Italië wil strengere controle videosites

Een Italiaanse beleidsmaatregel vraagt dat video’s met seksuele of gewelddadige inhoud voortaan worden gecontroleerd. Als de maatregel werkelijkheid wordt, moeten videosites zoals YouTube voortaan een licentie vragen aan de Italiaanse overheid.

Het nieuws over het voorschrift, dat al op 4 februari in werking kan treden, wordt gemeld door nieuwsdienst Associated Press. Intussen hebben verschillende bedrijven, waaronder Google (eigenaar van YouTube), telecombedrijven en mediawaakhonden al aangegeven dat ze niet blij zijn met de beslissing in haar huidige vorm.

Reporters Zonder Grenzen (RSF) betreurt dat het gaat om een decreet in plaats van een wetsvoorstel dat moet worden goedgekeurd door het parlement. Hoewel de Italiaanse overheid het vooral over copyrightschending heeft, vreest de journalistenorganisatie dat videosites voortaan afhankelijk zijn van de licentie door een minister.

“Het decreet zou een bezwaar zijn op de vrijheid van meningsuiting ten koste van een systeem met voorafgaande goedkeuring met de bedoeling mogelijke auteursrechtenschending te voorkomen”, klinkt het bij RSF. Volgens de organisatie is het decreet dan ook in strijd met de Europese rechten en artikel 11 van de fundamentele rechten die de EU heeft opgesteld.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business