In het Google-hoofdkwartier in Mountain View, Californië werd gisteravond de langverwachte Google-telefoon voorgesteld. De Nexus One, een smartphone van HTC die wordt aangestuurd door Android, is uitsluitend te koop op de website van Google, voorlopig in een beperkt aantal landen. Het is het eerste toestel dat op deze manier te koop wordt aangeboden, en Google […]


In het Google-hoofdkwartier in Mountain View, Californië werd gisteravond de langverwachte Google-telefoon voorgesteld. De Nexus One, een smartphone van HTC die wordt aangestuurd door Android, is uitsluitend te koop op de website van Google, voorlopig in een beperkt aantal landen.

Het is het eerste toestel dat op deze manier te koop wordt aangeboden, en Google neemt hiermee het initiatief om zelf Android-telefoons aan de man te brengen. Zoals eerder al werd gespeculeerd, kost de Nexus One 529 dollar voor wie een simlockvrij exemplaar wil, en 179 dollar voor een exemplaar met een contract van twee jaar met T-Mobile US.

Voorlopig richt Google zich met de Nexus One dus vooral op de VS. “Ook gebruikers in het Verenigd Koninkrijk, Hongkong en Singapore kunnen de Nexus One al kopen, simlockvrij. We gebruiken deze markten als test voor een wereldwijde verspreiding”, zegt Mario Queiroz van Google.


[related_article id=”158901″]

Google wil deze telefoon, en mogelijk ook een heleboel andere Android-toestellen, verspreiden in verschillende landen, en waar mogelijk afspraken maken met operatoren. Zo zou er vanaf de lente van 2010 in Europa een samenwerking met Vodafone zijn.

Is de Nexus One een iPhone-killer?
Maar genoeg over de verspreiding van de telefoon. De vraag die op ieders lippen brandt, is of deze Nexus One de iPhone-killer is waar iedereen al zo lang op zit te wachten. Dat moet uiteraard nog blijken, maar deze smartphone – of ‘superphone’, zoals Google het zelf liever noemt – heeft alvast een aantal belangrijke troeven.

Zo springt meteen het heldere 3,7 inch AMOLED-scherm in de kijker met een resolutie van 480 x 800 pixels, en is er de uiterst snelle Qualcomm Snapdragon-chip van 1 GHz die de telefoon vlotjes aanstuurt.

Verder heeft deze Android-telefoon een 5 megapixelcamera met ledflits, en Google en HTC zijn ook best trots op de afmetingen van het toestel. De Nexus One is niet dikker dan een potlood (11,5 mm) en weegt slechts 130 gram.

De Nexus One heeft nog enkele andere aardigheden, zoals een speciale microfoon aan de achterkant van het toestel om omgevingsgeluid te onderdrukken, en een trackball die van kleur verandert, afhankelijk van het soort bericht dat binnenkomt.

Het toestel waar Google nu mee uitpakt in zijn gloednieuwe webshop, draait de laatste versie van Android: 2.1. Het kan dus navigeren via Google Maps en heeft alle andere features die andere Android-telefoons tot nog toe ook hadden, maar doet er nog een schepje bovenop.

Het team achter Google Android werkte bij de ontwikkeling nauw samen met de mensen van Cooliris, om ervoor te zorgen dat de fotoslideshows een heel dynamisch 3D-gevoel kregen.

Er is ook de Google Earth-applicatie die gelanceerd wordt, maar wat het meest vernieuwend aan deze versie van Android is, zijn de steminstructies die je nu bij elk tekstinvoerveld kan gebruiken. Een mail opstellen, een bericht op Facebook of Twitter plaatsen, een route berekenen naar de dichtstbijzijnde IKEA, het kan allemaal zonder handen.

Multitouch?
Wat de Nexus One niet heeft, is ondersteuning voor multitouch. Dat blijft dus iets waarmee de iPhone zich blijft onderscheiden van de achtervolgers. Google is wel degelijk van plan om multitouch te implementeren, maar daarop blijft het dus nog even wachten.

Is deze Nexus One hét toestel dat, zoals sommigen beweerden, onze kijk op mobiel telefoneren en internetten zal veranderen? Neen. Toegegeven, de Nexus One ziet er erg gelikt uit, heeft indrukwekkende technische specificaties en draait de laatste versie van een performant besturingssysteem, en daarmee is het allicht de beste Android-telefoon die momenteel verkrijgbaar is – of binnenkort zal zijn.

Maar heel de heisa rond de Nexus One is er vooral om de Google-webshop voor Android-telefoons een vliegende start te geven, en om de drempel te verlagen om een toestel te kopen waarmee je altijd en overal gebruik kan maken van de verschillende Google-diensten (waarop Google vervolgens advertenties kan tonen). Benieuwd of dat lukt.

Wie deze Nexus One virtueel in actie wil zien, kan terecht op www.google.com/phone.