Ontwikkelaars kwaad om ontbreken Nexus One-kit

Applicatiebouwers zijn boos op Google. Het bedrijf heeft de softwareontwikkelaarskit (SDK) voor Android 2.1 nog niet vrijgegeven. Dat terwijl de Google-telefoon Nexus One, die op dit besturingssysteem draait, wel al verkrijgbaar is.

De telefoon werd vorige week officieel voorgesteld en was meteen daarna te koop. Sommige werknemers van Google mochten het toestel al tijdens de feestdagen uittesten.

Maar omdat er geen ontwikkelaarskit beschikbaar is, kunnen ontwikkelaars hun applicaties niet updaten zodat deze compatibel zijn met besturingssysteem Android 2.1. In praktijk wil dat zeggen dat bepaalde applicaties die verkrijgbaar zijn in de Android Market niet of niet goed werken op de Nexus One.

[related_article id=”158901″]

Boze reacties op fora
De heisa leeft vooral op het forum voor ontwikkelaars. Zo krijgen zij van gebruikers te horen dat hun software niet goed werkt, terwijl ze daar zelf niets aan kunnen doen. “Hoe is het in de verste verte aanvaardbaar dat mensen [Android] 2.1 in hun handen hebben voordat ontwikkelaars aan de SDK kunnen?” vraagt gebruiker ‘Pcm2a’ zich af.

Google: weinig aanpassingen
Google heeft in dezelfde forumthread al gereageerd. “Voor ontwikkelaars zijn de veranderingen in 2.1 niet echt zo significant”, aldus Android-ingenieur Diane Hackborn. “Bijna alles (voor zo weinig dat het was) dat een impact kon hebben op bestaande applicaties zit al in 2.0.1.” Deze is al wel sinds december beschikbaar.

“2.1 voegt nieuwe API’s [programmeringsinterface voor applicaties, red.] toe voor zaken zoals bewegende wallpapers, maar een beetje vertraging in het gebruik daarvan zal niemand schade berokkenen.”

Niet openbron
Google heeft Android 2.1 volledig binnenshuis ontwikkeld en is, tot de SDK wordt vrijgegeven, niet openbron. Officieel zegt een Google-woordvoerder tegen onze collega’s van ZDNet UK dat het bedrijf hoopt de ontwikkelaarskit voor Android 2.1 “binnenkort” te kunnen vrijgeven, zonder daar een concrete periode op te plakken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business