Een webfilter, zoals Australië gaat invoeren, heeft negatieve gevolgen voor de zakenwereld, vrezen specialisten. Internetsnelheden zullen lager liggen, de prijzen hoger en er bestaat steeds het risico dat een bedrijf onbedoeld geblokkeerd wordt. De federale overheid in Australië gaat internetproviders verplichten om het internet te filteren. De wetgeving geldt vanaf medio 2010. Daarna krijgen de […]


Een webfilter, zoals Australië gaat invoeren, heeft negatieve gevolgen voor de zakenwereld, vrezen specialisten. Internetsnelheden zullen lager liggen, de prijzen hoger en er bestaat steeds het risico dat een bedrijf onbedoeld geblokkeerd wordt.

De federale overheid in Australië gaat internetproviders verplichten om het internet te filteren. De wetgeving geldt vanaf medio 2010. Daarna krijgen de providers een jaar om de filtertechnologie te implementeren en activeren. Websites die het label ‘geweigerd’ krijgen, worden geblokkeerd. Ook als die websites op buitenlandse servers gehost worden.

Traag en duur
Slecht plan, zo vinden specialisten. Matthew Oostveen van IDC Australië schat dat de zakenwereld negatieve effecten zal ondervinden van de filterregel. Maar het is volgens hem onmogelijk te becijferen wat de echte kosten van de maatregel worden.


“Volgens een rapport over de filter wordt drie tot vier procent van de webpagina’s verkeerd geblokkeerd. Dat komt overeen met tientallen miljoenen websites. De snelheid zakt met dertig tot veertig procent,” vertelt Oostveen tegen ZDNet Australië. De test waar hij over spreekt omvat negen internetproviders uit Australië.

En dan is er nog het risico dat je geblokkeerd wordt. Een bedrijf dat per ongeluk op de zwarte lijst terechtkomt, kan daar ernstige schade van ondervinden.

Colin Jacobs, vicevoorzitter van burgerrechtenorganisatie Electronic Frontiers Australia, onderschrijft deze mening. "Bedrijven riskeren dat ze buiten hun medeweten op die zwarte lijst terechtkomen. Ook als een website gehackt wordt, is de kans groot dat ze willens nillens gebannen worden."

Effectief?
En dan is het nog maar de vraag of een internetfilter daadwerkelijk alle ongewenste content kan tegenhouden. Ervaring van internetproviders uit Singapore, waar ook een filter komt, leert dat het geen efficiënte werkwijze is om sites te blokkeren.

De adviesraad van Singapore ziet meer heil in opvoeding van kinderen en jongeren. Dat zou een effectievere oplossing zijn op lange termijn.

Met een bijdrage van Liau Yun Qing