Computers rechtstreeks koppelen

Ik heb een laptop gekocht en zou nu mijn desktop willen gebruiken als back-up. Hoe kan ik beide verbinden? Via een netwerk is bij mij helaas niet mogelijk.

We doorlopen de belangrijkste manieren waarop dat kan, in vogelvlucht. Je geeft aan dat een verbinding via een LAN niet kan, maar wellicht is een directe verbinding tussen beide netwerkkaarten wél een optie (desnoods schaf je je nog een usb Ethernet-adapter aan). Zorg er wel voor dat je beide met een zogenoemde cross-over– oftewel cross-linked-kabel verbindt.

Een draadloze oplossing – zonder router of toegangspunt – is eveneens mogelijk: je moet er alleen voor zorgen dat je een zogenoemde ad hoc-opstelling kiest (geen ‘infrastructure’).

Je kunt beide toestellen ook via de usb-poorten verbinden. Gebruik dan wel geen gewone usb-kabel, maar een usb 2.0 bridge cable (ook wel easy transfer cable genoemd). Je kunt zo’n kabel herkennen aan het blokje in het midden (zie afbeelding). Na de installatie van de bijhorende software kun je dan onder meer bestanden en mappen overhevelen van de ene naar de andere pc.

Ook FireWire laat zich voor zo’n connectie inzetten en ook Bluetooth is een optie, eventueel via een usb-naar-Bluetooth-adapter. In theorie overbrug je hiermee tot zo’n dertig meter, maar de standaard overdrachtssnelheid stokt wel rond 1 Mbps.

Tot slot kun je het over een totaal andere boeg gooien. Als beide pc’s op het internet kunnen, dan kun je je desktop bijvoorbeeld benaderen via een ‘remote control’-tool als het Extern bureaublad van Windows.

Je moet dan wel aangeven dat je tijdens de externe sessie ook lokale bronnen wil kunnen gebruiken – met name de harde schijf met de gegevens die je wil veilig stellen. Je ziet: mogelijkheden genoeg.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business