Nieuws

Sitecom Home Storage Center MD-253

Ook fabrikant van netwerkspullen Sitecom stort zich centrale netwerkopslag. De Home Storage Center is Sitecoms allereerste NAS en is overduidelijk bedoeld voor thuisgebruik. Het is een mooi vormgegeven kastje dat gerust een plaatsje in de woonkamer mag ambiëren.

Er is plaats voor twee harde schijven, en met een uitgekiend sledesysteem is een schijf vervangen echt een koud kunstje; er komt geen schroef aan te pas. Hot-pluggable zijn de schijven echter niet.

Installatie
Sitecom beweert dat deze NAS zich uiterst eenvoudig laat installeren. Dat blijkt inderdaad het geval. Een Nederlandstalige wizard begeleidt je door de eerste configuratiestappen en maakt tegelijkertijd snelkoppelingen aan naar de netwerkmappen. Ook de webinterface is in het Nederlands. Toch verwachten we niet meteen dat leken hier vlot hun weg in zullen vinden.

Daarvoor komt het onderliggende Linuxsysteem nog iets te vaak bovendrijven (met name in de onduidelijke logboeken) en ontbreekt er een online helpfunctie. De digitale handleiding is overigens Engelstalig en niet echt diepgaand.

Werking
De enige diensten die de Home Storage Center levert, zijn mediastreaming via DLNA of iTunes, een FTP-server en gecentraliseerde Bittorrentdownloads. De mediaserversoftware is afkomstig van Twonky, een van de betere applicaties van het moment. Wel jammer dat printerdeling of toegang tot je bestanden via HTTP niet mogelijk is.

Sitecom voorziet ook in back-upsoftware die je op de pc installeert en mappen en bestanden synchroniseert met de NAS. Er is echter geen back-uproutine op de NAS zelf aanwezig. Je kunt dus geen back-ups maken naar een extern aangesloten schijf.

De werksnelheden van deze Sitecom zijn goed vergelijkbaar met die van de Ch3mnas van Conceptronic: 25,35 MB/s voor lezen en 19,01 MB/s voor schrijven. Niet meteen een slak, maar zeker ook geen snelle jongen.

Het normale verbruik met één harde schijf van 1 TB schommelt rond de 11 watt. Er is geen mogelijkheid om schijven naar de slaapstand te laten overschakelen.

Sitecom Home Storage Center MD-253
Prijs: 149,99 euro (zonder schijven), 219,99 euro (1x 1 TB) (februari 2010)

PRO: mag gezien worden; drives handig uitneembaar; vlotte installatiesoftware.
CONTRA: externe toegang beperkt tot FTP; geen back-ups naar externe schijf; ontbeert printerdeling via USB.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business