Nieuws

Greenpeace sceptisch over zondaars op CES

Greenpeace maakt gebruik van de CES-beurs voor consumentenelektronica om een aantal IT-bedrijven de mantel uit te vegen. Dell, Samsung, Lenovo, LG en Nintendo worden aan de schandpaal genageld als milieuzondaars.

Het gebruik van gifstoffen in elektronica is volgens Greepeace de dringendste kwestie. Veel elektronicagiganten hebben al beloftes gemaakt om die giffen te verbannen, maar Dell, Samsung, Lenovo en LG hebben die beloftes nog steeds niet ingelost. “Pure onwil”, zo luidt het in een persbericht van de milieuorganisatie. “Want Apple en HP laten zien dat het al goed mogelijk is om zonder gif te produceren.”

Nieuwe gifvrije computers
Dit jaar kan desondanks een kantelpunt zijn voor gifvrije productie. Als iedereen toch woord houdt, dan komen er veel nieuwe gifvrije computers en tv’s op de markt volgens Greenpeace. En de organisatie gooit er nog een waarschuwing tegenaan: “Elk bedrijf dat nú afhaakt, gooit zijn groene reputatie volledig te grabbel.”

[related_article id=”158256″]

Samsung is een van de teleurstellingen. Het bedrijf scoorde lange tijd hoog in de groene ranglijst van Greenpeace, maar daalt nu af. Het heeft zijn belofte om broomhoudende vlamvertragers vóór januari 2010 uit zijn producten te verwijderen niet kunnen waarmaken.

Pluim van Greenpeace
Er zijn ook bedrijven die een pluim krijgen van de milieuorganisatie. Nokia en Sony Ericsson doen het goed qua energieverbruik, het vermijden van gif en de inzameling en verwerking van hun afgedankte apparaten.

Apple krijgt ook lof toegezwaaid voor het uitbannen van gifstoffen. Alle apparaten van het bedrijf zijn al vrij van de schadelijkste stoffen: pvc en broomhoudende vlamvertragers. Deze gifstoffen zorgen voor veel milieuvervuiling als de apparaten worden afgedankt, en dan vooral in de ontwikkelingslanden waar veel elektronisch afval wordt gedumpt.

Computerbouwer HP is de tweede met gifvrije producten, al is niet het hele gamma even groen. Ze hebben al één gifvrije pc, en op deze editie van CES (momenteel in Las Vegas) presenteren ze nog twee nieuwe laptops en een desktop zonder pvc en broomhoudende vlamvertragers. Kus van de juffrouw en een bank vooruit, oordeelt Greenpeace.

Europa aan zet
Dit jaar gaat de Europese Unie zich buigen over het gebruik van gif in elektronica. Greenpeace en een aantal producenten, waaronder Acer, steunen een verbod op pvc en broomhoudende vlamvertragers.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business