Europees overleg over kopieerheffing stopgezet

De elektronicafabrikanten hebben zich eenzijdig teruggetrokken uit het overleg over een Europese kopieerheffing. De gesprekken gaan volgens hun belangengroep niet vooruit.

Het is Digitaleurope dat de gesprekken heeft stopgezet. Deze belangenorganisatie vertegenwoordigt meer dan vijftig bedrijven, waaronder Apple, HP, Sony, Samsung en RIM. Volgens de elektronicabedrijven is het systeem inconsistent en onnodig complex. Bovendien verschillen de heffingen van land tot land.

Die verschillen zijn goed te merken bij sommige producten. Zo betaal je voor een mp3-speler 25 euro extra in Frankrijk, maar slechts 3,15 euro in Spanje. In België werd de heffing pas uitgebreid. In Nederland wordt ze tot 2013 opgeschort.

Teleurgesteld
“We zijn zwaar teleurgesteld dat anderhalf jaar aan gesprekken voeren onvoldoende is om concrete resultaten te halen. Dit is duidelijk een spijtig resultaat voor alle betrokkenen, vooral voor de Europese consument die de gevolgen moet dragen, aangezien zij de heffing moeten betalen.” Aldus Bridget Cosgrave, algemeen directeur van Digitaleurope in een verklaring.

De organisatie begrijpt dat artiesten recht hebben op een eerlijke vergoeding voor hun werk. Maar het principe achter de thuiskopie werd opgezet in de jaren zestig in het analoge tijdperk en is volgens de organisatie gedateerd. De belangengroep wil meer transparantie en juridische zekerheid.

Volgens Digitaleurope moet de heffing gebaseerd zijn op een Europese aanpak, ondanks het feit dat de inningsorganisaties tevreden zijn met de huidige nationale regelingen.

Jammer
GESAC, een organisatie die 34 Europese inningsorganisaties vertegenwoordigt, vindt het jammer dat Digitaleurope de gesprekken stopzet. Volgens hen heeft de sectorvereniging het nieuws eerst via een persbericht bekendgemaakt. De organisatie benadrukt dat ze in geen geval een tegenstander is van een Europese regeling voor de thuiskopie.

“De aankondiging kwam totaal onverwacht, aangezien er in januari een vergadering zou komen om een eerste reeks aanbevelingen te af te ronden en een planning voor toekomstige discussies goed te keuren”, zo luidt de verklaring van GESAC.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business