Pc formatteert zichzelf

Mijn pc is vastgelopen en heeft zichzelf daarna geformatteerd. Nu ben ik al mijn bestanden kwijt! Hoe kan zoiets? En kan ik op een of andere manier mijn gegevens nog terugkrijgen?

Een pc die zichzelf formatteert lijkt ons sterk, maar misschien zat je systeem met venijnige malware opgescheept. De kans is echter klein dat het datagebied van je schijf(partitie) echt overschreven werd. Je gegevens staan er dus wellicht nog op.

Vermoedelijk zijn je bootsector(en) en/of de bestandshuishouding van Windows in de knoei geraakt, zodat je niet zonder meer aan je gegevens kan. Vergelijk het met een bibliotheek waar nog wel alle boeken in de rekken staan, maar waar de fichebakken verdwenen zijn.

Van hieruit is het zeer moeilijk precies vast te stellen waar het bij jou is fout gelopen, temeer omdat je niet aangeeft welke foutmelding(en) je te zien krijgt.

Krijg je je Windows echt niet meer aan de praat, dan kan je alvast proberen je systeem met een installatie-cd/dvd van Windows op te starten en de herstelconsole of herstelomgeving te activeren. Die bevat commando’s waarmee je de bootsectoren weer in de plooi krijgt (met name fixmbr en bootcfg /rebuild in XP en bootrec /fixmbr en bootrec /fixboot in Vista).

Een alternatief zijn tools die zich specifiek toeleggen op partitieherstel, zoals het gratis Partition Find and Mount. Je kunt ook tools proberen die gegevens uit een geformatteerde schijf proberen op te vissen.

Daarvoor heb je onder meer O&O FormatRecovery en R-Studio. Van beide tools zijn er gratis proefversies beschikbaar. Om ze te kunnen opstarten, plaats je de probleemschijf in een externe behuizing en hang je die via een usb-kabel aan een werkende pc.

Installeer daarna de hersteltool(s) op de actieve Windowspartitie. Een laatste redmiddel is een professionele dataherstelservice. Die werkt vaak volgens het principe “niets gevonden, niet betalen”.

Toch moet je vooraf duidelijke afspraken maken om financiële verrassingen te vermijden, want goedkoop is dit zeker niet!

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business