Wat betaal je aan Auvibel?

De nieuwe tarieven voor de kopieertaks gelden vanaf 1 februari 2010. Voor kleinhandelaren is dat op alle aankopen vanaf die datum. Voor groothandelaren is dat voor alle verkopen vanaf die dag. In principe wordt dit bedrag vanzelf verrekend bij je aankoop.

Hoeveel je betaalt, hangt af van twee factoren: de aard van het product en de capaciteit. Zo betaal je voor een geheugenkaart of usb-stick van maximaal twee gigabyte 0,15 euro. Bedraagt de opslagcapaciteit tussen de twee en zestien GB, dan betaal je 0,50 euro. Daarboven betaal je altijd 1,35 euro.

Externe harde schijven worden al snel enkele euro’s duurder. Tot 256 gigabyte betaal je hier 1,30 euro. Tot 1 TB is dat 6,75 euro. Maar wie een externe harde schijf van meer dan een terabyte aankoopt, wat vandaag geen uitzondering is, betaalt negen euro aan Auvibel. 

De volledige lijst van producten en hun tarieven kan je hier terugvinden.

Btw komt er nog bij
Een pittig detail: op alle heffingen betaal je nog eens 21 procent btw. De staat verdient dus zelf nog flink wat geld op de heffingen. Al zou Auvibel dit zelf liever anders zien.

“De wet voorziet zes procent btw op auteursrechten, maar bij consumenten wordt dit als accessoire beschouwd.” Daarom betaal je als particulier zowel op het product als op de heffing 21 procent belasting.

Uitbetaling
Een interessante vraag is waar al het geld van Auvibel naartoe gaat. Auvibel is geen overheidsorganisatie, maar staat wel onder controletoezicht van de Federale Overheidsdienst Economie.

In praktijk wordt het geïnde geld gelijkmatig verdeeld onder auteurs, artiesten en producenten. Zij zetelen met vertegenwoordigers in colleges die de regels opstellen. Dat wordt nagekeken en goedgekeurd door de minister van Economie, waarna Auvibel op basis hiervan de inkomsten kan verdelen.

Een van de dingen die Auvibel doet is per minuut bekijken welke uitzendingen er in België beschikbaar zijn gedurende een jaar. Op basis van die gegevens kunnen de leden van de colleges vervolgens hun eisen stellen per ‘werk’ dat werd uitgezonden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business