Brandalarm legt computersysteem vredegerechten plat

Alle vredegerechten zaten gisterenochtend in de problemen met hun computersysteem. Oorzaak was een brandalarm bij de Federale Overheidsdienst Justitie, waardoor de server onderuitging.

Het duurde volgens Gazet van Antwerpen tot 11 uur vooraleer de server weer draaide. Tot die tijd raakten de computers van alle 229 vredegerechten in België niet opgestart. Onder meer verschillende getuigenverklaringen waren niet beschikbaar.

In een verklaring aan onze redactie zegt de woordvoerder van Justitie, Lieselot Bleyenberg, dat de computersystemen en de elektriciteit bij een brandalarm standaard worden afgesloten voor de veiligheid. Het alarm bleek uiteindelijk vals, maar het nam wel enige tijd in beslag om de oorzaak vast te stellen en de servers weer op te starten.

Trage ICT
Voor de vredegerechten is het volgens Gazet van Antwerpen de zoveelste ergernis die te maken heeft met het nieuwe computersysteem. Zowel het vredegerecht, de politierechtbank als het parket moet dit in februari in gebruik nemen. Maar volgens de krant klagen personeelsleden over de traagheid van het systeem, waardoor er overuren moeten gemaakt worden.

De applicatie zelf (Cheops, ontwikkeld door Axylis) zou echter niet de oorzaak van het probleem zijn. Justitie zegt aan onze redactie dat de vrederechters in het algemeen zeer tevreden zijn over de applicatie. Wel zouden het eerder de trage netwerkverbindingen, servers en pc’s zijn die de klachten veroorzaken.

Justitie moderniseert
Dat probleem wordt op termijn wel opgelost. Volgens Justitie wordt het investeringsprogramma opgevoerd om de netwerken te moderniseren en te versnellen. Zo zijn er speciale kredieten gereserveerd voor de modernisering. Voor 2010 wil dat zeggen dat er een bijkomend krediet van zeven miljoen euro is voorzien.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business