De Europese Commissie heeft drie grote contracten voor de uitbouw van het satellietnavigatiesysteem Galileo toegekend. Zo zou de Europese concurrent van het Amerikaanse gps vanaf het begin van 2014 operationeel moeten worden. Het Duitse concern OHB gaat aan de haal met een contract van 566 miljoen euro voor de bouw van de eerste veertien satellieten. […]


De Europese Commissie heeft drie grote contracten voor de uitbouw van het satellietnavigatiesysteem Galileo toegekend. Zo zou de Europese concurrent van het Amerikaanse gps vanaf het begin van 2014 operationeel moeten worden.

Het Duitse concern OHB gaat aan de haal met een contract van 566 miljoen euro voor de bouw van de eerste veertien satellieten. De eerste satelliet moet afgeleverd worden in juli 2012. Het systeem zal uiteindelijk 32 satellieten tellen. OHB is samen met EADS-Astrium nog in de running voor de bouw van de resterende satellieten.

Het Franse Arianespace krijgt een contract van 397 miljoen euro voor de lancering van alvast tien satellieten. De eerste zou in oktober 2012 vertrekken. Vanaf dan moeten jaarlijks vier tot vijf lanceringen plaatsvinden. Het Italiaanse ThalesAleniaSpace mag voor 85 miljoen euro ondersteunende industriële diensten leveren.


Kritieke fase afgerond
"Met deze en nog toe te kennen aanbestedingen ronden we een kritieke fase in het Galileoprogramma af. We kunnen nu focussen op de eigenlijke uitbouw en op deze manier aan de burgers tonen dat Europa’s eigen satellietnavigatiesysteem echt onderweg is", verklaart eurocommissaris voor Transport Antonio Tajani.

De Commissie, die het project al ruim tien jaar aandrijft, gaat ervan uit dat Galileo vanaf het begin van 2014 gestaag operationeel zal worden. Onder meer de diensten voor ’search and rescue’-operaties zouden dan op punt moeten staan.

Van Galileo wordt veel verwacht. Het systeem zal volgens de Commissie nauwkeuriger werken dan het Amerikaanse gps en moet tal van ondersteunende diensten leveren in onder meer de transportsector en de landbouw.