Nieuws

Adobe Photoshop Elements 8

Elk jaar levert Adobe een nieuwe versie van Photoshop Elements af. Wij bekijken wat er nieuw is in versie 8 van deze fotobeheerder en -bewerker.

Adobe Photoshop Elements 8 bestaat strikt genomen uit twee modules: een voor fotobeheer en een voor de eigenlijke bewerkingen. Bij het opstarten kies je een van beide, maar je kunt op elk moment vlot overschakelen. Het moet gezegd: de beheermodule (organizer) vinden we uitstekend.

Foto’s laten zich makkelijk sorteren op allerlei criteria, zoals metadata en tags. De autoanalyse doet dat desgewenst volautomatisch op basis van factoren als kwaliteit, contrast en focus. Over de automatische gezichtsherkenning – waarbij de tool de namen van de herkende personen als tags aan de foto’s hangt – zijn we minder te spreken.

Retoucheren
Ook voor snelle retouches kun je in de organizer terecht, tenminste als je tevreden bent met een handvol volautomatische herstelfuncties (zoals Auto Color of Auto Sharpen).

Voor meer complexe bewerkingen moet je in de eigenlijke editor zijn. Hoewel, ook daar is Adobe de beginner tegemoetgekomen. Zo kun je uit drie bewerkingsmodi kiezen: full, quick en guided. Vooral die laatste twee mikken op occasioneel of snel gebruik. De quick-mode beperkt zich tot een aantal retouches die je met behulp van schuifbalken instelt.

Miniatuurvensters
Nieuw in deze versie is dat bij elke optie negen miniatuurvensters je elk een andere variatie laten zien, zodat je sneller tot een bevredigend resultaat kunt komen. In de guided-mode duid je eerst de gewenste taak in een lijst aan, waarna in de meeste gevallen ook hier schuifbalken voor verdere verfijning opduiken.

Sommige van die taken zijn overigens wel behoorlijk geavanceerd, en komen uit de professionele Photoshop-software. Zo is er photomerge om twee of meer foto’s samen te voegen, met daarin onder meer een nieuwe exposure-functie die je in staat stelt foto’s met verschillende belichtingstijden tot één ‘ideale’ foto samen te smelten.

De scenecleaner laat je dan weer toe om specifieke objecten uit twee of meer foto’s te verwijderen (zoals een persoon die voorbij een bezienswaardigheid wandelt). 

Nog een stuk indrukwekkender vinden we de nieuwe recompose-functie, die zich vanuit de full-mode laat bereiken. Daarmee versmal je een foto dynamisch, zonder daarbij bepaalde objecten zoals personen op dieet te zetten. Deze tool blijkt prima te werken, al blijft de achtergrond bij verwijderde figuren niet altijd helemaal intact.

We zijn ook onder de indruk van de smart brushes: je selecteert een deel van de foto, laat daar een van de paar tientallen effecten op los, en het programma zorgt vervolgens geheel zelf voor een aanpassingslaag en een masker, zodat de effecten alleen op de selectie worden toegepast.

Adobe Photoshop Elements 8
Prijs: 99,90 euro (januari 2010)

PRO: uitstekende organizer, krachtige bewerkingsfuncties, doordachte interface
CONTRA: weinig redenen voor upgrade van versie 7 naar 8

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business