUTER, in het bijzonder op het tabblad SYSTEEMHERSTEL met de knop INSTELLINGEN.

Daar komt nog bij dat de ruimte die Vista reserveert voor het systeemherstel ook gebruikt wordt voor de zogenoemde schaduwkopieën, althans in Vista Ultimate en Business. Dankzij deze functie bewaart je pc automatisch veiligheidskopieën van bestanden die je overschrijft, zodat je later op de vorige versies van zo’n bestand kunt terugvallen.

Het kan dus inderdaad zijn dat de voorziene ruimte volloopt, waardoor je bijvoorbeeld maar twee weken in de tijd kunt teruggaan om een herstelpunt op te diepen.

Gelukkig biedt de opdrachtregel een uitweg. Tik cmd in bij ZOEKOPDRACHT STARTEN en bevestig met CTRL+SHIFT+ENTER, zodat je met beheerderrechten in de prompt belandt.

Tik hier de volgende commando’s in: vssadmin list providers en vssadmin list shadowstorage. Je krijgt nu een overzicht van zowel de momenteel gebruikte als de maximaal voorziene ruimte.

Meer details krijg je met het commando vssadmin list shadows, en met vssadmin list volumes verneem je welke volumes beschermd worden.

De maximaal toegestane ruimte kun je als volgt aanpassen: vssadmin resize shadowstorage /on=stationsletter: /for=stationsletter: /maxsize=x, waarbij je x laat volgen door de gewenste grootte-eenheid, zoals MB of GB (let wel: 300 MB is het minimum).

Een voorbeeld: met de opdracht vssadmin resize shadowstorage /on=c: /for=c: /maxsize=10 GB leg je de grootte voor de C-partitie vast op 10 GB.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business