Hoe omzeil ik Auvibel?

Elke wet heeft zijn achterpoortjes, dus ook Auvibel valt te omzeilen. Vaak lukt dat zelfs eenvoudiger dan je denkt.

Om de heffing op externe harde schijven te omzeilen, ga je best zelf aan de slag. Je koopt een gewone harde schijf en een behuizing voor een externe harde schijf. Die laatste is voorzien van een aansluiting voor stroom en data, die op hun beurt overgaan in een usb-kabel (en eventueel nog een aparte stroomkabel).

Je externe harde schijf zal er misschien iets minder hip uitzien, maar omdat je harde schijf als computeronderdeel wordt gezien, betaal je geen Auvibel-heffing. In veel gevallen is de aanschaf van je schijf en de behuizing overigens goedkoper dan een ‘echte’ externe harde schijf.

Voor een mediacenter raden we een soortgelijke aanpak aan. In plaats van dit als afgewerkt product te kopen, schaf je jezelf een goedkope computer (of de onderdelen ervan) aan, die je vervolgens voorziet van Windows Media Center of een soortgelijk besturingssysteem.

Buitenland
De grootste achterpoort is echter de autostrade richting buitenland. Je mag binnen de EU vrij goederen kopen, en zo kan je als particulier Auvibel ontlopen. Wie zijn lege dvd’s of externe harde schijven nadien in België wil doorverkopen, moet de heffing wel betalen, omdat je dan als verkoper optreedt.

De heffing voor een thuiskopie bestaat al in 22 Europese landen, waaronder Duitsland en Nederland. Frankrijk en Luxemburg hebben deze heffing momenteel niet.

Webwinkels
Wie slim denkt te zijn en bij een Franse webshop bestelt, kan bedrogen uitkomen. Bedrijven die leveren in België moeten immers de vergoeding aanrekenen.

Wie dezelfde bestelling in het buitenland gaat afhalen, betaalt niets extra. Al willen we hier wel benadrukken dat de prijzen van opslagmedia hard variëren. Zoek dus in eerste instantie naar de goedkoopste leverancier in plaats van je vast te pinnen op bepaalde landen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business